Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mógł by mi ktoś pomóc-doradzić w wyborze odpowiedniego schematu do przerobienia mojego c.o. Opisze pokrótce jak wygląda teraz moje c.o.Na schemacie 4 widać uproszczony schemat mojej instalacji.Dom jest 2 piętrowy +piwnica. W piwnicy stoi piec i wszystkie rozprowadzenia rur biegną przy suficie. Z piwnicy wyprowadzone są piony razem 4 przy czym jeden pion podłączone są 4 grzejniki do pozostałych przeważnie 2 + jedna podłogówka na na zaworze RTL (w przyszłości dojdą jeszcze 2 na ostatnim pietrze także na zaworze RTL). Wszystko działa w miarę dobrze poza podgrzewaniem wody c.w.u. jest za mała temperatura na piecu co skutkuje że woda jest niedogrzana. Wyższa temp. na piecu to znowu za gorąco w domu nie miałem na grzejnikach zamontowanych zaworów termostatycznych. Chcę trochę przerobić instalacje i zrobiłem kilka schematów nie wiem teraz który będzie najlepszy. Interesuje mnie tylko przerobienie kotłowni (piony pozostają bez zmian). Opis schematu 3 umieściłem na nim 2 zawory zawór 1 i zawór 2 . Podczas normalnej pracy zawór 2 jest zamknięty a 1 otwarty (sezon zimowy) natomiast w sezonie letnim otwieram zawór 2 a zamykam 1 i mam tylko mały obieg do c.w.u. A dodam że nie miałem sytuacji żeby woda się zagotowała.Temp. na piecu to ok 48-53 stopnia w zależności jaka temp. jest na zewnątrz..

Mam pytanie jeszcze odnośnie wymiennika ciepła składać go samemu i jakiej wybrać firmy czy lepiej kupić już gotowca (wiadomo większa cena).

pozdrawiam

post-23486-0-52946200-1305547815_thumb.jpg

post-23486-0-95480800-1305547996_thumb.jpg

post-23486-0-34109600-1305548044_thumb.jpg

post-23486-0-81135200-1305548207_thumb.jpg

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie bardzo rozumiem dlaczego mają być wymienniki ciepła. Jeśli jest to spowodowane podłogówką to trzeba się liczyć z wyższą temperaturą na kotle aby układ z wymiennikiem poprawnie pracował. Rozdzieliłbym c.w.u. od c.o. osobnym układem pompowym (nawet z przed wymiennika), Jeśli mają być wykorzystane zawory mieszające to za wymiennikiem trójdrożny z podmieszaniem zasilania wodą z powrotu, układ wtórny zamknięty (ze względu na podłogówkę). Mając pogodówkę można utrzymywać bardzo niskie temperatury zasilania na grzejniki i podłogówkę. Gdyby kocioł posiadał zabezpieczenie termiczne można byłoby cały układ wykonać jako zamknięty. Stosując wymiennik należy pamiętać, że jego moc jest zależna od parametrów.Danfoss HEX1.pdf Tu przykładowy wymiennik Z przykładową mocą.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi

Wymiennik ciepła chce zastosować z tego powodu że kocioł niema zabezpieczenia termicznego i nie mogę zastosować układu zamkniętego a ciągnąć przez 2 pietra osobnej rury miedzianej to też duży koszt i brak miejsca gdzie by mógł by się znaleźć zbiornik wyrównawczy. Na schemacie 1 i 2 właśnie jest rozdzielone c.w.u. i c.o. osobnymi pompami tylko jedynie zawory mieszające są przed wymiennikiem rozumiem że maja być za poprawie je rozumiem że 3-drożny spokojnie wystarczy.

pozdrawiam

Opublikowano

mam jeszcze pytanie bo coraz mniej jestem przekonany do wymiennika cieplnego( zwłaszcza ze w przeciągu kilku lat będę wymieniał piec na trochę większy i inny prawdopodobnie będzie to Pellets? 100) mam pytanie odnośnie zabezpieczenie termicznego pieca czy taki zestaw wystarczy http://allegro.pl/wezownica-schladzajaca-zewnetrzna-z-wyposazeniem-i1609114794.html by można zrobić układ zamknięty

• 2 lata później...
Opublikowano

witam

Instalacja powinna działać. Czy prawidłowo to już jest zależne od wielu czynników.

Zasobnik CWU jest grzany grawitacyjnie

Zawór 4d na pewno jest w stanie zmniejszyć temperaturę czynnika na grzejniki pytanie czy zabezpiecza powrót kotła

Opublikowano

Dzięki za odzew. Nie pozostaje mi nic innego jak przetestowanie takiego rozwiązania. Tylko zrobienie go tak żeby ewentualna przeróbka nie była kłopotliwa i kosztowna. Pozdrawiam