Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

przegladnalem cale forum jednak nadal nie wiem czy dokonalem wlasciwego wyboru. Dom ytong 36,5 z poddaszem uzytkowym 112m2. Kominy rondo plus 20 i avant 12. Podlogowka 60% powierzchni domu 40% kaloryfery. Chcialbym w przyszlosci jeszcze wpiac solary.

Marzy mi sie kominek z plaszczem wodnym lechma 15kw + kociol vitodens 200 1f 19kw + zasobnik 300l

Kominek rozpalany od 17 do 22. Kociol mial byc glownym zrodlem zasilania ale jednak wolal bym sie zabezpieczyc i w razie wysokich rachunkow palic kominkiem a wtedy kociol tylko do podgrzania cwu.

Temp podlogowki ustawiona na ok 18C + grzejniki w zaleznosci od potrzeb

Pytanie:

- czy kominek zrobic w ukladzie otwartym czy zamknietym.

- jak moc kominka a jaka kotla dla takiej powierzchni.

- jak zrobic aby kominkiem nagrzac co i cwu a w przypadku spadku temp zeby zalaczal sie kociol

Moglby ktos poratowac jakis schematem bo niestety instalatorzy glupieja i ja tez

Dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano

jesli twoi instalatorzy "głupieja " to trzymaj sie od tych g.. z daleka

schematów jaki potrzebujesz jest pełno wszedzie -to oklepany układ

i na tym forum równierz

ale co do wyboru to przemysl i popytaj tych co taki układ uzytkuja , ja mam mozliwosc obserwowac dokładnie co planujesz i nie chce ci psuc nastroju ale mnie sie to nie podoba z wielu wzgledów

kominek jako zasdnicze zródło ciepła to nie na kilka godz dziennie

w dodatku to uciazliwosci z obsługa itd.

kondensat jak ma byc wykorzystany tylko do cwu to pomyłka kompletna , co ma wtedy kondensowac

Opublikowano

zasadniczo kondensat ma obslugiwac cwu+co jednak kominek ma byc zarowno jako pomocnicze zrodlo ale w razie za wysokich rachunkow ogrzewac co+cwu.

Moglbys podeslac schemat ktory jest w miare prosty i potrafi obsluzyc kominek z plaszczem w ukladzie zamknietym oraz kondensat?

Bylbym niezmiernie wdzieczny

Opublikowano
schemat ktory jest w miare prosty i potrafi obsluzyc kominek z plaszczem w ukladzie zamknietym oraz kondensat?

schemat niczego nie potrafi obsłuzyc ,do obsługi jest słuzba a raczej była dzis nazywa sie to serwis

kominek w układzie zamknietym ??

jakie to sa wysokie rachunki 500 zł czy 5000

z wypowiedzi wnioskuje ze jestes młodym roztrzepanym synalkiem który w szkole nie potrafił nauczyc sie pracowac na własny rachunek , jedynie cos zerznac odwalic przepchac i bawic sie

a zadanie sobie trudu przeanalizowac temat dogłebnie i poznac szczegóły to za duzy wysiłek

jak sie chce cos umiec to nalezy sie NAuczyc a przegladnac - to mozna gazety