Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po próbie z dodatkowym rusztem -wnioski: w moim przypadku poza spowolnieniem spalania i bardziej wypalonym popiołem oraz koniecznością częstego rusztowania postanowiłem szukać innego rozwiązania zainteresowałem się czy dodatkowe przegrody poza środkową jaką dołączył producent kotła mogą coś poprawić.Przygotowałem, po wymierzeniu szerokości i długości 3 dodatkowe przegrody tzn stalowe 5mm grubości blachy o wymiarach patrząc od góry komory spalania 1- 13x26,5cm,druga 13,5x20cm,trzecia to dołączona przez producenta 13,5x11cm a ostatnia to 13,5x11 z wywierconymi otworami -tej na razie nie zamontowałem popracuję nad tym jak będę miał więcej czasu.Wnioski jak na razie zachęcające udało się ograniczyć temperaturę spalin max z 250stopni do max140 ,nie zauwazyłem aby wymiennik bardziej się zabrudzał jak bez tej innowacji a przy obecnych temp -5,-15 nadal spalam ok 30 kg węgla na 24h tzn tyle samo jak było plus 5 stopni oraz zauważyłem,że nie widać dymu praktycznie wcale nawet jak piec dochodzi do temp zadanej a nie jak wcześniej to nie dymił tylko na podtrzymaniu temp.Jak będzie dalej to napiszę po miesiącu palenia bo 2 tygodnie to trochę za mało.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

u mnie wnioski z dodatkowym rusztem podobne, pomysł z przegrodami ciekawy, czy zauważyłeś spadek mocy lub jakieś zakłócenia ze spalaniem, będę czekał na Twoje spostrzeżenia,

przy obecnych mrozach ( u nas dziś rano było -24 ) spalam dwa zasypy na dobę a przy tem. -5; 0 spalam ok. max 1,5 zasypu,

więc na pewno tu można coś jeszcze zrobić, kluczem może być tu ograniczenie mocy kotła.

pozdrawiam

Opublikowano

Witaj,przy obecnych temp średnio -15,-20 spalam około 45 kg na dobę ,temp na kotle to średnio 55 stopni ,dom 120m.kw wolnostojacy temp w domu od 21 do max 23-sporadycznie .Ostatnio miałem problem z zabrudzoną klapką przesłony czopucha-przepaliłem drewnem i ponownie można nią otwierać i zamykać tak jak gdy piec był nowy -temp na czopuchu osiagnąłem 270 stopni.Przy obecnych temp mam na czopuchu około 100 st a średnio 90 a na kominie regulator ciągu ustawiony na 18 KPA.Po zamontowaniu przegród nie zauważyłem żadnych zakłóceń , a nad nimi jeszcze popracuję

Opublikowano

Witam

Czy czasem nie przedobrzyłeś z tą temp. spalin?, bo to że ona jest niska wcale nie przekłada się na zużycie węgla. Według mnie dużo spalasz, ja ogrzewam w tej chwili 250m2 i spalam 48-50 kg. Co do regulatora ciągu kominowego to ja mam mieszane uczucia, u mnie wychładzał komin i powodował, że kocioł więcej spalał, w tej chwili go nie używam.

Pozdrawiam

Opublikowano

W kotłach c.o palę już ponad 30 lat i okazuje sie,że nadal można się czegoś nauczyć zwłaszcza jak kupi się nowy kocioł.Faktycznie moje spalanie takiej iłości opału w porównaniu do Twojej trochę za dużo,ale nie ma tego.......i chyba znalazłem -po prostu zabrudzona a właściwie częściowo zablokowana spiekami przesłona rozpalania w kotle,przez 6 mcy stopniowo 'zarastała' i w rezultacie zamykała się do połowy.Aby ją konkretnie wyczyścić i rozruszać wyjąłem rurę kominową oraz odkręciłem 4 nakrętki i zdjąłem tzw łącznik do rury kominowej i dopiero miałem możliwość dokładnego oczyszczenia tak aby przesłona swobodnie i w całym zakresie lekko się przesuwała ,ciekawe na jak długo to czyszczenie pomoże-napiszę za jakiś czas, a apetyt kotła na opał powrócił prawie jak na początku eksploatacji