Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich , udało mi się zrealizować swoje plany odnośnie mieszkania i zakupiłem swoje 104mkw o wysokosci 3m , jest to mieszkanie w starej kamienicy ale do rzeczy , musze je jakos teraz ogrzac , dostałem namiar na pana który zajmuje sie instalowaniem C.O po wstepnych ogledzinach naszkicował mi taki plan (zamieszczam poniżej) jako że jestem zielony z tego typu prac wczytałem sie w forum i wiem juz np jak ekologicznie spalac w kotle po odpowiednich jego przeróbkach ale tez prosze was drodzy forumowicze o ocene tego rysunku , jest tam 6 grzejników panelowych , 2 drabinki i dwie pętle podłogówki , na wylocie podłogówki (zasilanej z powrotu) sa załozone zawory RTL i to wszystko jest napedzane jedna pompą , czy to wystarczy ? jestem na etapie zakupu odpowiednich komponentów wiec bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi

post-13786-1294507799_thumb.jpg

Opublikowano

Mój kolega po grafice na ASP powiedział, że rysunek narysował amator ponieważ nie ma na nim zaznaczonych: średnic rur, zaworów termostatycznych przy grzejnikach, zaworu czterodrogowego, odpowietrzników oraz przy końcowych grzejnikach zasilania są połączone z powrotami.

Kolory czerwony zasilanie , niebieski powrót są dobrane poprawnie.

Opublikowano

Przepraszam za to niedopatrzenie i pozdro dla kolegi z ASP , legenda dla tego rysunku byla na osobnej kartce ale z tego co wiem to średnica rury od pieca to 1 1/4" , potem zasilanie na alupex fi 20 powroty i podłoga fi 16 , przy grzejnikach zawory bez głowic termostatycznych

Opublikowano
jest tam 6 grzejników panelowych , 2 drabinki i dwie pętle podłogówki , na wylocie podłogówki (zasilanej z powrotu) sa załozone zawory RTL i to wszystko jest napedzane jedna pompą , czy to wystarczy ?

Gratulacje dla szczęśliwego inwestora :)

A ile szczęścia i radości dostarczy ci remont! :)

Do rzeczy.

Te ironiczne uwagi co do projektu to takie troche niesympatyczne... Pan "insztalator" za projekt nie wziął pewnie grosza, a ile trzeba by dać koledze po ASP... :)

Mam jedną uwagę. Wybrany sposób podłączenia podłogówek trochę się już "zestarzał". Nie mówię, że nie będzie działał ale szkic sugeruje wpięcie zasilania pętli bezpośrednio w główną nitkę powrotu i tak samo powrót z pętli.

Tak to nie zadziała (chyba, że to tylko szkic).

Ta metoda wykorzystania zaworu RTL wymaga wpięcia zasilania pętli w główną nitkę zasilania. RTL jest dobrym rozwiązaniem do ogrzewania powierzchni max 15 m2. Większe wymagałyby urządzeń obniżania temp zasilania.

To ograniczenie powierzchni obsługiwanej RTL-em "obchodzi" się wpinając zasilanie pętli w powrót grzejnika w danym pomieszczeniu. Woda z niego z niego jest wstępnie schłodzona. Problem polega na tym, że trudno się tym steruje.

Jeśli nie ma posadzek, to radzę nie bawić się w dwa RTL-e, tylko w podobnej cenie zainwestować w układ pompy z mieszaczem (pompa Diamond 100-150 zł, mieszacz 150). Wszystko "schować" w kotłowni i pociągnąć tranzytem do właściwych pomieszczeń. Rozdzielacz też można zrobić z kształtek przy dwóch pętlach.

Te dwa obiegi nie powinny być zmostkowane na końcach, bo zmarzniesz kolego!

Życzę dobrej zabawy!

Opublikowano

właśnie te dwa pomieszczenie z podłogówka mają odpowiednio 12 i 14mkw , pan od rysunku jest juz troche wiekowy a kolega który mi go polecał mówil że nie przemawiaja do niego "te wszystkie nowości" wiec chyba jednak mu podziekuje i poszukam innego wykonawcy bo nie chce spać w lodówce to raz albo wyleciec w powietrze to dwa a finalizując po to wymyslaja ludzie rózne wynalazki aby zylo nam sie wygodniej :) kiminero gdybys mi rzucił jakims rysunkiem bądx linkiem byłbym wdzieczny , oczywiście odnosnie mieszacza albo tego układu który proponujesz

Opublikowano
średnica rury od pieca to 1 1/4"

Rozumiem, że "rura od pieca" to zasilanie.

Rura do pieca (powrót) też powinna być 1 1/4".

Opublikowano

jesli mozesz sobie pozwolic na zrobienie podłogówki i wylewki na niej w 2 pomieszczeniach to dlaczego nie we wszystkich ?

w starej kamienicy prawdopodbnie nie ma docieplonych murów i pomieszczenia sa wysokie 3m

to przy grzejnikach bedziesz miał ciepło pod sufitem moze na tym skorzystac sasiad z góry

a ty bedziesz grzał i narzekał ze duzo spalasz albo bedzie zimno

jak to jest parter to koniecznie rozwaz takie rozwiazanie , bo od nieizolowanej podłogi bardzo marzna nogi ,wiem cos o tym

ja mam dobre ogrzewaie i wysokie pomieszczenie ale podłoga zimna i mam tego dosc zapadła decyzja ze izoluje podłoge i zakładm podłogówke

Opublikowano
kiminero gdybys mi rzucił jakims rysunkiem bądx linkiem byłbym wdzieczny , oczywiście odnosnie mieszacza albo tego układu który proponujesz

Schematów ci u nas na forum dostatek. Tylko szukać...

Żeby na poważnie komuś doradzać to za mało danych. Najważniejsze pytanie dotyczy budżetu. Ile chcesz wydać, bo "utopić" można dużo i będzie ładnie, fajno i "bezobsługowo".

Jeżeli to będzie kocioł na paliwo stałe, to przydałoby się podniesienie temperatury powrotu zaworem 4d. To jednak pociąga za sobą montaż pomp grzejnikowej, do obsługi podłogówki i do obsługi boilera (lub boilerów, bo chyba są dwa?).

Jeżeli nie ma posadzek, to chyba najlepszym rozwiązaniem byłby rozdzielacz do obsługi grzejników, tymbardziej, że robisz to w PEX-sie. System trójnikowy w PEX wymaga średnicowania 25-20-16, by zapewnić właściwe poziomy przepływów. Nie doradzałbym też wersji kształtek skręcanych, bo lubią przeciekać. Jeśli już to prasowane lub zgrzewane. Koszty będą też porównywalne do systemu rozdzielacza. Przy trójnikach masz dużo drogich kształtek o dużych średnicach. Przy zastosowaniu rozdzielacza jest wprawdzie więcej węża ale korzystasz tylko z średnicy fi 16. Nie ma też ryzyka przecieku w posadzce, bo wszystkie połaczenia są "na wierzchu", przy grzejnikach i w szafce rozdzielczej.

Proponuję też założyć grzejniki typu "v", czyli z przyłączami od dołu grzejnika. Zastosowanie gotowych segmentów przyłączeniowych to prostota montażu i estetyka. Rzecz gustu...

Jak już się wyremontujesz i urządzisz, będziesz mógł pomyśleć o dopieszczeniu swojego "cacuszka" siłownikami zaworów 4 i 3d oraz sterownikiem pogodowym do ich obsługi :)

Może nawet kosztem kolejnych nudnych wakacji w tropikach staniesz się posiadaczem bezprzewodowego panelu sterowania? Kto wie.

CO wciąga, co nie? :)

Opublikowano
jesli mozesz sobie pozwolic na zrobienie podłogówki i wylewki na niej w 2 pomieszczeniach to dlaczego nie we wszystkich ?

w starej kamienicy.....

no właśnie jest to stara kamienica i tylko w tych dwóch pionach jest podłoga betonowa reszta jest drewniana i nie moge tak bardzo obciążac stropu a jest to mieszkanie na pierwszym pietrze wiec z dołu grzeje mnie sąsiad,

co do budżetu to mam juz zakupiony kociol na paliwo stałe i grzejniki panelowe z przyłaczem dolnym właśnie , jedyne moje zmartwienie to to że instalator nie mówił nic o mieszaczach i zaworach a o wszystko dokładnie wypytywałem , jeśłi ktos byłby na tyle uprzejmy aby wskazac mi jakiś temat bądź schemat tego połączenia z systemem rozdzielacza ....

Opublikowano

może cos wiecej na ten temat , w planie chciałbym zainstalować bojler bezpośrednio za kotłem wiec podłogówka wyszła by za zaworem 3d , zreszta poczytałem juz troche na ten temat i tak jak polecał kolega kiminero bez szafki i rozdzielaczy raczej sie nie obejdzie w takim układzie mieszkania (patrz 1-szy post w tym temacie) zreszta bedzie tak wygodniej i schludniej :rolleyes: tak mi sie wydaje ...

Opublikowano
no właśnie jest to stara kamienica i tylko w tych dwóch pionach jest podłoga betonowa reszta jest drewniana i nie moge tak bardzo obciążac stropu a jest to mieszkanie na pierwszym pietrze

Zdajesz sobie sprawę, że ogrzewanie podłogowe to cholernie ciężkie ustrojstwo? Płyta podłogowa musi mieć min 6-7 cm, a przy 15 m2 łazienki daje to 15(m2)*0,07(m)=1,05(m3) betonu.

Czy strop jest na tyle solidny aby to wytrzymać?

Przypominam, że płyta grzewcza wykonywana jest metodzie "pływającej", czyli nie posiada żadnych trwałych połączeń ze ścianami!

Opublikowano
Zdajesz sobie sprawę, że ogrzewanie podłogowe to cholernie ciężkie ustrojstwo

właśnie tylko w tych dwóch pomieszczeniach moge sobie na to pozwolic niestety ..... a co powiesz na ten schemat który tu znalazłem na forum ?