Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Właśnie jestem w takcie stawiania hali o wym. 12.5x24 m I wys.z lewej 3.8 a z prawej 3.2 wewnątrz .Okna plastikowe o łącznej powierzchni +- 40mkw oraz bramą 3x3m wyp.4cm poliuretan,dach blacha z wypełnieniem styropianowym 10 cm ,ściany pustak żużlowy ocieplony 12 cm styropianem ,posadzka jeszcze nie ma ale chyba bez ocieplenia.Wydzielę ok 40m kw na socjalne I sanitariaty reszta to część produkcyjna ok 250 m .myślę powoli jak to ogrzać?Pewną hurtownia zaproponowała mi piec kondensacyjny 100kw ,w socjalu grzejniki 60x60 k22 803w,na hali 2x nagrzewnice wodne GejzerII.Przeglądając to forum , porównując powierzchnię Hal tu opisanych zastanawiam się czy piec I nagrzewnice nie są zbyt przewymiarowane i czy piec kondensacyjny to właściwy wybór ze względu na parametry grzewcze nagrzewnic wodnych zasilanie90 I powrót 60.Kondensat to 60/45

Pomórzcie w podjęciu decyzji,czekam na wasze opinię...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam , jeśli miałbym doradzić to kup lepiej do 75 kW kondensat , nie będziesz musiał mieć na głowie UDT. 75 kW zupełnie wystarczy , do tego wystarczyła by jedna dmuchawa na hali ,ale lepiej zamontować dwie mniejszej mocy , u nas na hali 800 m/2 mamy 2 dużej mocy i nie ma problemu wszystko chodzi na ok 55 st tem ,na hali 20 st . pracownicy zadowoleni . ( trzeba wziąść też pod uwagę co na tej hali będzie robione czy będą jakieś maszyny co wytwarzają jakieś zbędne ciepło które można wykorzystać , czy też magazyn który nie potrzebuje tak wysokich temperatur , a może szwalnia gdzie siędzą panie i chcą mieć ciepło w stópki . pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie ...Też tak przypuszczałem .Myślę że dwie nagrzewnice po 28 kw I kocioł kondensacyjny 75 kw .Hala ma być przygotowana elastycznie pod różną działalność,warsztat,hurtownia jakąś produkcję.Myślałem też o wentylacji mechanicznej bo na hali nie ma kominów .Nie rozumiem tylko co UDT ma do tego wdzięczny będę za wyjaśnienia ,bo na przepisach bud. niezabardzo się znam...

Opublikowano

Witam , montując kocioł w kotłowni powyżej 75KW według przepisów powinien być wtedy odbiór przez Urząd Dozoru Technicznego , a potem okresowe przeglądy oczywiście nie za darmo . No chyba że coś się teraz zmieniło w przepisach ale dotychczas tak było .