granat110 Opublikowano 10 Maja 2011 #1 Opublikowano 10 Maja 2011 Witam , mam pytanie odnośnie pieca- zmieniam ogrzewanie na ekogroszek, z pieca gazowego wypuszczę wodę od CO czy mogę go używać w dalszym ciągu do podgrzewania ciepłej wody użytkowej??? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 10 Maja 2011 #2 Opublikowano 10 Maja 2011 Obawiam się, że nie. Kocioł posiada zabezpieczenia i tryb serwisowy pompy gdy pracuje tylko na potrzeby c.w.u (tryb letni).Niestety nie podajesz konkretnego typu kotła. Cytuj
Gość mak Opublikowano 10 Maja 2011 #3 Opublikowano 10 Maja 2011 Guitar ma rację niestety nie będzie działał , a i przeróbka (choć mozliwa) będzie prawdopodobnie niopłacalna. Taniej bedzie kupić ogrzewacz wody. Czy przepływowy czy pojemnościowy to już twój wybór . Ceny urządzeń są naprawdę przystępne więc budżetu Ci taki zakup nie zrujnuje. Cytuj
granat110 Opublikowano 11 Maja 2011 Autor #4 Opublikowano 11 Maja 2011 Piec Saunier Duval Themis 23E.- zamontowany w 98 roku. A co będzie jak przed spuszczeniem wody zamknę mu zawory także ciśnienie będzie miał cały czas, teraz gdy zamykam zawory te przy piecu to wszystko działa.?? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 11 Maja 2011 #5 Opublikowano 11 Maja 2011 Wtedy będzie działał. Generalnie chodzi o to aby w instalacji była woda. Cytuj
granat110 Opublikowano 13 Maja 2011 Autor #6 Opublikowano 13 Maja 2011 Tak , zamknąłem zawory przy piecu, odłączyłem grzejniki- ciśnienie w piecu jest cały czas. Ciepła woda użytkowa działa a ciśnienie w piecu nie rośnie czego się obawiałem. Wymiana pieca na jednofunkcyjny nie jest potrzebna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi