Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejnik - Nietypowy Objaw Braku Ciepła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wprowadziłem się do nowo wybudowanego mieszkania w bloku na 2 piętrze.

Zrobiłem test wszystkich 5-ciu grzejników i z jednym z nich mam nietypowy przypadek.

Otóż w kuchnio-salonie jest grzejnik płytowy z żeberkami w środku, grzejnik z podłączeniem dolnym. Jest głowica termostatyczna, na pokrętle napis BURGMANN, skala pokrętła od * do 6. Po zdjęciu pokrętła jest też skala do ustawienia nastawy wstepnej, tu jest skala od 1 -7 oraz litera N.

Przy odkręconym na maxa grzejniku, grzeje na full płyta która jest bliżej ściany natomiast płyta która oddaje ciepło z drugiej strony czyli na kuchnio-salon jest powiedzmy na poziomie od góry w połowie gorąca a im niżej do podłogi to coraz zimniej. Bardzo dziwny przypadek zważywszy na to, że płyta będąca bliżej ściany grzeje całą mocą a ta do której można przyłożyć rękę już tylko do połowy. Grzejnik zapowietrzony nie jest gdyż przy próbie odpowietrzenia momentalnie poleciała woda. Ciekawe jest też to, że pod grzejnikiem na dwóch rurkach jedna rurka jest gorąca a druga już dużo zimniejsza. W pozostałych grzejnikach tak nie ma, grzeją na maxa obydwie płyty a dwie dolne rurki które są pod grzejnikiem maja takie same temperatury wody.

Pytanie moje jest takie jak zaradzić temu jednemu grzejnikowi który jedna płytę ma od połowy zimną. Co może powodować tak stan rzeczy? Dolne zawory znajdujące się pod specjalnymi odkręcanymi zaślepkami które reguluje się za pomocą klucza imbusowego "8" też są odkręcone na maxa.

Pozdrawiam i proszę o porady.

Opublikowano

grzejnik który opisujesz to nic innego tylko równolegle połaczone dwa panele

w kórym jeden ma mniejszy przepływ i jest zimniejszy

a dlaczego ? to da sie odp po sekcji ... zwłok

Opublikowano

A czy to nie są przypadkiem grzejniki kermi x2?