Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Deflektor jak u balzaka.Cwu mam na 45 st .I w zupelnosci wystarcza.Wczesniej mialem 48..Walek podtrrymanie masz dobre tez tak mialem dlugo ale na wesolej musialem skorygowac na 15 s i 15 min.Temp rury tak jamo jak ty ale to na wesolej wczesnij duzo mniej.Went w podtrzymaniu mam 15 s co 10 min.

Opublikowano

Wczoraj przyjechala do mnie tona ekogroszku Wesola z barexu.

Groszek lekko wilgotny nie ma tragedi.

Dzis od rana obserwuje palenisko na nowym paliwie.

I rzeczywiscie inaczej sie spala od poprzednika w moim przypadku byl to Pieklorz.

Koncowka rynny nie jest tak zapelniona popiolem i widac otwory nawiewowe.

Praktycznie w 90 % rynna zapelniona jest mocnym zarem.

Moc czuc niesamowita az ciezko bylo popiol wybrac szufelka tak goracem dawalo po lapach i twarzy.

Zostaja takie male czarne bardzo kruche odgazowane kawalki groszku.

Plomien juz nie rozciaga sie wzdluz deflektora. Muska jedynie jego bok od strony rynny.

Plomien krotki lekko ponnad rogi.

Penwnie dlatego ze rynna na koncu juz nie ma popiolu a powietrze z odkrytych otworow nadmuchowych nie pozwala plomieniowi sie rozciagnac wzdluz deflektora.

Opublikowano

Witam wszystkich po raz pierwszy. Przeczytałem ten wątek od deski do deski - większość moich krótkich doświadczeń z tym piecem pokrywa się z waszymi wypowiedziami. 

Napisze może swój rozwiązany problem który był wcześniej już muśnięty lecz nie rozwiązany a mianowicie rozbieżność temperatury wskazywanej na sterowniku a tym analogowym wskazywanym na kotle. 

Po wielu testach (zamianach czujników od CWU, powrotu czy wymianie sterownika na nowy - w ramach gwarancji) dostałem w końcu odpowiedź od serwisu że wskazania termometru na kotle można skorygować.

Robi się to od spodu tego termometru - należy zdemontować (w moim kotle DDU 25kW) te szarą maskownice (blache na górze kotła) - kilkanaście blachowkrętów, unieść te blache i od spodu wysunąć wskaźnik analogowy wciskając po prawej i lewej jego stronie 2 zaczepy. Wskaźnik ten jest na długim przewodzie więc nie ma problemu aby go swobodnie wyciągnąć. Następnie na jego spodzie wkrętakiem płaskim korygujemy jego wskazania w górę lub w dół - montaż w odwrotnej kolejności i w końcu można się cieszyć identycznymi (bądź bardzo zbliżonymi) wskazaniami temperatury kotła na sterowniku i wskaźnika analogowego na kotle :-) 

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Opublikowano

Ile ci stoi w podtrzymaniu. I jakim Eko teraz pslisz

pieklorz z bobrka i stoi od okolo 50 min

Opublikowano

Witam. Jestem nowy na forum i to mój pierwszy wpis. Teraz do rzeczy. Z kilka dni będę instalował nowy kociołek DDU 20 KW. Chciałbym dowiedzieć się jakie ustawienia byście mi proponowali na pierwszy rozruch kotła od jakich mógł bym wystartować i potem robić jakieś korekty. Dom który ogrzewam to ok 160 m2 + 140 l CWU, wszystko grzejniki bez podłogówki dom ocieplony, zawór 4D, jedna pompa CO i jedna CWU. Na razie bez sterownika pokojowego i siłownika zaworu 4D. Grzejniki z zaworami, ale otwarte na maxa. temperatura na kotle zalecana przez producenta 65 st. Jakie ustawienia proponujecie. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Napisz tylko jeszcze jakim weglem bedziesz palil a napewno cos sensownego ci podpowiemy

eko groszek kalorycznośc 24 MJ wrtosc spalania, z jakie kopalni niestety nie wiem, kupuje u lokalnego dostawcy.

Opublikowano

JA bym proponowal tak

podawanie 6 s

przerwa 45s

went 25-30%

praca podtrzymania 20s

przerwa podtrzymania 30 min

went  w podtrz praca 20s

przerwa 10 - 15 min

histeryza kotla 2st

Takie ustawienia mialem przy weglu o podobnej kalorycznosci.

.Ogolnie u nas lepiej wychodzi palenie  z mniejsza moca. Reszte drobnymi korektami juz sobie doregulujesz

Opublikowano

Ustawilem przerwe podawania z 46 na 55 i powiem tak ze ogien wychodzi z poczatku rynny , mam wrazenie jakby byl cofniety do wewnatrz rynny. Podawanie zostawilem na 8 sek. Czy te 55 sek przerwy przy takim podawaniu to nie za duzo? Podpowiecie jak to ustawic?

Opublikowano

mam pytanie czy palicie w kociolku na ruszcie wodnym? tzn podczas pracy kociolka np dorzucacie kawalki drzewa, kantowek itp?

Opublikowano

Ja posiadam ten nieszczęsny ruszt wodny.

Jeżeli Już coś tam spalam to tylko czasami jakieś kartony.

Ale zaraz po tym czyszczę ruszta.

Opublikowano

dlaczego czyscisz ruszta? wg mnie to ze nie ma przeswitu miedzy rurami to i tak nic nie zmieni, moze ktos ma inne zdanie bo ja teraz co jakis czas dorzucam kilka desek itp i " probuje oszukac piec zaoszczedzajac troche grochu" :) moze sie to wydawac smieszne ale oszczednosc jest wieksza niz jadac na samym grochu.

Wtedy kociolek podchodzi duzo powyzej temp zadanej, ja mam temp zad 60st i piec osiaga nawet 72 lub 74 st i dluuuugo stoi w podtrzymaniu praktycznie nie wchodzac w stan pracy. Stan pracy wlacza sie po 2 godzinach lub wiecej w zaleznosci ile tych desek wrzuce.

Moze ktos jeszcze ma jakies doswiadczenia palenia na ruszcie wodnym??

Opublikowano

U mnie komora palnika nie ma wymiennika ciepła,jest szamotowa.

Pierwszym odbiornikiem ciepła jest ruszt wodny.

jeżeli będzie bie drożny to nadmiernie wzrasta mi temperatura podajnika.

Opublikowano

Palilem  w ten sposob jak mialem jeszcze co spalic .Piec dlugo w podtrzymaniu temp jak u ciebie wiec napewno oszczednosc wegla byla.A dzieki spalaniu dodatkowo drewna praktycznie odpadalo czyszcenie pieca Cala sadza i wszytskie inne osady z wymiennika ladnie sie dopalaly.Fakt ze jak spalam kartony czyszce zaraz ruszt bo nie ma przeswitu ale spalajac dodatkowo drewno nie ma takiej potrzeby.Wiec jesli masz niepotrzebne deski jak najbardziej pusc je przez komin

Opublikowano

Yogi440 jesli chodzi o czyszczenie pieca to i tak trzeba poskrobac ze scianek bo samo do golej blachy nie zejdzie, nie mowiac juz o tym ze pod rusztami ta smola nie zejdzie chocby nie wiem co. Piec trzyma o wiele dluzej w podtrzymaniu i temp rury wynosi nawet 48st.

Opublikowano

Co zrobic jak temp rury siega juz 55 st? Co stanie sie ze slimakiem,?

Opublikowano

MHY 55 to duzo.W trakcie pracy nigdy tyle nie mialem.Przy tych postojach bo cieplo jest to 41 czasami 45.Raz mialem 47 ale po 15 min juz spadalo.A jak czesto dmuchasz  w podtrzymaniu.Ja mam 20 s co 12 min.Jak nie bedzie powietrza powinno sie samoistnie pomalu dusic.Jak sie przygladam teraz palnikowi to po takich dlugich postojach to niewiele zaru jest.CZesc wegla jest juz wygaszona.Przed chwila sprawdzalem 40 st a piec dlugo juz stoi.

Opublikowano

powiem tak ze jak piec jest w podtrzymaniu godzine to temp rury jest od 43 do 45 st. Mam takie ustawienia w podtrzymaniu:

wentylator 18 sek co 25 min

podtrzymanie 18 sek co 30 min

podawanie 8 sek

przerwa 58 sek

wiater 22% 

powiem tak ze czasami jak otworze drzwiczki i patrze na rynienke to widze ze wegiel jest prawie wygaszony ( ciemno i cicho :) ), wyglada to jakby piec sie samoczynnie wygasil, dlatego ze dlugo stoi w podtrzymaniu bo czasami mu cos wrzuce na ruszta ( troche desek starych czy kartony, kartki itp). Jak przejdzie w stan pracy to powoli sie rozgrzewa ale zanim dojdzie do zadanej 60st to minie nawet 10 min. i wtedy temp rury wynosi 39st.

Maksymalnie mialem temp rury 48st. Pisze o 55st powyzej w poscie ale nigdy takiej temp nie mialem tylko chcialem sie dowiedziec co sie moze stac ze slimakiem na koncowce przy tekiej temp.

Opublikowano

Czyli  jest podobnie jak u mnie.Jakbys mial 55 to ci sie alarm wysokiej temp podajnika wlaczy.Fabrycznie jest ustawiony na 50 st.Ja ustawilem na 60.zeby sie zonie pod moja nieobecnosc kociol nie wylaczyl jak sporadycznie do 47 dochodzilo.

A jak teraz spalanie u was wychodzi. U mnie 1 lutego zaladowalem podajnik wesola po sama pokrywe 225kg.Jeszcze troche jest do jutra powinno wystarczyc.Czyli wychodzi jakies 9.5 kg Jak narazie zostaje przy wesolej.Raczej napewno kupie ja latem na nastepny sezon

Opublikowano

mi wychodzi podobnie kolo do 10kg max na dobe. Myslalem ze fabrycznie alarm temp rury jest ustawiony na 75 st? czyz nie mam racji?

Opublikowano

Wesola najlepiej spala sie przy duzych mrozach kiedy jest malo podtrzymania.Jak piec ma dlugie przerwy troszke wlasnie niedoplkow sie pojawia.

NAJLEPIEJ wychodzilo na takich nastawach

podawanie 5 s

przerwa podawania 58 s

wentylator              28%

praca podtrzymania 20 s

przerwa podtrz         30 min

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.