Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobudowane Pierto, Projektowanie Ogrzewania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobudowalem pieterko. Okazalo sie jednak ze piecyk ktory jest w domu bedzie za maly aby ogrzac jeszcze pieterko. Dlatego tez fahowiec polecil abym poprostu kupil drugi piecyk i zrobil calkiem osobne ogrzewanie. Dzieki temu podobno nie bede przemeczal tego pieca bo inaczej bym musial co 30 min do niego chodzic i podkladac a tak to sobie przytkam i 1-3h bedzie trzymalo. Chodzi o piecyki na wegiel/drewno. teraz planuje poprostu poprowadzic jeden pion, dac na nim rozdzielacz i w posadzce poprowadzic rury do grzejnikow. Czerwone na rysunkach to grzejniki i rury do niech. Gdzie niegdzie na powrocie z nich zrobilbym ogrzewanie podlogowe. To takie bardzoej pomaranczowe to taki grzejnik nascienny w lazience na reczniki. Zielone to piec w kotlowni w piewnicy. Co o tym myslicie? Dobre rozwiazanie? Czy moze ktos ma lepsze? Prosze o opinie i pomoc.

ogrzewanie.bmp

Edytowane przez brajdak
Opublikowano

Kupowanie drugiego pieca dla drugiego piętra wydaje mi się bezsensu chyba że będzie tam mieszkać inna rodzina niż na dole i każdy będzie działał na własną rękę. Jeśli tak nie jest to jak już kupujesz piecyk to kup jeden a duży bo jakoś nie wyobrażam sobie palenia od razu w 2 piecach ? Na mój gust to lepiej byłoby zrobić rozdzielenie na zasilaniu na podłogówkę i na grzejniki z tego faktu że podłogówka wymaga chłodniejszej wody do zasilania niż grzejniki.

opcja z zaworem mieszającym

post-20253-0-27715300-1301245253_thumb.jpg

opcja bez zaworu mieszającego w która według mnie warto zainwestować aby mieć lepszą kontrolę.

post-20253-0-79578900-1301245305_thumb.jpg

Opublikowano

Poprostu na dole beda mieszkac sami rodzice a my na gorze. Tez myslalem nad tym zeby kupic duzy piec a jeden ale poprostu lepiej bedzie jak kazdy bedzie palil sobie zeby nie bylo pretensji poniewaz bardzo roznimy sie stylem palenia. Kupie tez w miare duzy piecyk zeby w przyszlosci mogl ewentualnie i pociagnac parter, tak na przyszlosc. Mam dobrze ocieplona gore bo 11cm styropianu w scianie + 24cm suporek a w stropie 30cm welny szklanej wiec jak duzy piecyk zasypie to i cala noc przetrzyma. te propozycje sa bardzo sensowne i przemysle.

Ale zadam pytanie bo poprostu jestem ciekawy czy to co narysowalem ( czyli te powroty w podlogowce i rozdzielacz ) dzialaly by tez poprawnie? Rozumiem ze w podlogowce trzeba troszke chlodniejsza wode wpuszczac ale czy to co narysowalem mogloby tez w ostatecznie byc i dzialac jak nalezy? na marginesie to chyba zaloze ten mieszacz ale chce wiedziec czy moj pierwszy pomysl zdalby egzamin na ogrzewanie zeby wogole grzalo dobrze. A teraz drugie pytanko. Jaka grubosc rur mam kupic? Chodzi jakie do grzejnikow, jakie w podlogowke i jakie na doprowadzenie z pieca do rozdzielacza. No i jaki ten rozdzielacz ma byc. Dom ma 120m2. Grzejniki mysle o takim rodzaju:

http://allegro.pl/grzejnik-aluminiowy-lux-500-ah-01-167w-i1523392574.html

Z kalkulatora ktory gdzies znalazlem na forum wyszlo ze wystarczy mi 52 takich zeberek na caly tak ocieplony dom.

Opublikowano (edytowane)

Nie należy trzaskać tak rur sobie po skosie nie wolno tak robić. Podłogówki nie należy również wpinać w powrót. Takie rzeczy trzeba robić starannie bo nie będzie możliwości ich poprawy. jeśli chcesz podłogówkę podpiąć pod to samo zasilanie co grzejnik to na powrocie musisz zamontować moduł RTL. Tak jak mówiłem najlepiej zrobić to konkretnie tak jest na jednym ze schematów które zamieściłem.

Aha przewymiarowanie znacznie kotła niż potrzeba nie sprawdzi się będzie ci po prostu zjadał opał. Można pomyśleć o minimalnie większym o 1-2 max więcej w przyszłości ale nie całe piętro.

Edytowane przez ChuckM