marino166 Opublikowano 15 Marca 2011 #1 Opublikowano 15 Marca 2011 Witam szanownych kolegów;D Mam zamiar w tym roku założyć C.O w nowo wybudowanym domku, kotłownia ma być w piwnicy domu i tam też ma się znajdować bojler CWU, fachowiec który ma mi to robić powiedział że zasilanie bojlera zrobi mi w grawitacji. Mam zatem do Was takie pytanie: czy będę mógł ustawiać temperaturę wody w bojlerze za pomocą sterownika czy będzie ona tylko taka jaka jest aktualnie na kotle? Mam już piec zakupiony, jest to Defro AKM UNI15 i wyczytałem w instrukcji sterownika że można sterować temperaturą CWU za pomocą oddzielnej pompki, jest tam też jakiś tryb letni. Tylko czy to będzie możliwe bez tej pompki dodatkowej, czy może wydać jeszcze troche kasy i dołożyć tę pompkę? Proszę o oświecenie mnie kolegów którzy wiedzą coś na ten temat;) Cytuj
vernal Opublikowano 15 Marca 2011 #2 Opublikowano 15 Marca 2011 Tylko czy to będzie możliwe bez tej pompki dodatkowej, czy może wydać jeszcze troche kasy i dołożyć tę pompkę? Ja bym dołożył kasę i założył pompkę. Wtedy ustawiasz i masz. Nie no na grawitacji to troche porażka ze względu na komfort, myslę nawet, że drożej kosztuje. Cytuj
SanitSystem Opublikowano 15 Marca 2011 #3 Opublikowano 15 Marca 2011 Wydać kasę przegrzewanie cwu powyżej 55 st nie jest najlepszą sprawą zwłaszcza dla zasobnika cwu. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 15 Marca 2011 #4 Opublikowano 15 Marca 2011 mógłbyś rozwinąć myśl? dlaczego nie, czemu to szkodzi i co z legionellą Cytuj
SanitSystem Opublikowano 15 Marca 2011 #5 Opublikowano 15 Marca 2011 czasowo tak ale stale to nie jest wskazane powyżej 55 st wytraca sie kamien 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi