Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie :rolleyes: . Właśnie zamierzam dokonać zakupu nowego pieca wolnostojącego. No i utknęłam w miejscu bo właściwie nie wiem zupełnie jaki model wybrać. Ponieważ mieszkam w Radomiu, zdecydowałam się na piece firmy Ratur, ale nie umiem zdecydować. Podstawowe pytanie: czy mam wybierać piece wodne czy nie, czym się one różnią od zwykłych i czy ma właściwie sens przepłacanie - bo zauważyłam że są dużo droższe! Proszę o szybką odpowiedź.

Opublikowano

Podstawowa różnica. W kominkach z płaszczem wodnym masz możliwość podłączenia się do instalacji co, cwu, gdzie za każdym razem kiedy pali się kominek jest możliwość magazynowania ciepła w zasobniku.

W kominkach bez płaszcza wodnego ogrzewasz praktycznie tylko pomieszczenie w którym znajduje się kominek. Także stanowi on głównie atrakcję aniżeli źródło ogrzewania domku.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Czyli niestety muszę zainwestować w te droższe. Na stronie firmy Ratur znalazłam dwa piece wolnostojące, których ceny są zbliżone ale jeden z nich ma coś co się nazywa wężownicą. Czy jest to coś niezbędnego przy tego typu urządzeniach, czy jest to tylko zbędny gadżet, który można pominąć?

Opublikowano

monika 12 ten piec z płaszczem wodnym powinien być podłączony do kaloryferów tam czynnikiem odbierającym ciepło jest woda bez wody i kaloryferów zniszczysz piec .W piecach bez płaszcza w środku jest szamot który gromadzi ciepło podczas palenia i stopniowo oddaje do pomieszczenia i nie potrzeba do niego kaloryferów.

( kaloryfer=grzejnik )

poz Hermogenes

Opublikowano

Pewnie chodzi o wężownicę schładzającą do zabezpieczenia kotła przed przegrzaniem.

Dzięki temu można go zastosować w instalacji z naczyniem wzbiorzczym przeponowym.