sid31 Opublikowano 16 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Witam Na jesień zamierzałem zmienić kocioł "zrób to sam" na taki z podajnikiem. Okazyjnie trafił się Logiterm 18 kW. Dom ma 220 kwadratowych, piętrowy i miałem obawy czy ta moc wystarczy. No i obawy się niestety potwierdzają. Przy niskich mrozach było jeszcze zupełnie ok, niestety teraz bardzo trudno wyciągnąć więcej niż 40 stopni. Jak myślicie czy zmiana palnika coś da, czy w ogóle są palniki większej mocy (niby znalazłem takie 25, 30 kW) ale czy wymiennik cieplny przy tym piecu jest w stanie odebrać to ciepło? nie chcę grzać komina, a zmiana pieca jest niestety nieco uciążliwa. Węgiel jest ok, popiołu niewiele, ustawienia też w porządku, jest jakiś ratunek? z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj
sorier Opublikowano 16 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Jaką masz temperaturę spalin na czopuchu gdy kocioł pracuje z pełną mocą? Cytuj
domin75 Opublikowano 16 Grudnia 2010 #3 Opublikowano 16 Grudnia 2010 sid31 napisał(a): ustawienia też w porządku Czyli jakie konkretnie masz ustawienia? Cytuj
sid31 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor #4 Opublikowano 17 Grudnia 2010 czopuch otwarty bez żadnej przysłony, można go spokojnie ręką dotknąć więc spaliny nie mają wielkiej temperetury, myślę że max 60 stopni. a ustawienia: czas podawania testowałem od 5 do 8 sekund, czas przerwy od 50 do 37 sekund, wentylator przysłonięty na około 80%, jeżeli za bardzo skaracam czas postoju lub wydłużam czas podawania, żar wysypuje się z palnika. Piec pracuje cały czas, ez przerwy, nie osiąga zadanej temp. tak za bardzo nie mam koncepcji czy coś jeszcze można zrobić poza wymianą pieaca na taki o większej mocy. dom ma jednak sporą powierzchnie, dużo grzejników, jest co prawda dobrze docieplony okna też nowe. na stronie logitermu na taką powierzcnie zalecają kocioł o wiele wiekszej mocy. Cytuj
domin75 Opublikowano 17 Grudnia 2010 #5 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Na początek proponuję Ci podawanie 10 sek. przerwa 30 sek. Nastawy 8/50 czy coś podobnego to proponuję zostawić na jesień lub wiosnę. Gdy w nocy mamy kilkanaście stopni na minusie w większości domów trzeba grzać i to ostro. Oczywiście zwiększając podawanie w proporcji 1:3 koniecznie zwiększ siłę nadmuchu (nie klapką na wentylatorze tylko parametrem w sterowniku – płomień prosty żółty oplatający deflektor, nie biały jak z palnika). Cytuj
bubu64 Opublikowano 17 Grudnia 2010 #6 Opublikowano 17 Grudnia 2010 sid31 napisał(a): czopuch otwarty bez żadnej przysłony, można go spokojnie ręką dotknąć więc spaliny nie mają wielkiej temperetury, myślę że max 60 stopni. Jedną z przyczyn nieosiągania temperatury jest zbyt silny ciąg kominowy. Jeśli nie masz regulacji na czopuchu, to jak najszybciej zamontuj. Spaliny zbyt szybko opuszczają wymiennik, i ogrzewasz atmosferę, przyczyniając się do powiększenia "efektu cieplarnianego" na naszej planecie. Ja też mogę ręka dotknąć czopucha gdy jest otwarty, ale gdy go przymknę, to zauważalnie spada zużycie grochu, i kocioł szybciej osiąga temperaturę. Cytuj
sid31 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor #7 Opublikowano 17 Grudnia 2010 zastosuję i dam znać jakie są wyniki, dzięki za pomoc. Cytuj
sorier Opublikowano 17 Grudnia 2010 #8 Opublikowano 17 Grudnia 2010 sid31 napisał(a): czopuch otwarty bez żadnej przysłony, można go spokojnie ręką dotknąć więc spaliny nie mają wielkiej temperetury, myślę że max 60 stopni. (...) Tak myślałem, twój kocioł pracuje z maksymalnie kilkoma kW mocy. Ale już wiesz co robić. Cytuj
sid31 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor #9 Opublikowano 18 Grudnia 2010 jako człowiek czynu już zadziałałem, czopuch przysłonięty w 80%, ciąg kominowy jest i tak wystarczający przy otwartych drzwiczkach wszystko ucieka do komina. temperatura rośnie błyskawicznie, poprawa jest zauważalna. zmniejszyłem powietrze, co prawda mrozy zelżały, ale i tak widzę, że jest lepiej. dzięki wszystkim za rady :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi