lennyx Opublikowano 10 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Mam następujące pytanie do znawców tematu. Chciałem sobie w domu zrobić instalację 3-strefową, tzn, 3 obiegi grzewcze, osobno piwnica, parter, poddasze. Mam już wykonane skrzynki rozdzielcze na każdym piętrze, z każdej skrzynki biegnie zasilanie i powrót do kotłowni. W większości do rozdzielaczy będą podłączone grzejniki, z tym że na parterze mam 3 gałązki podłogówki podłączone na powrocie za pomocą zaworów miniRTL Herza (nieduże powierzchnie podłogówki ok 10-12 m2 czyli kuchnia, jadalnia, łazienka). Na poddaszu również mam jedną gałązkę podłogówki na RTLu dla łazienki na piętrze. Teraz do takiej instalacji chciałem kupic kocioł kondesacyjny Vaillant ecoTEC VC Plus 246 i sterować to sterownikiem VRC 630, do którego można podłączyć obieg główny plus 2 obiegi z mieszaczem. Wszystkie obiegi będą spięte przez sprzęgło hydrauliczne. 1 Obieg HK1 czyli będzie to u mnie parter, np ustawie temp. na 22stopnie czyli sterowane będzie palnikiem pieca, obieg 2 na mieszaczu trójdrogowym HK2 (piwnica) ustawię np 18stopnie, może w weekend ustawię np na 20, a poddasze obieg 3 HK3 na 21 stopni (czyli jeden stopień niżej niż na parterze). Oczywiście na sprzęgle będzie czujnik temp VF1 oraz czujniki VR10 na 2 i 3 obiegu. Każdy obieg bedzie miał osobną pompę, a 2 i 3 obieg mieszacz 3D z siłownikiem. Jako zdalne sterowanie zamierzam kupić 2 sterowniki VR90 a panel z VRC630 przenieść na cokół ścienny VR55 i ustawić w trybie termostat. Zasobnik będzie podłączony do pieca bezpośrednio, pompa cyrkulacyjna będzie sterowana również przez VRC630. Schemat instalacji znajduje się ogólnie w instrukcji VRC630 na stronie 21, przykład1, z tym że tam 2 i 3 obieg to w całości podłogówka. Oczywiście do sterownika będzie podłączony czujnik pogodowy VRC693. Pytanie czy to wszystko w takiej konfiguracji będzie ładnie współpracowało, na co trzeba zwracać uwagę przy instalacji. Gdzieś słyszałem od jednego instalatora że podobno gdy wszystkie strefy będą odpowiednio nagrzane i termostaty wyłącza pompy za sprzęgłem, to piec i tak pompuje wodę na sprzęgło i podgrzewa je nie potrzebnie, moim zdaniem piec powinien się wtedy całkowicie wyłączyć no chyba że akurat musi podgrzać wodę w zasobniku. Czy to jest prawda i czy jest na to jakiś sposób, podobno jest na to jakiś sposób, tak mówił ten instalator ale się z nim osobiście nie widziałem i nie wyciągnąłem od niego o co chodzi, przekazała mi takie info 3 osoba. Może to dotyczy tylko niektórych pieców Vaillanta. Pozdrawiam i dzięki z góry za cenne porady. Cytuj
lennyx Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor #2 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Czy naprawdę nikt z forumowiczów, nie ma takiego zestawu w takiej konfiguracji? Może jakieś porady od instalatorów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi