bazant83 Opublikowano 14 Lutego 2011 #1 Opublikowano 14 Lutego 2011 Witam. Jestem pierwszy raz i proszę o poradę. W niedługim czasie czeka mnie budowa domu http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/596//#top Zastanawiam się już nad ogrzewaniem. Powierzchnia użytkowa 118.9 m2. Ściany zewnętrzne : pustak żużlowy + 12cm wełny + tynk mineralny Strop na parterze gęstożebrowy Teriva I 24cm a na piętrze drewniany podwieszany do więźby. Pokrycie: dachówka ceramiczna + płyty z wełny min.do izol.poddaszy UNI MATA ISOVER gr. 180mm Dom będzie stał w polach także wiatr będzie hulał. Na działce mam gaz. Myślałem nad kotłem gazowym lub ekogroszkiem. Chciałbym aby ktoś rozwiał moje wątpliwości. Pozdrawiam. Cytuj
Gość mak Opublikowano 14 Lutego 2011 #2 Opublikowano 14 Lutego 2011 Buduje ktoś jeszcze z "pustaka żużlowego" (materiał popularny w latach 70 i 80 dziś to trochę archaiczny materiał budowlany), dom to nie stodoła bo chyba tylko na stodołe pustaki żużlowe się nadają. Zamiana ytonga z projektu na pustak żużlowy to naprawdę głupi pomysł. Co do CO to kupując projekt budynku otrzymasz też projek CO (gazówka) lub możesz zlecić opracowanie projektu z innym paliwem (o czym wspominają w opisie projektu). Na forum znajdziesz opinie o róznych paliwach i kosztach eksploatacji. Każdy ma możliwość wyciągnięcia wniosków, ale od decyzji nie uciekniesz i musisz ją podjąc sam. Cytuj
bazant83 Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor #3 Opublikowano 14 Lutego 2011 Ale mnie zrzeźbiono :blink: chyba nie jestem na bieżąco. Przy tych pustakach sugerowałem się ceną a ytong to dla mnie kosmos bo 2 razy droższy. Sam nie wiem. Cytuj
Xawer Opublikowano 15 Lutego 2011 #4 Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam. Zaoszczedzisz na pustaku wydasz na ocieplenie i ogrzewanie. Cytuj
German Opublikowano 4 Marca 2011 #5 Opublikowano 4 Marca 2011 Zapomnij o tym żużlowym, chyba ze go ocieplisz 20cm styropianu, z resztą na ytonga tez sie prosi dać grubo. Wracając do pytań jak masz gaz inwestuj w dobry kocioł kondensacyjny, ewentualnie wspomagany kominkiem lub innym kotłem na paliwo stałe. Jeśli masz możliwości finansowe i budujesz od zera bierz pompe ciepła, w eksploatacji na siebie zarobi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi