Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie podłączenia grzejnika do pionu. Dlaczego rurka górna z gorącą wodą jest pochylona w dół od poziomu w kierunku grzejnika, a powrotna w górę patrząc od pionu? Pewien hydraulik gdy montował bojler pochylił rurkę , którą dopływa ciepła woda w górę w kierunku bojlera, wnioskując , że gdyby była pochylona w dół lub wypoziomowana wtedy ciepła woda mogłaby nie wywołać przepływu. U mnie w domu jest tak: rury od pieca do pionu unoszą się w górę w kierunku pionu , Natomiast końce pionów w kierunku naczynia wzbiorczego w dół, dlaczego? Więc jak to jest?

Mam jeszcze jedno pytanie. Jaka powinna być odległość miedzy poziomem pieca a najniżej położonym grzejnikiem aby wywołać obieg grawitacyjny? Wyczytałem ,że tą odległość mierzy się między wyjściem ciepłej wody z pieca a rurka powrotną grzejnika. Czy mógłby ktoś dokładnie to opisać? I jaka powinna być średnica rur przy obiegu grawitacyjnym?

Opublikowano

jeśli instalacja jest wykonana jako grawitacyjna to twoje rurki są dobrze podłączone Ponieważ grawitacja działa na zasadzie różnicy ciśnienia w układzie i woda która jest podgrzewana zostaje wypchana do góry a poprzez pochylenie rurek w strone grzejnika (zasobnika) pozwala to wodzie na swobodny przepływ w dół Woda wychodzi pierw w góre a potem opada w dół Jeśli chodzi o średnice rur to wiadomo że woda ma lepszy przepływ (mniejszy opór)jeśli jest to większy przekrój ale to już zależy od instalacji

Opublikowano

Zgadza się , że idzie woda gorąca w górę, ale dlaczego od pionu do grzejnika jest w dół ? słyszałem opinie że takie rozwiązanie ma na celu niedopuszczenie do zapowietrzania się grzejnika. u mnie np. jest tak to rozwiązane , a grzejniki się nie zapowietrzają mimo braku odpowietrzników

Opublikowano

Tak to jest właśnie po to robione, żeby grzejniki się same odpowietrzały do pionu. Rura zasilająca z gorącą wodą jeśli wznosi się w kierunku pionu pozwala powietrzu opuścić grzejnik i wydostać się do pionu, skąd najwyraźniej jest usuwane skoro nie zapowietrzają Ci się grzejniki.

A "swobodne opadanie wody" nie ma tutaj znaczenia. To jest tylko dla odpowietrzenia. Ja na przykład grzejniki na parterze mam tak, że rura zasilająca wznosi się w kierunku pionu. Ale na piętrze gdzie pion się kończy, rura zasilająca wznosi się w kierunku grzejnika. Oczywiście ten grzejnik trzeba odpowietrzać, ale ten na parterze nie.

• 1 rok później...