VIRUS254 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 #1 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) GRZEJNIK ŁAZIENKOWY 1200X650-975W-ZASIL. BOCZNE Czas na wymianę grzejnika w łazience mieszkam w bloku więc CO z sieci miejskiej Jestem zielony w temacie :( Nowy grzejnik ma inne wymiary więc muszę poprowadzić dłuższe rurki do grzejnika na allegro wyczytałem o rurach PEX, ale nie wiem jakie powinny być złączki kolanka do tych rur, i czy w ogóle Rury Pex się nadają Nowy grzejnik bedzie poniżej rur które są na rysunku ok 1m Możecie podpowiedzieć co i jak zastosować ?? Bez tytułu.bmp Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez VIRUS254 Cytuj
adamasz Opublikowano 27 Sierpnia 2011 #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 ....na allegro wyczytałem o rurach PEX, ale nie wiem jakie powinny być złączki kolanka do tych rur, i czy w ogóle Rury Pex się nadają ... A wyszukiwarka to pies? Pooglądaj sobie choćby to: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/9807-zlaczka-stal-pe/page__view__findpost__p__83242 i spróbuj naszkicować własny grzejnik w wymaganym położeniu na tle przyłączy - będziesz mógł ocenić wielkości PEXów do założenia ! Spuść wodę z instalki(w bloku jest trocha łażenia za tym). Zamocuj grzejnik i podłącz sztukówki. No i pokaż efekty, ale w jpg-ach tak do 300kB bo nie każdy ma szybkie łącze... PozdrA. Cytuj
VIRUS254 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor #3 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) i spróbuj naszkicować własny grzejnik w wymaganym położeniu na tle przyłączy - będziesz mógł ocenić wielkości PEXów do założenia ! Spuść wodę z instalki PozdrA. nowy grzejnik tak jak naszkicowałem w tym położeniu poniżej rur przyłączy ok 1m, kolor ciemny niebieski to miały być rury PEX wodę z instalki nie muszę spuszczać bo to nie sezon grzewczy PEX bedzie potrzebny 1m i 1,5m tylko dalej nie wiem jakie złączki do tych PeX-ów Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez VIRUS254 Cytuj
adamasz Opublikowano 27 Sierpnia 2011 #4 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) ... wodę z instalki nie muszę spuszczać bo to nie sezon grzewczy PEX bedzie potrzebny 1m i 1,5m tylko dalej nie wiem jakie złączki do tych PeX-ów... Młody jesteś i nie wiesz-a wszak młodzi szukają lepiej od starych(to po czesku, sorki) ! Czy jest woda, to może być różnie - jak mieszkałem w małym samotnym bloku z własną kotłownią, to wogóle wody na lato nie spuszczali, i tak być POWINNO, bo się korozję instalki tylko popędza. A teraz przyłączki: jak PEXy na wierzchu, to mogą być skręcane złączki. Wklepujesz w Alle 'kolano pex 16 1/2" ' i już je masz! To jest tanie jak barszcz i chromowane w dodatku. Najlepiej uszczelniają jednak markowe Wavin, Tece, itp. Powinny mieć 2szt o-ringów uszczelniających i porządną nakrętkę dociskową. A dlatego kątowe, żeby to jakoś wyglądało, bo kształtek nie można mnożyć niepotrzebnie (taka hydr brzytwa Ockhama). Będziesz potrzebował 4szt 'samczyków' (z gwintem zew - takie co się wkręca nie nakręca) - po dwie na zawory przy grzejniku i na wyjścia na ścianie(tam chyba kolanka już są). Jak zapodasz fotkę tych wylotów ze ściany, to Ci dokładnie wyspecyfikuję zakupy! A na grzejnik: góra zaworek prosty 1/2" termostat z półśrubunkiem, dół odcinający z takimże. Polecam markowe Heimeier, Herz, Danfoss itp. Na zaworek-głowica termostat odpowiedniej do zaworu firmy. Razem z PEXami i złączkami powinieneś się zamknąć w 200-300zł. Pisz i załączaj fotki ... PozdrA. Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez adamasz 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi