Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Procent Kotła Górnego Powinien Być W Kotle Dolnym?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poważny problem dotyczący budowy kotła decydujący o tym czy kocioł jest dolny czy górny

1. Pierwsza przegroda kończy się około 25 cm na rusztami, w starym kotle około 18 cm. W nowym kotle połowa zasypu opiera się na przegrodzie, a połowa nie. W starym około 3/4 zasypu opierało się o przegrodę.

Jeżeli komora jest całkowicie zasypana węglem to kocioł jest kotłem dolnym.

W miarę obniżania się poziomu paliwa kocioł staje się kotłem górnym.

Jaki procent wysokości zasypu ma się opierać o przegrodę, aby kocioł można nazwać kotłem dolnym?

Można sobie wyobrazić że wysokość komory zasypowej będzie wynosiła np. 100 cm a dół przegrody będzie się kończył 95cm nad rusztami czyli przegroda będzie miała tylko 5 cm. Czy w 5-u procentach kocioł jest kotłem dolnym, a w 95-u procentach kotłem górnym?

Opublikowano
Poważny problem dotyczący budowy kotła decydujący o tym czy kocioł jest dolny czy górny

Można sobie wyobrazić że wysokość komory zasypowej będzie wynosiła np. 100 cm a dół przegrody będzie się kończył 95cm nad rusztami czyli przegroda będzie miała tylko 5 cm. Czy w 5-u procentach kocioł jest kotłem dolnym, a w 95-u procentach kotłem górnym?

Kotłem dolnego spalania będzie do tej pory, kiedy spaliny będą szły przez dolną przegrodę, a czy to będzie 5 cm czy 7cm to zależy od kotła. Ja mam inną budowę kotła, ale spaliny idą tylko dołem przez palniki.

Opublikowano

Jaki procent wysokości zasypu ma się opierać o przegrodę, aby kocioł można nazwać kotłem dolnym?

To chyba nawet nie o to chodzi kolego Emus. Przegroda może być nawet 1cm nad rusztem a kocioł nadal będzie górniakiem tylko odpalanym od dołu z wszelkimi konsekwencjami ( większe zużycie opału, ciemny dym przy dokładaniu nowej porcji opału itd.) Kwintesencję dolnego spalania posiadł kolega Heso i sporo o niej na tm forum opowiedział, proponuję o dokładne zapoznanie sie z jego postami w tej materii, myślę że będą bardzo pomocne. A sprawa chociaż z pozoru wydaje się banalnie prosta w rzeczywistości jest bardziej złożona. Pozdrawiam.

Opublikowano

Kocioł 1.

post-12152-1293625009_thumb.png

Kocioł 2.

post-12152-1293625032_thumb.png

Kocioł 3.

post-12152-1293625058_thumb.png

Proszę porównajcie tylko wysokość przegród.

Kocioł 1 budowa taka sobie, 50 % właściwego kotła dolnego w kotle dolnym.

Kocioł 2 budowa najlepsza, 90 % właściwego kotła dolnego w kotle dolnym.

Kocioł 3 budowa najgorsza, 10 % właściwego kotła dolnego w kotle dolnym.

Opublikowano

Myślę, że każdy dolniak w początkowej fazie rozpalania zachowuje się w małej objętości jak górniak. Po prostu w pewnym obszarze pali się gwałtownie wszystko na raz, otoczenie jest zimne i nie ma jeszcze żaru. Im krótsza pierwsza przegroda tym dłużej to będzie trwało i tym dłużej będzie trwało "brzydkie spalanie". Z drugiej strony im dłuższa ta przegroda tym trudniej kominowi "pociągnąć" spaliny, ale łatwiej też o "ładne spalanie" w wyższej temperaturze. U siebie w tej chwili zostawiłem 8 cm wysokości i chyba 20 cm szerokości. Pali się genialnie, ale obawiam się czy ciąg zostanie zachowany w cieplejsze i wilgotniejsze dni.

To czy palenie jest górne, czy dolne zależy chyba od położenia żaru i kierunku przemieszczania się spalin względem złoża opału.