Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niestety jak to w okresie grzewczym zawsze bywa pękł mi piec w piątek.Tzn przeżarło ściankę wewnątrz paleniska i była dziurka grubości zapałki przez którą lała się woda z kaloryferów.Na razie zaspawałem i piec działa,ale nie wiadomo kiedy pęknie.

 

Posiadam piec 6 lat, marki Karo 15kw z podajnikiem tłokowym na miał i eko ze sterownikiem Geco g-403-p07.Dom o pow ok 100m kw

 

Jakiego pieca szukac teraz?Wszyscy namawiają mnie na piec na eko z podajnikiem ślimakowym,a dużo czytałem i słyszałem o awariach.Osobiście z podajnika tłokowego jestem zadowolony.

Pracuję w branży węglowej więc mam dostęp do każdego paliwa ale chyba jak większośc ludzi chce palic oszczędnie.

Z odsiewanego miału jestem wstanie uzyskac mniejszy popiół niż z Eka.Miał jest wiadomo tańszy.Mam też dostęp do dobrej jakości Eka.

Zaproponowano mi piec marki SAS. ( www.sas.busko.pl).Mieszkam niedaleko producenta Stalmark lub pieców z Gierałtowic.

Który piec będzie miał np osłonę z dodatkowej blachy nad paleniskiem?Zebym nie miał podobnej sytuacji co z obecnym piecem rok po gwarancji.

Opublikowano

Pogadaj z producentem twojego kotła żeby ci sprzedali sam korpus(pewnie już poprawiony) przełóż cały osprzęt i parę tyś. zaoszczędzisz. Jak firmie zależy na renomie to ci w jakiś sposób pomogą bo 6 lat trwałości to totalna porażka, a jak się fama rozniesie że produkują takie badziewia to będą mieć spore kłopoty.

Opublikowano
Pracuję w branży węglowej więc mam dostęp do każdego paliwa ale chyba jak większośc ludzi chce palic oszczędnie.

Z odsiewanego miału jestem wstanie uzyskac mniejszy popiół niż z Eka.Miał jest wiadomo tańszy.Mam też dostęp do dobrej jakości Eka.

 

Jaki to miał.Pytam z czystej ciekawosci.

Opublikowano

Kolego jeżeli wymiana korpusu sie z jakiegos powodu nie powiedzie to z zamknietymi oczami polecam Ci pwtk stąporków eco duo, sam posiadam i jestem bardzo zadowolony. zastanawiałem sie przez ponad rok jaki piec wybrać, szukałem na forach, oglądałem u sprzedawców, producentów no i użytkowników, defro, heitz, elektromet, seko itp może i są dobre ale wedłóg mnie i wielu innych osób stąporków jest lepszy.

elektromet podobno nie jest żywotny, defro jest ładny i ma duży zasobnik ale wyjmowanie popiołu to porażka podajnik ze stali też nie wzbudził we mnie zaufania... każdy ma swoje plusy i minusy bo np do staporkowa do zasobnika wchodzi tylko 200kg ekogr. a moglo by wiecej i ma małe drzwiczki do paleniska "awaryjnego" ale jego obsługa i czyszczenie są bardzo łatwe. pozdrawiam

Opublikowano

Pytanie do kolegi monster007 Jaką temperaturę trzymałeś na piecu i jaką miałeś powrotną- bo 6 lat to faktycznie mało. Spróbuj go dobrze pospawać może jeszcze posłuży.A tak poza tym ja mam SASA 17kw gro eko i jestem bardzo zadowolony.Trochę ma małą komorę do awaryjnego spalania i trzeba często dokładać drewno, ale i tak dużo nie wkładałem bo temperatura za szybko rosła.

Opublikowano

witam

ja od 3 mscy uzytkuje piec reco mix z cieszyna,chyba do cieszyna tobie niedaleko?

jezeli mowisz ze masz dostep do roznego rodzaju wegla to ja w nim pale ekogroszkiem pomieszanym z mialem a nawet teraz dosypuje trochye groszku(koks)

do tego fajna komora na awryjne spalanie

prosty w obsludze

tyhlko ze slimak ale podobno slimak bardziej ekonomiczny od tlokowca

pozdrawiam

Opublikowano

Miał to odsiewka z kostki i orzecha I z Mysłowic Wesołej lub Staszica w granulacji od 0-20.

 

Jest pospawane bo dziurka była mała.Ile wytrzyma to nie wiedzą najstarsi górale:) może peknąc za miesiac lub za rok.

Temperature jaką największa ustawiałem na piecu to 53C podczas mrozu -20. W tym roku jade na 50C i podawanie niby co 160s chociaż nie wiem jak z tym sterownikiem jest.Dorzucam miału i opróżniam popielnik co 3 dni przy tej temp.

 

Właśnie chodzi o to,że jeden piec ma dobrą blache,drugi palenisko itd.

Opublikowano

Poczytaj w instrukcji o temp.. minimalnej (powrotnej) bo skoro masz 50st na piecu to ile jest na powrocie? Albo poszukaj na forum jaki powinien być powrót żeby nie zniszczyć pieca.Podpowiem że u mnie to MIN.. 55 st. Dotyczy to oczywiście piecy stałopalnych.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.