Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM JESTEM ZIELONY Z TEGO TEMATU PROSZE O RADY MAM NOWY DOM 120M2 PARTEROWY OCIEPLONY 20 CM STYROPIAN I PUSTAK CERAMICZNY OKNA PAKIET TERMO 3 SZYBY FIRMY MS POSADZKA 15 CM STROP 10 CM I WEŁNA NA DACHU 35 CM ZAINWASTOWAŁEM SPORO PIENIĘDZY POTO ŻEBY BYŁO MAŁO ZA GAZ MUSZE SIE UPEWNIĆ CZY W MOJEJ KOTŁOWNI JEST WSZYSTKO OK POD WZGLĘDEM OSZCZĘDNOŚCI JEST TO PIERWSZA ZIMA I NIEWIEM CZY MNIE NIE OSZUKANO CI WYKONAWCZY TWIERDZĄ ZE MAŁE BĘDĄ RACHUNKI ZA GAZ ALE WSZYSCY CHWALĄ SIE ŻE SĄ NAJLEPSI [WIADOMO KAŻDY FACHOWIEC]MAM TYLKO 3 KALORYFERY RESZTA PODŁOGÓWKA 5 OBIEGÓW PIEC KONDESAT JUNKERS ZASOBNIK NA WODE 120 LIT ZAŁONCZE ZDJĘCIE I PROSZE O WSZYSTKIE RADY

post-22222-1291476829_thumb.jpg

Opublikowano

Nie widzę nigdzie reduktora ciśnienia na zbiornik ciepłej wody urzytkowej .

Rozumiem że masz daleko łazienkę i kuchnię bo tylko wtedy taki zbiornik jest potrzebny jak już się go stosuje to powinna być cyrkulacja której też nie widzę .

nie widzę też filtra do wody na dojściu do pieca co jest warunkiem gwarancji , której w momencie awarii pieca nie będziesz posiadać .

Jest tylko filtr do gazu i na powrocie CO

Opublikowano

to jak wstawią mi ten reduktor i filtr to będzie ok B) a łazienke i kuchnie mam ok 5 do 6 metrów od kotłowni a jak myślisz ile może kosztować ogrzanie tego domu i zarazem wielkie dzięki za porade

Opublikowano

to moze ja cos pomoge w kwestji cen ogrzewania:

u mnie domek 120m2 pow uzytkowej, parter z poddaszem uzytkowym sciana to max 28 plus styropian 12, poddasze welna min 25cm(super mata) - odpowiednik 30 cm uni maty

2 zimy grzalem kotlem atmosferycznym saunier duval themis...chyba 23 badz 25, nie pamietam

zyzycie gazu od okolo 140-160m3(wrzesien,pazdziernik,kwiecien,maj) do ok 280-320m3(msc pozostale) uzaleznione od temp na zewnatrz, raz pociagnal nawet 360m3 ale to byl styczen, pierwszy msc zamieszkania

w domu mieszka 6 osob, cwu podgrzeawana przeplywowo przez tego themisa, temp 20,5 tzw dzienna i nocna 20

teraz zakupilem kondensata i sprawdzam jak bede oszczedzal...na razie zdaje sie ze oszczedzal bede ale ile i czy na pewno to po sezonie sie dowiem:)

Opublikowano
to jak wstawią mi ten reduktor i filtr to będzie ok ;) a łazienke i kuchnie mam ok 5 do 6 metrów od kotłowni a jak myślisz ile może kosztować ogrzanie tego domu i zarazem wielkie dzięki za porade

5-6 metrów to około 15-30sekund opóźnienia

Generalnie jak jest zasobnik CWU stosuje się opcjonalnie cyrkulacje

żeby obniżyć koszty związane z cyrkulacją stosuje sprzężenie elektryczne z lampą w łazience lub kuchni.

Ale jak wspomniałem to jest opcjonalne.

co do filtra musi być bo jak pójdą ci brudy z instalacji na piec masz koszty czyszczenia zespołu wodnego pieca,a to wymaga serwisu.

A co do kosztów to zbyt wiele czynników o tym decyduje żeby tu się rozpisywać.

To jest temat woda

Opublikowano
Nie widzę nigdzie reduktora ciśnienia na zbiornik ciepłej wody urzytkowej .

Rozumiem że masz daleko łazienkę i kuchnię bo tylko wtedy taki zbiornik jest potrzebny jak już się go stosuje to powinna być cyrkulacja której też nie widzę .

nie widzę też filtra do wody na dojściu do pieca co jest warunkiem gwarancji , której w momencie awarii pieca nie będziesz posiadać .

Jest tylko filtr do gazu i na powrocie CO

O jakim reduktorze mówimy?

Opublikowano

Jeżeli to piec kondensacyjny to aby uzyskać jego największa sprawność jest wtedy kiedy temperatura powrotu jest niższa niż 55stC wtedy zachodzi zjawisko kondensacji i odzysk ciepła z spalin. Jeżeli posiadasz w większości ogrzewanie podłogowe to powinno ci to zapewnić.

Mam jedno pytanie do forumowiczów czy naczynko przeponowe do c.w.u. nie jest zamontowane odwrotnie?

A co do cyrkulacji zgodnie z ROZPORZĄDZENIE. MINISTRA INFRASTRUKTURY. z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie to instalację cyrkulacyjną stosuje się wtedy kiedy w rurach od zasobnika do punktu czerpalnego pojemność jest większa niż 2 litry. A co do oszczędzania na cyrkulacji to dobrym rozwiązaniem jest ograniczenie pracy pompy cyrkulacyjnej od temperatury wody na cyrkulacji.

Pozdrawiam

Opublikowano
A co do cyrkulacji zgodnie z ROZPORZĄDZENIE. MINISTRA INFRASTRUKTURY. z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie to instalację cyrkulacyjną stosuje się wtedy kiedy w rurach od zasobnika do punktu czerpalnego pojemność jest większa niż 2 litry.

do najdalej oddalonego pkt czerpalnego

a co do ilosci wody w instalacji to powyzej bodajze 10 litrow

• 3 tygodnie później...