czarnyf21 Opublikowano 19 Września 2011 #1 Opublikowano 19 Września 2011 Witam. Mam w swojej instalacji zamontowane dwie pompy.1 do grzejników 2 do podłogówki. W sterowniku pieca jest możliwość podłączenia tylko pompy co. Czy będę musiał kupić jeszcze jeden sterownik czy da się podłączyć dwie pompy pod jeden sterownik. Cytuj
Marek Opublikowano 19 Września 2011 #2 Opublikowano 19 Września 2011 jak nalezy podłaczyc pompe OP zalezy od tego jak jest wykonana instalacja , z zasady ta pompa nie powinna byc wyłaczana przez sterownik kotła Cytuj
gonzo2 Opublikowano 14 Lutego 2012 #3 Opublikowano 14 Lutego 2012 Mam podobne pytanie ,ale z innymi pompami,Czy można pompę c.o. i obiegu kotłowego wpiąć razem do jednego wejścia w sterowniku aby razem się włączały i wyłączały? Cytuj
gonzo2 Opublikowano 14 Lutego 2012 #4 Opublikowano 14 Lutego 2012 (edytowane) Czy pomoże mi jakiś elektryk? Bo ja tylko uczony na napięciach latarkowych ,a wiedza potrzebna na wczoraj tym podłączeniem. Nic nie spale jak połącze razem niebieskie z niebieskim ,a brązowe z brązowym? Kurcze pytam poważnie :( Edytowane 14 Lutego 2012 przez gonzo2 Cytuj
Marek Opublikowano 14 Lutego 2012 #5 Opublikowano 14 Lutego 2012 mozesz podłaczyc 2 pompy w sterowniku pod 1 wy , jezeli prad obu pomp nie przekroczy dopuszczalnego obciazenia wyj w sterowniku najczesciej ten warunek jest spełniony , obciazenie mozna sprawdzic w instrukcji naogół jest to prad 1 A a 1 pompa "domowa "nie pobiera wiecej niz 0.5 A lepiej by było pompe kotłowa załaczac przez termostat umiesczony na powrocie , ustawisz zadana temp i po osiagniecu sie wyłaczy Cytuj
gonzo2 Opublikowano 14 Lutego 2012 #6 Opublikowano 14 Lutego 2012 no tak,ale zmieniły się okoliczności.Pompa c.o.to Alpha2, kotłowa Wilo 25/15.Instrukcji nie posiadam.Sterownik st 37- można łączyć razem? Cytuj
Marek Opublikowano 14 Lutego 2012 #7 Opublikowano 14 Lutego 2012 (edytowane) mozna najlepiej ze sterownika kabel podłaczyc do gniazdka podwójnego , a pompy podłaczasz do gniazdka, kiedy trzeba odłaczysz bez problemu Edytowane 14 Lutego 2012 przez Marek Cytuj
gonzo2 Opublikowano 14 Lutego 2012 #8 Opublikowano 14 Lutego 2012 OK.Dzięki Marek za odpowiedź.Podłączę do jednej kostki na razie ,na już. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi