Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Miałem kupić u24 ale zdecydowałem sie na u26 22.5 kw. Zdecydowała konstrukcja i łatwość czyszczenia w porównaniu do u24- cena troche też ;)

Nie mam wężownicy tylko zawór bezpieczeństrwa w sile dwóch sztuk. Piec pracuje w układzie zamkniętym ze zbiornikiem wyrównawczym membranowym.

Zdecydowałęm sie na takie rozwiazanie gdyż widziałem juz je u kolegi który ma viadrusa pracujacego też w układzie zamkniętym.

Mam pytanie odnosnie przypadku kiedy zbiornik wywównawczy padnie-tj się zepsuje podczas użytkowania. Co się wtedy stanie? I czy da sie obliczyć o jaką wartość nastąpi skok ciśnienia. czy jego wzrosk nastąpi skokowo z racji konstrukcji zbiornika czy liniowo?

Po drugie co się kiedy podczas pracy kotła nastąpi awaria zasilania- pompka przestanie pracować. Ale jakie to będzie miało konsekwencje? Mam nowy piec ale czy bez pompki nastąpi jego przegranie?

I co najważnijesz czy da sie jakoś przed tym zabezpieczyć.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

U mnie Dakon DOR 2D pracuje w układzie zamkniętym, mam wężownicę ale działa wtedy gdy jest prąd - niestety własny hydrofor, jako zabezpieczenie stosuję 2 naczynia wzbiorcze ( choć wystarczyłoby jedno) i 2 zawory bezpieczeństwa.

Dodatkowo myślę nad zastosowaniem zaworu CALLEFI 544 - zawór bezpieczeństwa z zaworem uzupełniającym i dod zbiornikiem grawitacyjnym o pojemności min 100l z którego z skrajnym przypadku będzie grawitacyjnie pobierana zimna woda schładzająca kocioł.

Cała automatyka kotłowni pracuje z UPS-a z podtrzymaniem ok 2h, ale hydroforu nie jestem w stanie pod niego podłączyć .

Na razie - 2 sezon wszystko gra.

Kocioł który posiadasz U26 ma ciśnienie dop pracy 4 bary, powinien wytrzymać pod warunkiem prawidłowego doboru zaworów bezpieczeństwa i naczynia wzbiorczego, dodatkowo możesz dokupić zewnętrzną weżownicę schładzającą i mieć spokojny sen pod warunkiem, że masz wodę z wodociągu a nie z własnego ujęcia.

Pozdrawiam

Opublikowano

"Cała automatyka kotłowni pracuje z UPS-a z podtrzymaniem"

Sambor co to jest to UPS. Wyjaśnij szerzej.

Mam wode z hydroforu:(

Sąsze ze skok ciśnienia w przypadku zepsucia się zbiornika ciśnieniowego nastąpi skokowo. Tylko za chiny ludowe nie wiem jak obliczyćjego wartość.

Porsze o opinie innych forumowiczów.

Pozd

Opublikowano

"Cała automatyka kotłowni pracuje z UPS-a z podtrzymaniem"

Sambor co to jest to UPS. Wyjaśnij szerzej.

UPS to zasilacz awaryjny z akumulatorem stosowany do podtrzymania pracy urządzeń po zaniku napięcia w sieci.

Stosowany do podtrzymania pracy komputerów ale też może znaleźć zastosowanie w kotłowni , swoją drogą też myślę nad takim rozwiązaniem.

Hydrofor nie pójdzie na nim ponieważ pompa w nim zastosowana posiada za duży pobór prądu i taki UPS nie dałby rady.

Opublikowano (edytowane)

Są dostępne na rynku UPS-y w kształcie przetwornic, ale oferujące dowolną niemalże możliwość rozbudowy akumulatorów nawet do 400 czy 600 aph i wydajności samej przetwornicy ok 2000 W w porywie do 3000W, tym samym kotłownie rozbudowaną do granic rozsądku można zasilić przez wiele godzin :D . Natomiast przy piecu na miarkowniku i zasilaniu z takiego układu jednej pompy 40-tki i prostego sterownika mamy niezależny układ od sieci, który przy zainwestowaniu także w super oszczędną pompę da radę chodzić kilkadziesiąt godzin, dalsza inwestycja w baterie słoneczne da nam ładowanie w dzień i przy paleniu cyklicznym np: w prostym górniaczku :) można w ogóle zapomnieć o sieci energetycznej . Trwałość baterii fotowoltanicznej, to około 25 lat i póżniej jej sprawność zaczyna powoli maleć ;) Natomiast akumulatory żelowe 5-8 i więcej lat zależy od firmy . Więc cóż ja nawet nie zastanawiam się nad solarą tylko powoli inwestuje w taki układ B). Na przykład zestaw już za 1300 zł na alle!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cytat z aukcji: MINI ELEKTROWNIA 55W/55AH/300W Zestaw można stosować jako niezależne zasilanie na łodziach w kamperach oraz w miejscach pozbawionych sieci energetycznej lub jako zasilanie awaryjne do różnego rodzaju sprzętu. Zastosowana w zestawie przetwornica pozwala na podłączenie urządzeń 230V o mocy do 300W. Zestaw ten wyposażony w akumulator tylko 55Ah pozwalający uzyskać około 650Wh energii elektrycznej na samej pracy z naładowanego akumulatora. Wystarczy to na prace odbiornika 100W przez 6,5 godz. lub np. pompa 50W 13 godzin energooszczędna np: 20 watowa odpowiednio dłużej :P. Zastosowany panel słoneczny o mocy 55W potrzebuje ok 12 godzin w pełnym słońcu aby naładować rozładowany akumulator całkowicie. Aby zapewnić gwarantowane zasilanie urządzeń zestaw można rozbudowywać o dodatkowe panele w zależności od zapotrzebowania na energie. Zestaw wyposażony jest w inteligentny regulator ładowania z wyświetlaczem LCD pozwalającym śledzić parametry ładowania i rozładowywania.ZESTAW ZAWIERA:

PRZETWORNICA 300W - DANE TECHNICZNE:Miękki start.

Napięcie wyjściowe (zasilające odbiory) 230VAC modyfikowana sinusoida

Napięcie wejściowe akumulatora 12VDC

Zakres napięcia pracy akumulatora 10,5V ? 15V

Napięcie odłączenia akumulatora (RGR) 10,5VDC

PANEL SŁONECZNY ? DANE TECHNICZNE:Moc maks. [Pmax] 55 W

Napięcie dla systemu 12 V

Napięcie maks. (jałowe) [uoc] 21,25 V

Napięcie w punkcie mocy maks. [um] 17,54 V

Prąd zwarcia [isc] 3,68 A

Prąd w punkcie mocy maks. [im] 3,14 A

Wymiary [mm] 670 x 670 x 30

Tolerancja +/- 5%

REGULATOR ŁADOWANIA ? DANE TECHNICZNE:- 12V / 30 A

- max. napięcie z paneli 50V

- max. pobór z reg. 30A

- napięcie wyjściowe 12V

- ładowanie do 14,5V +/- 0,2V

- rozłączenie odbiorników 10,7V +/-0,2V

- pobór <18mA

- temperatura pracy -25'C do +60'C

AKUMULATOR ? DANE TECHNICZNE:Akumulator żelowy 12V 55Ah

Wymiary: 228x140x220 mm (szerokość/głębokość/wysokość)

Wysokość akumulatora z terminalami:220mm

Wysokość samych terminali 19mm

Waga: 17 kg

Charakterystyka napięć (25 *C)

Tryb "czuwania": 13.6-13.8V

Praca cykliczna: 14.5-14.9V

Maksymalny prąd inicjacji: poniżej 16,5A

W zestawie 10m kabla 2 x 2,5mm do połączeń , oraz klamry do akumulatora.

Całość jest bardzo prosta w połączeniu.

I wszystko zamiast kombinacji alpejskich macie własną elektrownie, a można większąB) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30A ładowania starczy np na akumulator/y 120AH ;)

Edytowane przez Robocik
Opublikowano

Pomysł jest całkiem całkiem.

Słuchaj ja mam hydrofor 1kw na 3 fazy. A gdyby zastowawać 3 takie przetwornice ;) tylko jak uzyskać przesuniecie o 120stopni przebiegu sinusoidalnego...

W sprzedaży sa dostępne prądnice ale problem leży w paliwie a w zasadzie jego ważności. Przecież benzyna czy ropa na swój okres przydatnosci. A złe paliwo w nowej prądnicy na wtrysku...sami wiecie co sie stanie.

A tu energia za darmo. jedynym problem jest taki jak kontrolować naładowanie akumulatorów.

I dwa jak zapewnić stałość pracy przetwornicy- czyli jak cały czas korzystać tylko z przetwornicy- czyli jakie baterie słoneczne wybrać.

Można cały dom zasilić i po sprawie.

A najlepsze jest to ze pare lat i koszty sie zwrócą- zostaną tylko częste wizyty z enegretyki myślących ze na lewo prąd bierzemy :lol:

Pozdr

Opublikowano

Kolego ghost320i zależy co wepniesz w układ są przetwornice, które włączają akumulatory po zaniku prądu w sieci, ale są także dostępne regulatory, które są w pełni niezależne, tworzące własną sieć i programowalne. Zestaw 2 paneli słonecznych razem 600W+ akumulatory żelowe 2x200Ah + regulator, na obrotowym stelażu czyli podążającym za słońcem o wydajności dziennej 5000W kosztuje ok 12 tysięcy z montażem. Ale jest to już elektrownia na DOM, do samego C.O. wystarczy zestaw za 2000 tys w zupełności. Więc dla każdego coś... Więc sam widzisz nie trzeba kombinować, wszystko jest tylko, to nie potrzebuje serwisowania, pompy nie siadają nic nie wycieka i tak dalej ... Więc serwis nie zarobi, więc nikomu nie zależy żeby to wprowadzać bo jeden montaż na 30 lat no i akumulatory np: TOYAMA co 7-15 lat wymienić w zależności czy przyoszczędzimy na ich pojemności i będą całkowicie rozładowywane czy będziemy mieli małą ich nadwyżkę i wtedy pochodzą i 15 lat wink.gif. Uważam, iż to jest przyszłość, a solary to moda i biznes dla całego przemysłu z tym związanego włącznie z producentami specjalnych środków rolleyes.gif Baterie słoneczne mogły by także ładować bufor itp. itd. ... Po prostu rozwiązanie prostsze, bezobsługowe i trwalsze wygrywa, a fotowoltanika bije na głowę w tych tematach solary niestety na niej zależeć może tylko użytkownikowi bo serwisowi i firmom handlującym to ... kto chciałby samochody, które by chodziły po 25 lat i traciły po takim czasie tylko ok. 20% ze swojej wydajnoścismile.gif i dalej jeździły tongue.gif Biznes is Biznes ponad wszystko, czyli główne Prawo Kapitalizmu. Pozdrawiam.

Opublikowano

Baterie słoneczne mogły by także ładować bufor itp. itd. ... Po prostu rozwiązanie prostsze, bezobsługowe i trwalsze wygrywa, a fotowoltanika bije na głowę w tych tematach solary niestety na niej zależeć może tylko użytkownikowi bo serwisowi i firmom handlującym to ... kto chciałby samochody, które by chodziły po 25 lat i traciły po takim czasie tylko ok. 20% ze swojej wydajności

Trochę chyba za bardzo się podekscytowałeś.

Wspominasz o wydajności a ta w porównaniu z solarami jest niestety niewielka (co wynika z różnic w sprawności).

Jak cena baterii będzie normalna, to się zacznie opłacać grzać bufory itp.

Opublikowano

Witam

Np Wolf w Niemczech poszedł trochę inną drogą - sprzedają zestaw solarów+ bufor+ pompę i automatykę na 12V do tego 2 panele fotowoltaniczne które to zasilają + mały akumulator.

Wychodzą z założenia, że jest słońce układ działa , nie ma słońca nie działa na chwilowe zaniki słońca - akumulator jak pamiętam ok 34 Ah.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dobrze gadasz kolego robicik.

Dzisiaj w pracy troche myślałem na ten temat i oprócz UPS-u chodzi mi po głowie możliwość odzyskania ciepła z czopucha. Załóżmy ze założymy na czopuch ściśle dopasowną tuleje o pewnej pojemności wodnej i np podepniemy pod to terme.

Czy taki układ zadziała.

I dwa jak zabezpieczyć wode przed zagowaniem gdyż ograniczona pojemność tulei+ ok 200st na czopuchu czyli na ściance tulei bardzo szybko podgrzeje moim zdaniem wode.

co o tym sądzicie?

pozdr

Opublikowano

Witam

A temperatura spalin spadnie i co będzie?wink.gif

Takie pseudo wymienniki kilka lat temu były w sprzedaży w pewnej sieci na lit."C", był to kawałek rury kominowej z płaszczem na wodę i przyłączeniami 3/4" który wstawiało się zamiast właściwego czopucha.

Wynalazek ten szybko znikł z rynku- dlaczego?

Nie tędy droga do oszczędności

Pozdrawiam

Opublikowano

jakby nawet na tym miał jeden kaloryfer pracować np. do dodatkowego podgrzania piwnicy-to wg pomysł nie taki głupi.

A koszt całej zabawy nie taki duży.

Ogromna ilość ciepła ucieka przez wentylacje- wystarczy zabrać kamere termowizyjną a zobaczysz wręcz płomień z konima i to nie tylko podczas sezonu grzewczego.

Czopuch tak szybko się nie wychładza podczas cylku pracy pieca- tj palisz 8h to czopuch 8 h będzie ciepły.