Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam już zrobioną kotłownię. Na początku jedna pompa rozprowadzała wodę po całym domu /parter i piętro, jeden czujnik w domu na parterze/ rozwiązanie to nie był zbyt dobre, bo ani na górze, ani na dole nie było ciepło lub góra przegrzana, a dół niedogrzany lub odwrotnie.

Poradzono mi aby dołożyć jeden czujnik na górze i pompę w kotłowni. Obydwie pompy P2 i P3 nie są wpięte do sterownika kotła. Podpięte są z czujnikami i na impuls z czujnika włączają się /pompa P3 czujnik z piętra, P2 czujnik parter/. Oprócz tego jest jeszcze podpięta podłogówka z łazienki i ubikacji.

Gdzie jest problem? Gdy włącza się jedynie pompa P3 /góra/ woda w instalacji jest letnia /na piecu 62 stopnie/ letnie są też kaloryfery na dole /przy stojącej pompie P2 /dół/ . Lecz wystarczy zamknąć zawór poniżej pompy P2 /odcięcie przepływu na dół/ automatycznie kaloryfery są gorące na górze.

Wygląda na to, że pompa P3 wysyła/miesza wodę nie tylko na górze.

W jaki sposób wyeliminować ten efekt bez zbytniego przerabiania instalacji. I czy można prosto zrobić niezależny obieg na podłogówkę wykorzystując już istniejącą instalację.

Proszę o podpowiedź, w załączeniu przesyłam schemat instalacji w kotłowni.

Kierunki pomp przepisałem z obudowy pomp.

post-22641-1292334379_thumb.jpg

Opublikowano

Jeśli schemat wiernie oddaje stan instalacji, to rozwiązaniem będzie zamontowanie zaworów zwrotnych przed pompami P2 i P3, które zapewnią prawidłowy kierunki przepływów gdy jedna z nich nie pracuje.

Własny obieg podłogówki to kolejna pompa z zaworem trójdrożnym do obniżenia temperatury w obiegu. Wpięcie tej pompy na odcinku pomiędzy już istniejącymi pompami (zawór zwrotny do ukierunkowania przepływu) i wyrzucasz ten termostat na powrocie podłogówki.

post-18583-1292351728_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź. Też myślałem o zaworach zwrotnych, ale nie byłem pewny czy spełnią w tej instalacji swoją rolę. Rozważałem też zastosowanie elektrozaworów wydają mi się „solidniejsze” ale jakoś nie za bardzo potrafiłem je „wkomponować”. Jeszcze parę pytań, czy zawór zwrotny przed pompą P2 umieścić pomiędzy pompą, a przejściem na podłogówkę, czy można powyżej trójnika, zaraz za zbiornikiem ciśnieniowym. I w którym miejscu umieścić zawór zwrotny na podłogówce: pomiędzy trójnikiem /ciepła woda/ a zaworem trójdrożnym i czy na powrocie podłogówki też dać zawór zwrotny?

Pozdrawiam.

post-22641-1292356614_thumb.jpg

Opublikowano

Żadnych elektrozaworów!

Każda pompa działająca w obiegu ma mieć "swój" zawór zwrotny.

Dla P2 ma być pomiędzy pompą a trójnikiem na podłogówkę.

Dla podłogówki za trójnikiem ale przed 3D.

Jeszcze jedno.

Wymiennik jest twoim wtórnym źródłem ciepła i do niego powinno być podpięte naczynie przeponowe (najlepiej po stronie powrotu).

Szczegół, ale załóżmy, że zamknąłeś zawory odcinające wymiennika i rozpalasz w kotle. Woda po stronie zdawczej wymiennika rozgrzewa się i rozszerza nie mając ujścia. Coś musi puścić. Chyba, że wymiennik ma jakiś zawór bezpieczeństwa, którego nie wrysowałeś.

post-18583-1292358507_thumb.jpg

Opublikowano

Wymiennik nie ma zaworu bezpieczeństwa. Teraz naczynie przeponowe wpięte jest za wymiennikiem na zasilaniu. Czyli lepiej wpiąć je w powrót zaraz przed wymiennikiem, tak jak na Twoim rysunku.

Opublikowano
Wymiennik nie ma zaworu bezpieczeństwa. Teraz naczynie przeponowe wpięte jest za wymiennikiem na zasilaniu. Czyli lepiej wpiąć je w powrót zaraz przed wymiennikiem, tak jak na Twoim rysunku.

A nie lepiej wpiąć na powrót grupę bezpieczeństwa? Będzie i bezpiecznie, i zgodnie ze sztuką, i monitoring tego, co się dzieje po tej stronie wymiennika. I pytanie, czy do wyjścia kotła podłączony jest zbiornik przelewowy, bo jakoś się zamotałem i nie zauważyłem?

Pozdrawiam

K.

Dla przykładu bez sugerowania się firmą: http://kotly.com/product_info.php?products_id=2396

Opublikowano

Tak, do kotła podpięty jest zbiornik przelewowy. Nie narysowałem bo w tym przypadku nie miało to znaczenia.

Taka grupę bezpieczeństwa mam teraz wpiętą przed z naczyniem wzbiorczym na zasilaniu za wymiennikiem /na rysunku 1 – zbiornik ciś/

Pozdrawiam

Opublikowano

jakos nikt nie zapytał o naczynie dla kotła

niechciało sie narysowac czy niewdziałes ze potrzebne ?? pion zakonczony odpowitrznikem sugruje ze to koniec ruły

masz zdolnosci aby zagmatwac schemat

nie nalezy rys schematów montazowych dla pokazania połaczen

do tego rys sie schemat IDEOWY

Opublikowano

Przepraszam ale nie jestem specjalistą w tej branży, ani innej technicznej i może dlatego moje pytanie na tym forum. Narysowałem tak jak to widzę ja - laik.

A dorysowanie paru kresek nie sprawiłoby mi problemu gdybym wiedział, że jest to aż tak ważne przy moim pytaniu.

Dziękuję za pouczenie.