Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gazowe Czy Olejowe? Czy Deweloper Nie Oszukuje?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Zastanawiam się nad zakupem domu od dewelopera. Jako, że od dewelopera to i stan deweloperski, bez urządzeń do centralnego ogrzewania (natomiast z zamontowanymi grzejnikami w pomieszczeniach oraz rozprowadzeniem rur pod ogrzewanie podłogowe w łazienkach). Krótko mówiąc - bez pieca.

Dom ma powierzchnię użytkową 138 mkw i dwie kondygnacje. Ściany na parterze wykonane są z porothermu o grubości 44 cm, natomiast na piętrze z porothermu 25 cm i dodatkowo docieplone 15cm warstwą styropianu.

Deweloper proponuje mi ogrzewanie gazowe lub olejowe. W miejscowości nie ma gazu sieciowego, więc w grę będzie wchodziło dzierżawienie butli, która będzie wkopana w działkę. Pan z firmy deweloperskiej twierdzi też, że przewody kominowe są tak skonstruowane, że nie ma możliwości zastosowania ogrzewania innego niż wyżej wymienione (np. na ekogroszek są za wąskie). W domu jest także kominek.

Nie znam się kompletnie na sprawach związanych z ogrzewaniem, nigdy też nie mieszkałem w domu wolnostojącym.

- Jakie ogrzewanie wg. Was wybrać?

- Jaki piec?

- Czy może zrezygnować ze zwykłych grzejników i zastosować kanałowe?

- Jaki będzie przybliżony koszt ogrzewania takiego domu gazem, a jaki olejem opałowym?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi,

Pozdrawiam, Marcin!

Opublikowano

Witam

Tańszy w eksploatacji może być kocioł na pellet zbudowany na bazie kotła na gaz lub olej. Sam mam taki -Wolf CNK-25 + palnik Viking Bio20, praca w układzie zamkniętym, pełna automatyka.

Trochę kłopotów z magazynowaniem pelletu, ale kawałek miejsca w garażu się znalazł.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam serdecznie,

Zastanawiam się nad zakupem domu od dewelopera. Jako, że od dewelopera to i stan deweloperski, bez urządzeń do centralnego ogrzewania (natomiast z zamontowanymi grzejnikami w pomieszczeniach oraz rozprowadzeniem rur pod ogrzewanie podłogowe w łazienkach). Krótko mówiąc - bez pieca.

Dom ma powierzchnię użytkową 138 mkw i dwie kondygnacje. Ściany na parterze wykonane są z porothermu o grubości 44 cm, natomiast na piętrze z porothermu 25 cm i dodatkowo docieplone 15cm warstwą styropianu.

Deweloper proponuje mi ogrzewanie gazowe lub olejowe. W miejscowości nie ma gazu sieciowego, więc w grę będzie wchodziło dzierżawienie butli, która będzie wkopana w działkę. Pan z firmy deweloperskiej twierdzi też, że przewody kominowe są tak skonstruowane, że nie ma możliwości zastosowania ogrzewania innego niż wyżej wymienione (np. na ekogroszek są za wąskie). W domu jest także kominek.

Nie znam się kompletnie na sprawach związanych z ogrzewaniem, nigdy też nie mieszkałem w domu wolnostojącym.

- Jakie ogrzewanie wg. Was wybrać?

- Jaki piec?

- Czy może zrezygnować ze zwykłych grzejników i zastosować kanałowe?

- Jaki będzie przybliżony koszt ogrzewania takiego domu gazem, a jaki olejem opałowym?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi,

Pozdrawiam, Marcin!

Na temat kosztów eksploatacyjnych nie chcę się wypowiadać bo zbyt mało danych aby określić te koszty (poszukaj w internecie jest sporo wyliczanek na temat kosztów jednostki energii z różnych rodzajów paliw, na forum też były zamieszczane. O kotłach można napisać więcej, chociaż ilość typów i konfiguracji jest duża a co za tym idzie rozpiętość cenowa również znaczna. Żeby ci uswiadomić różnice cenowe przyjmiemy koszt gazowego kotła jednofunkcyjnego z palniikiem atmosferycznym jako 1 w wersji dwufunkcyjnej 1,1-1,3; w wersji turbo jednofunkcyjny 1,3-1,5; turbo dwufunkcyjny1,5-1,8; kondensacyjny jednofunkcyjny 2,5-3; kondensacyjny dwufunkcyjny 3-3,2; żeliwny gazowy z palnikiem atmosferycznym 3,8-4; żeliwny olejowy z palinikiem atmosferycznym 3,8-4,5 ;olejowy kondensacyjny 8-10. Te proporcje mogą się trochę różnić bo i wyposażenie kotłów jest różne. Masz nie za dużo podłogówki, ale nie wiadomo jak zostało zaprojektowane sterowanie podłogówką ( oddzielny obieg z mieszaczem czy jakiś prosty układ z zaworem termostatycznym), a te dane będą potrzebne do dobrania funkcji sterownika. Niewiele piszesz o planach jak podgrzewać cwu, wydaje mi się że przy dość drogich nośnikach jakim jest olej i gaz płynny warto zainwestować w solarny układ podgrzewu ciepłej wody (podgrzewacz z dwoma wężownicami). Wybór urządzeń na rynku jest duży i masz z czego wybierać, decyzja musi być jednak twoja, chociaż jak widzisz koszt zakupu kotła gazowego wiszącego jest zdecydowanie niższy niż kotła olejowego.