KrystianWRO Opublikowano 3 Lipca 2011 #1 Opublikowano 3 Lipca 2011 Witam wszystkich. Mam kilka pytań odnośnie instalacji C.O. Część instalacji w domu robiłem sam, więc jakieś pojęcie mam, ale przyszedł czas na odświeżenie mieszkania i mam zamiar zmienić całą instalację. Obecnie mam 2 mieszkania w jednej kamienicy. Jedno znajduje się w piwnicy i ma instalację z miedzi (około 40 m^2), drugie mieszkanko znajduje się na drugim piętrze(około 80 m^2). Kamienica nie ma ocieplonych ścian, część okien w mieszkaniach jest wymieniona na plastikowe. Na piętrze planuje zrobić instalacje z miedzi (nigdy nie miałem z miedzią problemów). Do tej poru mieszkanie na dole miało wymuszony obieg a mieszkanie na górze miało układ grawitacyjny. Chcę kupić piec dwu - paleniskowy, jeszcze się nie zdecydowałem na konkretnego producenta. Mam teraz kilka problemów: 1. Jakiej średnicy miedź zastosować. Rysunek zrobiłem na szybko i chciałbym się dowiedzieć czy takie średnice mogą być zachowane. Z mieszkania na górze do kotłowni mam ok. 20 m rury, do mieszkania na dole jest ok 2 m. Nie wiem czy tą część zrobić z rury 22 czy 28? 2. Obecnie mam 1 pompę i nie wiem czy będzie dobra do instalacji, którą zrobię (Grundfos UPS 25 - 40) ? Obecnie jestem na etapie zaślepiania wnęk grzejnikowych i powoli przygotowuje się do kładzenia rur, więc wasze pomysły i rady z pewnością wezmę pod uwagę. Za ok. 1 miesiąc będę chciał kupić piec, do tego czasu mam nadzieje skończyć instalacje. Jeżeli będę miał nowe pytania to z pewnością dam znać w temacie. Proszę o pomysły na temat. Pozdrawiam Krystian Cytuj
Franek19 Opublikowano 10 Lipca 2011 #4 Opublikowano 10 Lipca 2011 Witam! Dobrze ,że stopniujesz średnice rur.W tym pomieszczeniu co wchodzisz z kotłowni do grzejnika też wystarczy fi 15.Jest on najbliżej wejścia głównej rury.Przydałyby się powierzchnie pomieszczeń -od tego zależą wiekości grzejników i średnice rur.Ponumeruj też pomieszczenia -będzie łatwiej.Jeśli chodzi o piec dwupaleniskowy to chyba mam za mało doświadczenia bo o takim nie słyszałem.Jeśli chodzi o pompę którą masz -myślę,że powinna wystarczyć.Ona ma chyba około 3m podnoszenia - na górę też pomoże dużo grawitacja.Pozdr. Cytuj
KrystianWRO Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor #5 Opublikowano 12 Lipca 2011 Witam ponownie. Dzięki za odpowiedź. Rysunek poprawiony. Powierzchnie pomieszczeń: Pom. 1 ? 15 mkw, Pom. 2 ? 25 mkw, Pom. 3 ? 13 mkw, Pom. 4 ? 5 mkw, Pom. 5 ? 14 mkw, Pom. 6 ? 6 mkw, Pom. 7 ? 3,5 mkw. Co do pieca to raczej nie będzie to dwu ? paleniskowy (nie będę testował na sobie jakiegoś nowego rozwiązania). Stwierdziłem, że mogę sobie zostawić stary piec w razie awarii i poszukać jakiegoś na groszek. Pieca jeszcze nie wybrałem nie będę na razie pisał, który chodzi mi po głowie. Jak poczytam trochę więcej wątków (za i przeciw) to dam znaka. Pompa według dokumentacji ma 4 m podnoszenia i tu zastanawiam się czy da radę, bo w pionie z kotłowni do mieszkania jest ok. 10 ? 12 m. Grzejniki zostawiam stare, są to grzejniki żeberkowe (aluminiowe). Od góry żeberko wygląda jak płatek śniegu. Wypłukane i wyczyszczone, sądzę, że będą wystarczające. Niestety nie potrafię określić ich mocy, nie ma na nich żadnej tabliczki. To tyle na obecną chwile. Pozdrawiam Instalacja1.pdf Cytuj
Franek19 Opublikowano 13 Lipca 2011 #6 Opublikowano 13 Lipca 2011 Witam!.Teraz rozumiem co nie co.W tym mieszkaniu na piętrze masz już grzejniki,zamontowane dobrze byłoby gdybyś przy każdym z nich napisał ilość żeberek, ale to w tej chwili nie jest takie ważne.Potrzebne to raczej do określenia mocy tego drugiego kotła-nowego.Rozumiem ,ze chcesz obecnie dołożyć drugi większy,a stary zostawić jako rezerwę-uruchamiany w okresach przejściowych?.Pompa da radę.Wysokość podnoszenia popy w c.o. to jest co innego niż pompy do wody konsumpcyjnej.W c.o. chodzi o pokonanie strat w rurach,a te u Ciebie nie powinny przekroczyć 3-m. Pozdr. Cytuj
KrystianWRO Opublikowano 14 Lipca 2011 Autor #7 Opublikowano 14 Lipca 2011 Obecny piec mam już ponad 14 lat. Chodził bez problemu, i ogrzewał dwa mieszkania, pierwsze na piętrze z instalacją grawitacyjną i dolne z obiegiem wymuszonym. Było to wpięte w jeden piec i śmigało bardzo dobrze. Obecnie jestem na etapie zmiany instalacji z rur stalowych, zasilające mają ok. 2 cali a w mieszkaniu to 1 calowe i ? . Stary piec był zwykły, bez podajnika, sterowania, ani nadmuchu. Stwierdziłem, że w nowym piecu grube rury nie są potrzebne, a na pewno nie pomogą w osiągnięciu dobrych parametrów. Chce kupić piec na groszek ze względu na to, że nie trzeba w nim, co dziennie rozpalać. Jest to trochę uciążliwe. Teraz moją największym dylematem jest średnica rur, które poprowadzę z kotłowni na piętro. Waham się między 22 a 28. Jak pisałem z kotłowni do mieszkania idzie ok. 25 m rur. Jak ktoś ma większe doświadczenie w CO to proszę o jakąś radę. Ja osobiście jestem za 28. I jeszcze odnośnie izolacji na rury, te standardowe z większości sklepów są warte zachodu, czy też ktoś ma lepszy pomysł na zabezpieczenie przed stratami. Dodam że rury zasilające puszczę po klatce schodowej (nie jest ona ogrzewana w kamienicy). Pozdrawiam Cytuj
Franek19 Opublikowano 18 Lipca 2011 #8 Opublikowano 18 Lipca 2011 Witam ! moim zdanie do kołowni powinieneś" zejść" rurami fi 28. Jeśli chodzi o izolację rur na klatce schodowej -proponuję zaizolowane rury umieścić w rurze pcv (kanalizacyjnej,lub telekomunikacyjnej ).Zabezpieczy Ci to przed niszczeniem izolacji i da dodatkową osłonę przed zimnem..Pozdr. Cytuj
KrystianWRO Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor #9 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Witam Instalacja prawie ukończona. Jadę dzisiaj obejrzeć piec TAURON PLUS. Z informacji jakie znalazłem piec 20 kW jest przeznaczony na powierzchnie 100 - 140 mkw. Jedyne co mnie dziwi to że kotły 15 kW, które oglądałem w sklepie, są również na podobne powierzchnie. Poszukałem na forach i w sumie nie znalazłem złych opinii na temat tego kotła ani Firmy która go produkuje. Może ktoś z forum ma doświadczenie z kotłami TAURON? Pozdrawiam Cytuj
KrystianWRO Opublikowano 9 Września 2011 Autor #10 Opublikowano 9 Września 2011 Witam Instalacja skończona. Pierwsze uruchomienie kotła za mną. Na 55 stopniach na kotle grzejniki zagrzały resztki powietrza z grzejników zostały usunięte. Teraz do szczęścia brakuje mi fachowca do odbioru instalacji. Nie orientuje się ktoś gdzie w rejonie Wrocławia i okolic znajdę firmę, która może taki odbiór wykonać? Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi