Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam piec OGNIWO BIECZ 17kw na eko-groszek,sterowany sterownikiem TECH ST-37

Od kilku dni przełączyłem go w TRYB LETNI -czyli że używam go tylko do grzania CWU.

Niestety mam problem kiedy przez cały dzień nie używam ciepłej wody z bojlera. Temperatura w nim wzrasta do 83-85* a co za tym idzie włącza się ALARM i piec gaśnie !

Temperatura zadana to 40*

Według tego ustawienia piec wyłącza się po osiągnięciu 40* i tak się dzieje.Jednak już po dwóch takich cyklach,piec ma temperaturę wyższą niż 40* i ciągle pracuje w trybie podtrzymania.I wszystko byłoby SUPER gdyby nie fakt,że na podtrzymaniu piec ciągle łapie coraz większą temperaturę i dochodzi prawie do 85*.Oczywiście pompa CWU ciągle pracuje już od 40* i w ten sposób woda również jest na poziomie 85*

Przerwa przepalania 30 minut

Szczerze mówiąc niemam pojęcia co mogę zrobić żeby temperatura nie rosła do tak wysokiej,a piec ciągle pracował ?

Jedynym ratunkiem dla mnie na dzień dzisiejszy , jest spuszczanie trochę gorącej wody podczas dnia:rolleyes:

PROSZĘ O POMOC LUB JAKIEŚ PRAKTYCZNE PORADY :D

Opublikowano

Ja podczas ogrzewania tylko CWU zwiększyłem przerwę do 40 minut (2x więcej niż w sezonie grzewczym) - przy 20 czy nawet 30 minutach miałem podobne efekty jak opisujesz.

Jeszcze jedno - czy temperaturę CWU masz ustawioną 40 czy temperaturę wody na piecu??

Opublikowano
Ja podczas ogrzewania tylko CWU zwiększyłem przerwę do 40 minut (2x więcej niż w sezonie grzewczym) - przy 20 czy nawet 30 minutach miałem podobne efekty jak opisujesz.

Jeszcze jedno - czy temperaturę CWU masz ustawioną 40 czy temperaturę wody na piecu??

Po przełączeniu pieca w TRYB LETNI na wyświetlaczu mam trzy wskazania obok siebie.

Pierwsze to CO ,drugie CWU,trzecie ZAD L a wskazania kiedy wyłaczył się piec były CO-83*,CWU-83*,ZAD L-40*

Mam tylko możliwość ustawienia temperatury ZAD L i jest ona na 40*

Jednak wchodząc w menu sterownika,ustawiłem również temperaturę na 40* przy której włącza się pompa wody.

Dzisiaj rano spróbowałem zmienić przerwę w przepalaniu na 35 minut,i narazie jest całkiem nieżle.Boję się że przy dłuższej przerwie ,palenisko obniży się w dół retortu i czujnik ciepła wyłączy mi piec.

Dzięki za szybką poradę,odpiszę po kilku dniach co się dzieje.

POZDRAWIAM