Tomasz27 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam wszystkich zainteresowanych. Mam do sprawdzenia schemat instalacji C.O , który wykonałem sam.Jestem żółtodziobem w tych sprawach (dopiero się uczę) dlatego proszę o wyrozumiałość. Po pierwsze chciałbym prosić o opinie czy w takiej wersji ta instalacja działała by a jak nie to proszę o sugestie co trzeba by było zmienić. Po drugie czy potrzebuje jakieś dodatkowe: zawory, filtry,termometry itd A po trzecie jakiej średnicy rurek mam użyć i gdzie. Bo jak narazie wiem tylko tyle ze przy wejściu do kaloryferów średnica jak najmniejsza. Planuje wykorzystać rurki pex/al/pex do całej instalacji( a może jakieś inne proponujecie?). Na pierwszej stronie zamieściłem rysunek jak chciałbym rozmieścić rurki do C.O. I od razu mam pytanie czy może tak być czy potrzebuje rozdzielacza? instalacja2.pdf Edytowane 7 Kwietnia 2011 przez Tomasz27 Cytuj
erzbigniew Opublikowano 7 Kwietnia 2011 #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 pompa powinna znajdować się za zaworem czwórdrożnym. Przy krótkim małym obiegu i zaworze czwórdrożnym umieszczonym na niedużej wysokości można pominąć pompę na małym obiegu. Cytuj
Gość mak Opublikowano 7 Kwietnia 2011 #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Czy napewno potrzebny jest Ci 400 l zasobnik ciepłej wody? Gdyby był z dwoma wężownicami do współpracy z solarem to jeszcze można by takie rozwiązanie "kupić" , chociaż jego wielkość jest właściwa na pensjonat a nie dom jednorodzinny. I jak chcesz ten zasobnik podgrzewać latem, bo chyba nie kominiem? Proponuję również obrócić o 90 st w prawo zawór 4 D, a o pompie koledzy już wspominali Cytuj
Tomasz27 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 chce zrobić z tego domku "dom wakacyjny" (pensjonat) dla max 8 osób i dlatego zdecydowałem się na tak wielki zbiornik. Latem prawdopodobnie będę wykorzystywał grzałkę elektryczna na nocnej taryfie. Zastanawiałem się nad solarami ale nie wiem czy w górach (okolice Żywca) ma to sens. Poprawiłem ten zawór 4D. O to chodziło?. A co do tej pompy to za bardzo nie rozumie. Czy ona ma być od razu za zaworem 4D? czy wogóle jej nie potrzebuje? poprawiona1.pdf Cytuj
erzbigniew Opublikowano 7 Kwietnia 2011 #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Nie o to chodziło (pompa powinna być w dużym obiegu, tym z grzejnikami) Jeżeli bojler jest na tym samym poziomie to najprawdopodobniej musisz zastosować drugą pompę. Cytuj
Tomasz27 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 mam nadzieje ze teraz lepiej. Bojler jest na tym samym poziomie co kominek. Cytuj
Tomasz27 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor #7 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 zapomniałem zamieścić poprawionego schematu..... poprawiona2.pdf Cytuj
vernal Opublikowano 8 Kwietnia 2011 #8 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 No i wyszedł klasyczny schemat dla 4D. Niepotrzebny wydaje mi sie zawór kulowy na zasilaniu tuż za kominkiem. Mogą się też przydać zawory zwrotne za pompami (a co najmniej za pompą cwu) Cytuj
erzbigniew Opublikowano 8 Kwietnia 2011 #9 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 można zastosować zawór różnicowy przy pompie co, podobnie jak na pierwszym schemacie (instalacja2.pdf). Przy odpowiednim położeniu rur woda na wyższym poziomie domu popłynie grawitacyjnie (brak prądu} Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi