Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Kilka tygodni temu wpadł mi w ręce stary, ale mało używany zbiornik hydroforowy. Ze względu na to, że jest on w bardzo dobrym stanie pomyślałem sobie, że mogę go przerobić na boler tym bardziej, że zostało mi kilka metrów rury miedzianej miękkiej 22mm. Rurę tą włożę do zbiornika po przez wizjer służący do czyszczenia, natomiast wyprowadzenia zrobię po przez "wejście/wyjście" służące do podpięcia pompy i wyjścia wody na dom. Coś takiego widać na poniższym filmie

ok 28 sekunda nagrania. Problem polega na tym, że nie mogę znaleźć takiej "złączki", bo nie wiem jak się zwie to coś :-(. Czy ktoś może podesłać mi link do takiej "złączki"?

post-25346-0-28438600-1297013815_thumb.png

Opublikowano

Takie złączki są w jednym hipermarketów. Nie chcę reklamować firmy, podam, że gdy szukałem nie znalazłem ani w obi, praktiker oraz leroy merlin., ani w pobliskich hurtowniach.

Są w firmie, która wywinęła się od płacenia kar za zmowę cenową na farby.

Przy kupnie sprawdź, czy jest wszystko, tj. nakrętki i pierścień do środka.

Taka ciekawostka - złączka na rurę fi15 ma przy zacisku jako jedyna z tych złączek gwint stosowany w rurach wodnych calowych 1/2 cala, więc można wykorzystać ją (po wypiłowaniu zgrubienia w środku) na przepust przez trójnik 1 cal.

Opublikowano

Załączam zdjęcie takiej złączki na rurę Cu 22mm z przejściem na gwint 3/4 cala.

Problem jest tego typu, że od strony gwintu 3/4 cala złączka jest węższa. Żeby zrobić przepust z tego baniaka na zewnątrz trzeba by było na tokarce powiększyć otwór od strony gwintu 3/4 cala.

Nie wiem, czy nie osłabi to zbytnio złączki.

Idealnym wyjściem bu było, gdyby były złączki w sprzedaży z wyjściem na gwint 1 cal. Nie widziałem takich.

post-21620-0-75480500-1297026984_thumb.jpg

Opublikowano

Może osłabić a toczenie może spowodować dziury widoczne na gwincie.

Jak ktoś ma dostęp do spawania mosiądzu lub osoby, która się tym zajmuje nie będzie miał z tym problemu. Chociaż - proponuję połączyć lutem twardym z nyplem mosiężnym 1".

Opublikowano

Mając możliwość wykonania lutu twardego, to proponował bym przeciąć złączkę dwustronną i wyjdą 2 "przepusty".