santosz Opublikowano 29 Marca 2011 #1 Opublikowano 29 Marca 2011 witam, po lekturze forum i jednego wczesniej załozonego tematu mam tylko pytanie koncowe: Czy ten piec SAS UWG 14KW bedzie dobry do palenia drewnem na domek, stary, wiejski połowa bliźniaka pow 70m2 ale za rok dojdzie poddasze około 35m2, ściany z cegły, podwójne z delatacją, okna plastikow, dwie ściany ocieplone styropianem 10cm, szczyt bedzie ocieplony za kilka tygodni też 10cm, dach stary i nieocieplony ale planowany remont za rok, do instalacji podłączone będa tylko 4 grzejniki bez podłogówki, instalacja planowana z wymuszonym obiegiem, miedziana, wymiennik CWU 120litró lub 140 Długo szukałem, nie chce inwestować bo dom planuje sprzedać stad szukam kotła taniego w cenie do 2300-2500, palenie tylko twardym drewnem czasmi jakis wegiel w zimie, latem dogrzewanie grzałką bez palenia w piecu, dowiedziałem się że najlepszy bedzie dolniak - czy piec wskazany powyżej sprawdzi się w takich warunkach, moc specjalnie 14 KW ze wzgledu na wiekszą komorę zaladowczą czy im piec cięższy tym lepszy? jak sie ma do tego pojemność wodna? Co to są zawirowywacze w tym piecu? I jak w porównaniu z tym piecem wypada TEN ŻYWIEC i ten PER EKO Dziekuję za pomoc w poprzednim temacie - obecnie proszę o pomoc w wybraniu już tylko z tych trzech..... Cytuj
mac65 Opublikowano 29 Marca 2011 #2 Opublikowano 29 Marca 2011 Witaj Z tych trzech kotłów które wymieniłeś zdecydowanie wybrał bym ŻYWIEC, zwłaszcza do drewna . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi