Dariusz1 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 #1 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Mama prosila mnie o zmianę instalacji przy ukladzie otwartym Wymyśliłem taki schemat Mogę go zastosować Bardzo proszę o wskazówki i uwagi Cytuj
user2018 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Co to za cuda? Jaką masz instalacje, co ogrzewasz? Co chcesz osiągnąć? Jaki masz kocioł? Cytuj
sambor Opublikowano 1 Sierpnia 2020 #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Schemat śliczny, ale przypadkiem go nie realizuj - może być zabójczy dla kotła, domu jak i mieszkańców Zrób np taki Cytuj
Dariusz1 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Autor #4 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 User2018 staram się zremordenizowac istniejaca instalacje KOCIOL 15 KW Z PODAJNIKIEM NA EKO GROSZEKDOMEK JEDNO RODZINNY metrow nie liczyłem BEZ OCIEPNIA W KIEPSKIM STANIE Ale postaram się machnąć ta instalacje cwu Z tego co wyczytałem w necie taki przyjolem schemat Sory ale zabardzo się nie znam ale fajnie ze ktoś doradzi Dzieki za schemat SAMBOR User2018 pewnie jesteś profesjonalista w tej dziedzinie Cuda to są dlatego proszę o radę bo nie mam funduszy na wymianę całej instalacj Improwizowałem Za wiele nie pomogłeś Ten schemat tez nie wypali Powrót z grzejników wychodzi z podłogi 40 cm od pieca kotla Szalu nie ma Cytuj
sambor Opublikowano 1 Sierpnia 2020 #5 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, Dariusz1 napisał: Ten schemat tez nie wypali Powrót z grzejników wychodzi z podłogi 40 cm od pieca kotla Szalu nie ma No i co z tego że tak wychodzi, podany schemat to ogólna zasada połączenia kotła- zawsze trzeba kocioł dopasować do rur, ale podłączyć trzeba bezpiecznie! I tak żeby działało!!! Na rys jest jak można to rozwiązać, nawet dla 10cm od kotła, tam masz pompę , więc pokonanie zakrętasów instalacji to jej zadanie. Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez sambor Cytuj
Dariusz1 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Autor #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Spoko rozumie dzieki za poświęcony czas zdrówka życzę Jestes wielki Cytuj
Dariusz1 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor #7 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Witam czy zawory 4 D 1 nadawaja się do starej instalacj co Czy zanieczyszczenia nie zakłóca pracy mieszania Cytuj
sambor Opublikowano 5 Sierpnia 2020 #8 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Nadawaja, nadawaja, tylko trzeba filrowaja . Cytuj
Dariusz1 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor #9 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 To mam założyć jakiś specjalny filtr? Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 #10 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Godzinę temu, sambor napisał: Nadawaja, nadawaja, tylko trzeba filrowaja . Próbowałem to ogarnąć translatorem, ale nie było przetłumaczenia... Cytuj
sambor Opublikowano 5 Sierpnia 2020 #11 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Dariusz1 napisał: To mam założyć jakiś specjalny filtr? Instalację powinno się jakoś wypłukać ze starych osadów i innego syfa. Jak nie chcesz lub nie potrafisz tego wykonać to daj dodatkowo filtry skośne przed wejsciami do zaw 4-D - czyli na zasilaniu z kotła i na powrocie z CO do zaw 4-D. Pierwszy sezon często je czyść i będzie OK. 1 Cytuj
Dariusz1 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Autor #12 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 W dniu 5.08.2020 o 18:11, Trener40 napisał: A taka opcja jest możliwa? Kolejny piekny rysunek:) pozdrawiam:) Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 #13 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Źle,źle jeszcze raz źle. Do schematu podanego przez kolegę Sambora to wogóle nie jest podobne. Naczynie wzbiorcze bezpośrednio z kotła bez jakichkolwiek zaworów i przewężeń.Po jaki grzyb masz tam na wyjściu zrobiony baypass? CWU również powinno być bezpośrednio z kotła. U Ciebie idzie przez zawór 4D. W jakim celu?Przez 4D miałeś puścić zasilanie grzejników. Więc nie kombinuj kolego a zrób według podanego niżej schematu. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi