Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Grawitacyjne + Cwu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szykuję się do montażu instalacji CO + CWU i z uwagi na zamieszkiwanie w rejonie częstych przerw w dopływie energii konieczny jest montaż instalacji grawitacyjnej. Budynek jednorodzinny nowo wybudowany parterowy z poddaszem użytkowym. Z tego co się zorientowałem to mogę mieć problem z uwagi na to, że piec 25 KW jest na tym samym poziomie co cały parter. Czy mógłbym liczyć na konkretną praktyczną podpowiedź (aby uchronić się od porad i wykonawstwa tzw. najlepszych fachowców co skutkuje przepłaceniem za materiał i zimnem w zimie) jak taki system powinien wyglądać i jakie zasady muszą być zachowane.

Wyślij e-mail

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak kocioł i grzejniki są na jednym poziomie to rzeczywiście może być lipa z grawitacją. Ja bym ci radził kupić przetwornice 12v na 230v i założyć pompkę obiegową.

Opublikowano

Szykuję się do montażu instalacji CO + CWU i z uwagi na zamieszkiwanie w rejonie częstych przerw w dopływie energii konieczny jest montaż instalacji grawitacyjnej. Budynek jednorodzinny nowo wybudowany parterowy z poddaszem użytkowym. Z tego co się zorientowałem to mogę mieć problem z uwagi na to, że piec 25 KW jest na tym samym poziomie co cały parter. Czy mógłbym liczyć na konkretną praktyczną podpowiedź (aby uchronić się od porad i wykonawstwa tzw. najlepszych fachowców co skutkuje przepłaceniem za materiał i zimnem w zimie) jak taki system powinien wyglądać i jakie zasady muszą być zachowane.

Witam

Trochę mało danych.

W grę wchodzi tylko rozdział "górny" instalacji, czyli główny rurarz zasilania od kotła w górę i zejścia pionami w dół. Najlepiej układ otwarty.

Metod realizacji jest kilka. Wybrać najlepszą to być na miejscu, poznać rozkład pomieszczeń względem kotłowni, grubości planowanych posadzek itd.

Sprawne i wydajne funkcjonowanie grawitacji to duże średnice, zachowanie spadków, stopniowanie średnic, odpowiednie grzejniki, odpowiednie zawory grzejnikowe no i oczywiście odpowiednie obejście grawitacyjne pompy.

W nowym budownictwie efektywne grzanie grawitacją jest prawie niemożliwe. Może to być dodatek zabezpieczenia instalacji, żeby nie zamarznąć przy długim braku prądu.

W twoim przypadku w grę wchodzi system trójnikowy z rozprowadzeniem górnym poprowadzonym w warstwie posadzki piętra. Grzejniki poddasza wyłapane od dołu zaś do tych na parterze gałązkami w dół. Powrót piętra można jednym zbiorczym zejściem do kotłowni, zaś parter tak samo w systemie trójnikowym posadzką w kierunku kotła.

Fajerwerków bym się nie spodziewał, ale jest to do zrobienia. Grunt to nie bać się dużych średnic w kotłowni i mądrze instalację rozprowadzić.

Koszty na pewno pójdą w górę. Warto to dokładnie przekalkulować. W końcu ile tego prądu może nie być?

Pozdrawiam.