Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Problemy, Awarie Sterownika Economic Premium Firmy Recalart Electronic.

tomkiki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za艂o偶y艂em ten temat, poniewa偶 mam ju偶 powoli do艣膰 pojawiaj膮cych si臋 z znienacka problem贸w tego sterownika.

Zale偶y mi na tym, aby jak najwi臋cej os贸b wypowiedzia艂o si臋 na ten temat. Opisa艂o, z jakimi problemami si臋 spotka艂o, oraz jak sobie z nimi poradzi膰.

Studium przypadk贸w:

1. Moim pierwszym problemem, z jakim si臋 spotka艂em w tym sterowniku, to losowy problem z zapami臋tywaniem wprowadzanych parametr贸w. Jak chcia艂em wprowadzi膰 na raz np. P1- temperatur臋 ogrzewania, P2- typ ogrzewania (czas podawania w臋gla) oraz P3- podajnik przerwa i zapisa膰 za jednym razem. Sterownik nie zawsze zapami臋tywa艂 te wszystkie ustawienia.

Rozwi膮zanie:

Dane wprowadza膰 pojedynczo za ka偶dym razem je zapisuj膮c.

2. G艂upie wy艂膮cznie i w艂膮czanie si臋 na nowo pomp, po wprowadzeniu dowolnej zmiany w ustawieniach. Jest to strasznie denerwuj膮ce, poniewa偶 pompy g艂o艣no startuj膮 nie jednokrotnie strasz膮c lub budz膮c innych domownik贸w. Objawia si臋 to r贸wnie偶, kiedy chc臋 podgl膮dn膮膰 wskazania temperatur w te艣cie regulatora P12. Wtedy piec ca艂y si臋 wy艂膮cza i po wyj艣ciu startuje od nowa.

Sugestia do producenta.

Niech kt贸ry艣 z programist贸w zrobi w menu osobn膮 zak艂adk臋 pod tytu艂em wskazania temperatur, kt贸ra b臋dzie pokazywa艂a tylko odczyty, a nie testy. By艂o by to bardzo przydatne podczas kontrolowania temperatury spalin, itp. bo piec by mi si臋 nie zatrzymywa艂, tylko pracowa艂 ci膮gle, a ja m贸g艂bym 艣ledzi膰 wskazania na bie偶膮co.

3. Sterownik z niewyja艣nionych mi dot膮d przyczyn, potrafi przesta膰 w艂膮cza膰 wentylator lub silnik motoreduktora.

Rozwi膮zanie:

Przewa偶nie pomaga wyci膮gni臋cie wtyczki z gniazdka. W ostateczno艣ci przywr贸cenie parametr贸w fabrycznych P13.

4. Bzdurne ustawienia PID鈥檃. W instrukcji kot艂a, jest napisane aby moc kot艂a regulowa膰 tylko parametrami P3 podajnik - przerwa i P4 - moc dmuchawy, a czas podawania w臋gla P2 zostawi膰 w spokoju na fabryczne 5s. Niestety w ustawieniach PID鈥檃 mamy mo偶liwo艣膰 zmiany parametr贸w P4 i P2 dla poszczeg贸lnych stopni mocy (s膮 3) , a parametr P3 zostaje taki sam dla wszystkich stopni. Gdzie tu logika? Producent kot艂a, m贸wi swoje a producent sterownika robi swoje.

Dodam jeszcze, 偶e piec pracuj膮c u mnie w tym trybie, sam si臋 raz wygasi艂. Rzekomo z niemo偶no艣ci wej艣cia w zadan膮 temperatur臋 (zbyt s艂aba ustawiona moc palnika). Tak zasugerowa艂 konsultant telefoniczny z Klimosza, doradzaj膮c, 偶ebym od razu darowa艂 sobie tego PID鈥檃 i czym pr臋dzej go wy艂膮czy艂 (porod贸wk臋 z reszt膮 te偶).

Skoro PID ma takie problemy, 偶e mimo trzech r贸偶nych stopni ustawie艅 mocy palnika, nie jest w stanie zagrza膰 kot艂a to nie mamy, o czym rozmawia膰, a wnioski nasuwaj膮 si臋 same. PID to nie dopracowany bajer w tym sterowniku za kt贸ry przysz艂o nam p艂aci膰. ;/

Rozwi膮zanie:

Na razie brak. Jak zawiesi艂 si臋 wentylator i musia艂em przywraca膰 ustawienia fabryczne, to da艂em sobie spok贸j z PID鈥檈m.

5. Dziwne dzia艂anie pogod贸wki.

My艣la艂em, 偶e sterownik powinien na podstawie temperatury na zewn膮trz dobiera膰 temperatur臋 P1 oraz temperatur臋 obiegu C.O (kt贸r膮 fizycznie ustala si艂ownik na zaworze 4D).

I tak niby jest, z tym, 偶e m贸j kocio艂 nie zale偶nie od tego czy na dworze jest 5 czy 16鈥機 za艂膮cza si臋 przy temperaturze kot艂a 55鈥機 , ga艣nie przy 58鈥機, a bezw艂adno艣膰 dobija czasami do 63-64鈥機 (w zale偶no艣ci od obci膮偶enia przez obiegi C.O, C.W.U). Temperatura w obiegu C.O wydaje si臋 dostosowywa膰 do panuj膮cych warunk贸w na zewn膮trz domu.

Nie wiem czy jest to dobre dzia艂anie, czy nie. Nie mniej jednak troch臋 mnie dziwi ta niezmieniaj膮ca si臋 temperatura za艂膮czania kot艂a (55鈥機) o raz wy艂膮czania (58鈥機). Zobacz臋, co b臋dzie si臋 dzia艂o jak nadejd膮 mro藕ne dni.

6. Ostatni (ale na pewno nie jedyny ;/ ) przypadek , jaki mi si臋 zdarzy艂 z tym sterownikiem, to ten KLICK. Opisa艂em go w tamtym temacie, poniewa偶 to on (a dok艂adnie wypowiedzi Pani aniam69 oraz Pana misio50 KLICK) jako pierwszy u twierdzi艂y mnie w przekonaniu, 偶e z tym sterownikiem jest co艣 nie tak.

Mam nadziej臋, 偶e przy艂膮czycie si臋 pa艅stwo do tej dyskusji i uda si臋 nam wywo艂a膰 wrzaw臋 na forum, kt贸ra przyczyni si臋 do zaj臋cia oficjalnego stanowiska w tej sprawie przez producent贸w sterownika jak i kot艂贸w.

PS.

Ja osobi艣cie jeszcze nie reklamowa艂em tego sterownika, g艂贸wnie dla tego, 偶e cz臋艣膰 tych problem贸w pojawia si臋 losowo i trudno by艂o by mi je udowodni膰 w serwisie. Po za tym w chwili obecnej, brak czasu nie pozwala mi czeka膰 kilku dni na przyjazd serwisu. Czekam na rozw贸j zdarze艅 na forum i wypowiedzi producent贸w. W ostateczno艣ci jak sterownik padnie w najmniej oczekuj膮cym momencie, (co wydaje si臋 bardzo prawdopodobne, przy jego zwariowanym dzia艂aniu), lub porz膮dnie zajdzie mi za sk贸r臋. Oficjalnie zg艂osz臋 usterk臋.

Opublikowano

Witam

Moje do艣wiadczenia s膮 skromniejsze bo korzystam z tego kocio艂ka tylko w soboty i niedziele a nie codziennie. Kupi艂em Ling Duo 15 kW bo jako jedyny ( by膰 mo偶e szuka艂em niestaranie) przeznaczony jest do systemu zamkni臋tego.Problemy tak jak wielu uczestnik贸w forum to opisywa艂o pojawiaj膮 si臋 losowo dlatego trudno jest zg艂osi膰 reklamacj臋 jako trwa艂a usterk臋. A tak na marginesie wydaje mi si臋 偶e oprogramowanie sterownika nie jest przystosowane do kot艂贸w ma艂ej mocy np. 15 lub 25 kW.

Pierwszy problem pojawi艂 si臋 po wy艂膮czeniu napi臋cia - wentylator nie pracowa艂 mimo 偶e na wy艣wietlaczu pokazany jest tryb pracy. Kilkakrotne wy艂膮czenie i w艂膮czenie zasilania i :( wentylator pracuje. Zg艂oszony telefonicznie problem do producenta - odpowiedz mo偶e kondensator , mo偶e ma艂y moment obrotowy i za du偶e opory ; jak b臋dzie si臋 problem powtarza艂 nale偶ny zg艂osi膰 reklamacj臋.

Potwierdzam niezrozumia艂e ( mo偶e dla mnie ) dzia艂anie regulatora PID. Moje obserwacje- ten spos贸b regulacji nie zdaje egzaminu kocio艂 藕le pracuje - d艂ugo si臋 nagrzewa i wzrasta spalanie . Je偶eli to co pisze tomkiki o stanowisku producenta w tej sprawie to skandal.

Kolejne spostrze偶enia

"Sterowanie" zaworem 4D polega na jego zamkni臋ciu lub otwarciu co powoduje 偶e kaloryfery s膮 albo gor膮ce lub zimne . Oczywi艣cie si艂ownik zaworu 4D jest kilkakrotnie wysterowany w jedno lub drugie po艂o偶enie ale czas pomi臋dzy jednym i drugim impulsem ze sterownika jest na tyle kr贸tki 偶e bezw艂adno艣膰 instalacji ( przebiegi wolno zmienne) sprawia 偶e tak rozwi膮zany spos贸b regulacja nie ma sensu.Czas pomi臋dzy kolejnymi impulsami powinien by膰 d艂u偶szy tak by instalacja mia艂a czas na odpowiedz czy temperatura ro艣nie lub maleje. Ostawiaj膮c w obocjach serwisowych parametry P19 nie wida膰 r贸偶nicy ( mo偶e minimalne - trudno zauwa偶alne) w pracy zaworu 4D po zmianie ustawie艅. Eksperymentalnie pod艂膮czy艂em sterowanie zaworem 4D jak 3D i stwierdzi艂em 偶e temperatura na CO jest utrzymywana na warto艣ci zadanej i centralne lepiej pracuje.

Z "drobiazg贸w" to w艂膮czenie ikony (grza艂ki) rozpalania biomasy na ustawieniu palenia eko-groszkiem, za艂膮czenie si臋 lub nie pompy CO poni偶ej min. temperatury obiegu lub brak sterowania ( pompa,podajnik,wentylator) z poziomu parametru P12.

Podsumowuj膮c to jak na razie pora偶ka Klimosza i RecalArt Electronic.

• 2 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Ja reklamowa艂em sterownik - zosta艂 wymieniony.

Wady:

1. Latem kiedy piec w艂膮cza艂em wieczorem do palenia r臋cznego (podgrzanie wody) dmuchawa w tym trybie nie dzia艂a艂a. W trybie rozpalania te偶 nie dzia艂a艂a.

Dopiero po prze艂膮czeniu w tryb automatyczny (piec podawa艂 w臋giel przez chyba 3 min - jak po awarii zasilania) i po rozpocz臋ciu pracy dmuchawa si臋 w艂膮cza艂a - p贸藕niej ju偶 艂adnie pracowa艂a w trybie r臋cznym - ale ka偶dego dnia to samo.

Wi臋c zostawia艂em piec w艂膮czony w trybie rozpalania na STOP.

2. Kiedy ustawi艂em temp. na piecu np. 65 st. a termostat pokojowy wy艂膮czy CO piec rozgrzewa si臋 tylko do temp. min czyli 55 st.

Opublikowano
5. Dziwne dzia艂anie pogod贸wki.

My艣la艂em, 偶e sterownik powinien na podstawie temperatury na zewn膮trz dobiera膰 temperatur臋 P1 oraz temperatur臋 obiegu C.O (kt贸r膮 fizycznie ustala si艂ownik na zaworze 4D).

I tak niby jest, z tym, 偶e m贸j kocio艂 nie zale偶nie od tego czy na dworze jest 5 czy 16鈥機 za艂膮cza si臋 przy temperaturze kot艂a 55鈥機 , ga艣nie przy 58鈥機, a bezw艂adno艣膰 dobija czasami do 63-64鈥機 (w zale偶no艣ci od obci膮偶enia przez obiegi C.O, C.W.U). Temperatura w obiegu C.O wydaje si臋 dostosowywa膰 do panuj膮cych warunk贸w na zewn膮trz domu.

Nie wiem czy jest to dobre dzia艂anie, czy nie. Nie mniej jednak troch臋 mnie dziwi ta niezmieniaj膮ca si臋 temperatura za艂膮czania kot艂a (55鈥機) o raz wy艂膮czania (58鈥機). Zobacz臋, co b臋dzie si臋 dzia艂o jak nadejd膮 mro藕ne dni.

No w艂a艣nie tak ma to dzia艂a膰.

Na kotle sta艂a temperatura niezale偶nie od war. zewn臋trznych.

Ma sie zmienia膰 tylko temp. c.o. w zal. od temp. zewnetrznej.

Je艣li tak jest, to dla mnie jest ok.

Opublikowano

M贸j Premium ma w艂a艣ciwie wszystkie wymienione tu wy偶ej wady. Potrafi te偶 zatrzyma膰 pomp臋 cwu przy temp. wody 32st.C. Ot tak sobie. Pomaga tylko przywr贸cenie par. fabrycznych. Ale to ka偶dorazowe ustawianie wszystkich opcji... :)

Nie wytrzyma艂膮m nerwowo i reklamowa艂am go przedwczoraj w Klimoszu, po niedzieli b臋d臋 mia艂a nowy. Mam nadziej臋 - sprawny i godny zaufania.

Opublikowano
M贸j Premium ma w艂a艣ciwie wszystkie wymienione tu wy偶ej wady. Potrafi te偶 zatrzyma膰 pomp臋 cwu przy temp. wody 32st.C. Ot tak sobie. Pomaga tylko przywr贸cenie par. fabrycznych. Ale to ka偶dorazowe ustawianie wszystkich opcji... B)

Nie wytrzyma艂膮m nerwowo i reklamowa艂am go przedwczoraj w Klimoszu, po niedzieli b臋d臋 mia艂a nowy. Mam nadziej臋 - sprawny i godny zaufania.

Witam

W艂a艣nie dzi艣 przyjecha艂 do mnie z racji przys艂uguj膮cej mi gwarancji uprawniony serwisant na rozwi膮zanie mojego problemu i co si臋

okaza艂o? I偶 偶adnej wady regulatora nie stwierdzi艂.Oceniaj膮c objawy pracy kot艂a po konsultacji telefonicznej stanowczo stwierdzaj膮c,偶e jest uszkodzony regulator.Po mojej interwencji do serwisu, Viadrus poinformowa艂 mnie,偶e cz臋艣ci wys艂a艂 do uprawnionego serwisanta. Serwisant mimo, 偶e nie sprawdzi艂 pracy pieca na starym regulatorze,nie s艂ucha艂 co ma klient do powiedzenia,lecz nadawa艂 niczym zaprogramowana automatyczna sekretarka o teorii funkcjonowania CO+CWU. Ja upieraj膮c si臋 przy tym,偶e regulator jednak jest uszkodzony,wi臋c zaproponowa艂 mi wymian臋 regulatora Economic 300,ale za odp艂atno艣ci膮 jesli oka偶e si臋,偶e stary dzia艂a poprawnie po sprawdzeniu w serwisie + oczywi艣cie p艂atny dojazd i godziny pracy serwisanta 100 z艂 za godzin臋.Zgodzi艂em si臋. I co ja widz臋 drodzy Pa艅stwo? Przyni贸s艂 regulator Economic 300 zabrudzony w sadzach bez opakowania

luzem! Czy to tak wygl膮daj膮 wys艂ane cz臋艣ci przez serwis Viadrus? Uwa偶am,偶e nie! Co chcia艂 dokona膰 uprawniony serwisant? Komentarz pozostawiam Pa艅stwu,a o przebiegu dalszej "przygody" z pozostawionym mnie problemem Pa艅stwa poinformuj臋.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja upieraj膮c si臋 przy tym,偶e regulator jednak jest uszkodzony,wi臋c zaproponowa艂 mi wymian臋 regulatora Economic 300,ale za odp艂atno艣ci膮 jesli oka偶e si臋,偶e stary dzia艂a poprawnie po sprawdzeniu w serwisie + oczywi艣cie p艂atny dojazd i godziny pracy serwisanta 100 z艂 za godzin臋.Zgodzi艂em si臋. I co ja widz臋 drodzy Pa艅stwo? Przyni贸s艂 regulator Economic 300 zabrudzony w sadzach bez opakowania

luzem! Czy to tak wygl膮daj膮 wys艂ane cz臋艣ci przez serwis Viadrus? Uwa偶am,偶e nie! Co chcia艂 dokona膰 uprawniony serwisant? Komentarz pozostawiam Pa艅stwu,a o przebiegu dalszej "przygody" z pozostawionym mnie problemem Pa艅stwa poinformuj臋.

Trzeba przyj膮膰, 偶e uprawniony serwisant wie co robi.

U偶ywany sterownik nie jest niczym dziwnym jednak jego stan swiadczy o poziomie obs艂ugi...

Uszkodzenie sterownika nie jest tak 艂atwo stwierdzi膰.

Czytali艣my tu o przypakach gdy po kilku dniach dzia艂ania urz膮dzenie sie blokuje lub samoczynnie zmienia dzia艂anie i pomaga tylko "reset". Jest to ewidentny przyk艂ad uszkodzenia urz膮dzenia, kt贸rego nie stwierdzi "srednio" autoryzowany serwis w ci膮gu godziny.

Czasem takie dzia艂anie jest wynikiem b艂臋dnie podpi臋tego sterownika lub wadliwie wykonanej instalacji elektrycznej. Dlatego przyj臋艂o si臋, 偶e takim klientom m贸wi si臋, 偶e maja "rzadki pr膮d" B) B) :( :)

Ale wymieni膰 zazwyczaj trzeba.

Nie kojarz臋 jakie mia艂e艣 efekty z艂ego dzia艂ania sterownika, ale je艣li ten b臋dzie dzia艂a艂 poprawnie albo uszkodzenia b臋d膮 innego rodzaju, to na 偶adne op艂aty nie nale偶y sie zgadza膰.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witaj Vernal

Chyl臋 czo艂a przed do艣wiadczonym koleg膮. Ot贸偶 m贸j problem w skr贸cie opisa艂em na innym w膮tku,

dzi臋kuj膮c koledze Markowi za naprowadzenie mnie na w艂a艣ciwy tok doszukiwa艅 si臋 mojego problemu.

Ale to nie wszystko,偶e zwarcia dokonywa艂 czujnik temperatury od podajnika i powr贸t temperatury by艂y r贸wne wzgl臋dem siebie, czujnik od podajnika w艂o偶y艂em w os艂onk臋 w臋偶yka typu kropl贸wki szpitalnej i odizolowa艂em

w ten spos贸b przebicie, (zwarcie)temperatury w贸wczas mia艂y swoje w艂a艣ciwo艣ci ka偶da.Ten proceder nie sprawdza si臋 na sta艂e, tak jak to z elektronik膮 bywa. Problem le偶y po stronie temperatury na CO,

kt贸ra jest "nieokie艂znana",si艂ownik nie otwiera zaworu 3-d (jest zamontowany wymiennik) z powodu zbyt wysokiej temperatury CO. Po d艂ugim czasie oczekiwania,gdy temperatura na CO spadnie sama,si艂ownik w贸wczas zaw贸r otwiera, (mo偶e to by膰 nawet 2-wie godziny) chc膮c osi膮gn膮膰 偶膮dany cel przy temperaturze na CO zbyt wysokiej, musz臋 ingerowa膰 np: w podniesieniu krzywej z 6 na 7,ale czasami bywa,偶e si艂ownik zaworu zamkn膮膰 nie chce. No i tak to stre艣ci艂em nakre艣laj膮c sw贸j problem,kt贸rym to serwisant nie chcia艂 si臋 zaj膮膰. Wi臋c stawiam sobie pytanie jaki mia艂 prawdziwy cel

swojej wizyty? Czy "wepchn膮膰" mi regulator u偶ywany tak jak to opisa艂em z widocznymi 艣ladami

sadzy,a kt贸ry serwis Viadrus zapewne wys艂a艂 do serwisanta nowy i mu to nie wysz艂o? Tego ju偶 si臋 nie dowiem,poniewa偶 serwisant odjecha艂 zniesmaczony.

Serdecznie Pana pozdrawiam.

Opublikowano

Studium przypadk贸w cze艣膰 dalsza:

7. Ostatnio na forum wyczyta艂em, 偶e w te艣cie regulatora (P 12) mo偶na sprawdzi膰 czy termostat pokojowy dzia艂a poprawnie. Podobno ma si臋 tam pokazywa膰 jaka艣 literka 'C' i zamienia膰 na '0' w zale偶no艣ci od stanu termostatu. Postanowi艂em to sprawdzi膰 u siebie. Niestety ale chyba nie wiem czego szuka膰, lub jak zwykle co艣 jest nie tak z moim sterownikiem. Poni偶ej zamieszczam film z pokazanym testem regulatora, w kt贸rym moj膮 uwag臋 przyku艂 ekran ca艂y zamalowany pikselami (widoczny w 17s filmu). Czy kto艣 mo偶e mi wyt艂umaczy膰 jak sprawdzi膰 w tym te艣cie termostat pokojowy, i czy wszystko dzia艂a poprawnie?

Film Test Regulatora

Opublikowano

8. Mam jeszcze taki problem z czujnikiem pogod贸wki. Termometr na zewn膮trz pokazuje mi np. -1.5'C pogod贸wka na kotle -0.5'C, lub na zewn膮trz -14'C a pogod贸wka -8'C. Czy to jest normalne dzia艂anie tego czujnika? Dodam ze jest on na p贸艂nocnej stronie budynku zamontowany na wysoko艣ci ok 1,5m nad ziemi膮 wpi臋ty pod listw膮 startow膮 na kt贸rej jest styropian, obok jakie艣 0,5m jest okno od piwnicy. Przykr臋cony jest do kabla 0,75mm2 o d艂ugo艣ci ok 8-9m.

Opublikowano

D艂ugo艣膰 kabla czujnika mo偶e mie膰 wp艂yw na wskazania.

Je艣li kabel by艂 oryginalny, to nie powinno byc problemu, je艣li by艂 przed艂u偶any, to powinna to by膰 linka min. 2x1,5.

Wskazania czujnika temp. cz臋sto da si臋 korygowa膰/kalibrowa膰 poprzez odpowiedni膮 funkcj臋 w menu sterownika.

W tym nie wiem jak jest.

Zadzwoni艂bym do producenta, na pewno wie.

Mo偶na te偶 zwr贸ci膰 uwag臋 na spos贸b zamocowania przewodu w sterowniku i po drodze (jak s艂abo styka, to te偶 oczywi艣cie mo偶e generowa膰 przek艂amania).

Pozdrawiam.

Opublikowano

vernal zaintrygowa艂e艣 mnie tym "rzadkim pr膮dem". Czy chodzi tu np. o lekkie przygasanie 偶ar贸wki podczas 艣wiecenia, bo takie co艣 par臋 razy zaobserwowa艂em w kot艂owni.Czy m贸g艂by艣 rozwin膮膰 ten temat?

Druga sprawa to kwestia pod艂膮czenia sterownika do pr膮du. Czy mo偶e on dzia艂a膰 w instalacji bodaj偶e TN-C gdzie bolec gniazdka jest zmostkowany z przewodem neutralnym ?

Edit:

Do czujnika zewn臋trznego, w og贸le nie by艂o kabla, sam musia艂em kupi膰, a dok艂adnie hydraulik kupi艂. W sterowniku nie ma mo偶liwo艣ci korekcji ustawie艅, przynajmniej ja ich nie widzia艂em.

Opublikowano
Do czujnika zewn臋trznego, w og贸le nie by艂o kabla, sam musia艂em kupi膰, a dok艂adnie hydraulik kupi艂. W sterowniku nie ma mo偶liwo艣ci korekcji ustawie艅, przynajmniej ja ich nie widzia艂em.

Mo偶e hydraulik "ca艂e 偶ycie jedzie na farcie" jak w "Brunecie wieczorow膮 por膮" B)

Sprawd藕 to.

Opublikowano
Druga sprawa to kwestia pod艂膮czenia sterownika do pr膮du. Czy mo偶e on dzia艂a膰 w instalacji bodaj偶e TN-C gdzie bolec gniazdka jest zmotykowany z przewodem neutralnym ?

Nie wiem jakie teraz s膮 normy na instalacje domowe (mo偶e kto艣 poda). Jednak z praktyki wiem, 偶e w tego typu instalacjach nie powinno byc 偶adnych problem贸w z takimi urz膮dzeniami.

Opublikowano
vernal zaintrygowa艂e艣 mnie tym "rzadkim pr膮dem". Czy chodzi tu np. o lekkie przygasanie 偶ar贸wki podczas 艣wiecenia, bo takie co艣 par臋 razy zaobserwowa艂em w kot艂owni.Czy m贸g艂by艣 rozwin膮膰 ten temat?

Zasilanie pr膮dem publicznym mo偶na por贸wna膰 do zasilania z akumulatora B) (w pewnym sensie oczywi艣cie).

Jak uruchamiasz silnik, to akumulator jest do艣膰 mocno obci膮偶ony i 艂atwo mo偶na zanotowa膰 spadek napi臋cia na jego wyj艣ciu.

Je艣li jednak podepniesz to samo auto do 10-krotnie mocniejszego akumulatora (ale o tym samym napi臋ciu), to spadek spadek napi臋cia b臋dzie wyra藕nie mniejszy.

Z energetyki dostajesz zasilanie z pewnym przydzia艂em mocy (przy sta艂ym napi臋ciu oznacza to przydzia艂 nat臋偶enia pr膮du). Jest to maksymalny pr膮d, jaki mo偶e p艂yn膮膰 w Twojej instalacji. W zasadzie w tym zakresie parametry napi臋ciowe nie powinny si臋 zmienia膰. Oznacza to taki du偶y "akumulator", 偶e puszczenie maksymalnego dopuszczalnego pr膮du nie powinno obni偶a膰 warto艣ci napi臋cia.

Do tego pr膮du masz oczywi艣cie dostosowane przewody i bezpieczniki.

Je偶eli akumulator jest za ma艂y, to mo偶e spada膰 napi臋cie i 偶ar贸wka wtedy mruga. Mo偶e to te偶 prowadzi膰 do uszkodze艅 lub szybszego zu偶ycia r贸偶nego rodzaju urz膮dze艅 elektrycznych.

Dawniej mia艂em to samo - jak s膮siad spawa艂, to 偶ar贸wki miga艂y.

Po prostu w okolicy przydzielono za ma艂e akumulatory (na papierze by艂o ok i kas臋 brali za odpowiednie tylko linie by艂y za s艂abe).

Od paru lat jest ok - ale s艂up贸w przyby艂o ponad 2-krotnie...

A "rzadki pr膮d" to zwyk艂y 偶art, cho膰 czasem u偶ywany w praktyce :(

Mo偶na zadzwoni膰 do energetyki i zg艂osi膰 im miganie 偶ar贸wek. Mo偶na nawet powiedzie膰, 偶e pr膮d jest rzadki. Troch臋 sie po艣miej膮, ale mo偶e pom贸c.

Opublikowano
No w艂a艣nie tak ma to dzia艂a膰.

Na kotle sta艂a temperatura niezale偶nie od war. zewn臋trznych.

Ma sie zmienia膰 tylko temp. c.o. w zal. od temp. zewnetrznej.

Je艣li tak jest, to dla mnie jest ok.

Wydaje mi si臋, 偶e tu co艣 jednak nie gra do ko艅ca. Opisa艂em to akurat w innym temacie gdzie kole偶anka aniam69 r贸wnie偶 porusza ten problem. KLICK

Opublikowano

Pogod贸wka ma w zasadzie wp艂ywa膰 tylko na temp. c.o. (a nie kot艂a). Klasyczna pogod贸wka wog贸le nie widzi temp. kot艂a i zak艂ada, 偶e ta jest odpowiednio wysoka, 偶eby da艂o sie ustawi膰 c.o. na obliczonym poziomie.

Tu jest to wszystko razem w jednym sterowniku.

Czemu sie ustawia na 58? Nie wiem, ale moge przypuszcza膰, 偶e sterownik wie, i偶 jest to temp. wystarczaj膮ca do obs艂u偶enia zadanej w danym momencie przez pogod贸wk臋 c.o. (np. u mnie by wystarczy艂o B)).

Chyba jest tam do tego jaki艣 parametr - ma ustawia膰 temp. kot艂a odpowiednio wysoko w zale偶no艣ci od aktualnie obliczonej temp. c.o. Trzeba poszuka膰 lub dopyta膰 w serwisie.

Opublikowano

Jest parametr P18 - Zawory Mieszaj膮ce dodatkowa temperatura kot艂a, w ustawieniach serwisowych sterownika. Jedak nie dzia艂a on z pogod贸wk膮. Ustawi艂em go z 5'C na 10'C licz膮c, 偶e temperatura na kotle podniesie si臋 z tych nieszcz臋snych 58'C do 63'C, ale nic to nie da艂o. Widocznie ten parametr dzia艂a tylko z r臋cznymi nastawami temperatury na kotle.

Czytaj膮c instrukcj臋 kot艂a DEFRO DUO, znalaz艂em tak膮 tabel臋:

temp%20na%20zewn脛trz.jpg

Z niej wynika 偶e kocio艂 mo偶e sobie prawid艂owo 艣miga膰 na tych 58'C ale do 0'C na zewn膮trz. Po ni偶ej powinien j膮 podnosi膰, a u mnie tego nie robi.

Nie twierdz臋 偶e jest to z艂a temperatura, tylko , 偶e mo偶e ona by膰 nie wystarczaj膮ca w instalacjach z du偶膮 ilo艣ci膮 wody, gdzie jest r贸wnie du偶a bezw艂adno艣膰.

Opublikowano
Studium przypadk贸w cze艣膰 dalsza:

7. Ostatnio na forum wyczyta艂em, 偶e w te艣cie regulatora (P 12) mo偶na sprawdzi膰 czy termostat pokojowy dzia艂a poprawnie. Podobno ma si臋 tam pokazywa膰 jaka艣 literka 'C' i zamienia膰 na '0' w zale偶no艣ci od stanu termostatu. Postanowi艂em to sprawdzi膰 u siebie. Niestety ale chyba nie wiem czego szuka膰, lub jak zwykle co艣 jest nie tak z moim sterownikiem. Poni偶ej zamieszczam film z pokazanym testem regulatora, w kt贸rym moj膮 uwag臋 przyku艂 ekran ca艂y zamalowany pikselami (widoczny w 17s filmu). Czy kto艣 mo偶e mi wyt艂umaczy膰 jak sprawdzi膰 w tym te艣cie termostat pokojowy, i czy wszystko dzia艂a poprawnie?

Film Test Regulatora

ca艂y zamalowany ekran to test wy艣wietlacza...

Og贸lnie to nie wiem czemu wszyscy tak narzekaj膮 na ten sterownik - naprawd臋 ma bardzo du偶o funkcji i w zasadzie wszystko dzia艂a OK. Czasami faktycznie przywiesi si臋 dmuchawa... i nie wiem czemu si臋 tak dzieje ale to pewnie jaki艣 b艂膮d w sofcie bo wystarczy go wy艂膮czy膰 i w艂膮czy膰 ponownie i wszystko jest OK. Powiem tak... to do艣膰 zaawansowana konstrukcja i ka偶dy kto mniej wi臋cej wie jak to dzia艂a wie te偶 偶e takie urz膮dzenie potrafi mie膰 b艂臋dy i si臋 zawiesza膰 (podobnie jak WINDOWS w kompie). Og贸lnie ka偶dy nowy TV te偶 potrafi si臋 przywiesi膰 a cz臋艣膰 producent贸w ma nawet funkcj臋 automatycznego update w swoich produktach. Tu raczej nie mamy co liczy膰 na update od recalart ale kto wie...

Opublikowano
Czasami faktycznie przywiesi si臋 dmuchawa... i nie wiem czemu si臋 tak dzieje ale to pewnie jaki艣 b艂膮d w sofcie bo wystarczy go wy艂膮czy膰 i w艂膮czy膰 ponownie i wszystko jest OK. Powiem tak... to do艣膰 zaawansowana konstrukcja i ka偶dy kto mniej wi臋cej wie jak to dzia艂a wie te偶 偶e takie urz膮dzenie potrafi mie膰 b艂臋dy i si臋 zawiesza膰 (podobnie jak WINDOWS w kompie). Og贸lnie ka偶dy nowy TV te偶 potrafi si臋 przywiesi膰 a cz臋艣膰 producent贸w ma nawet funkcj臋 automatycznego update w swoich produktach. Tu raczej nie mamy co liczy膰 na update od recalart ale kto wie...

To nijak si臋 nie ma Windy, kt贸ra musi pracowa膰 tak samo na r贸偶nym sprz臋cie i z nieprzewidzianym oprogramowaniem u偶ytkowym oraz peryferiami.

Tutaj te wszystkie rzeczy okre艣la tylko i wy艂膮cznie producent.

To nie jest system operacyjny.

Taki regulator nie mo偶e si臋 wiesza膰 i da sie to zrobi膰.

Niech jego u偶ytkownicy b臋d膮 tego pewni i 艣mia艂o domagaj膮 si臋 zmiany bubla na normalnie dzia艂aj膮cy sprz臋t.

Albo niech nadal r贸wnie 艣mia艂o narzekaj膮, to producent w ko艅cu si臋 za to we藕mie jak nale偶y.

Opublikowano

DJ82 My艣l膮c twoim tokiem, zastosuje analogie do samochod贸w pewnej znanej marki, kt贸rym si臋 podobno blokuje peda艂 gazu podczas jazdy. Po co wzywa膰 auta do serwisu, w ko艅cu kilka rozwalonych aut z tego powodu,to nie miliony. Wi臋c jak si臋 par臋 rozwali wraz ze swoimi kierowcami i pasa偶erami, to nic takiego wielkiego. :o

Klient p艂aci to wymaga. Taka jest zasada dobrego handlu. A u nas, "klient zap艂aci艂, to mamy go w du..e". ;)

Opublikowano

tomkiki

Zgadzam si臋... tu r贸偶nica jest taka 偶e firmy produkuj膮ce TV czy samochody robi膮 update soft贸w i naprawiaj膮 b艂臋dy (chocia偶 pewnie nie wszystkie) - tu niestety nie ma mo偶liwo艣ci update'u no chyba ze serwis... ale oni sami chyba nie maj膮 nowszego softu...

Po prostu chodzi mi o to 偶e w tak zaawansowanym sterowniku b艂臋dy si臋 zdarzaj膮 i wy艂apa膰 je mo偶na dopiero podczas uzytkowania i KLIMOSz lub RecalArt powinny te b艂臋dy naprawia膰... ale tego nie robi膮. Zreszt膮 co tu si臋 dziwic - strona RecalArt jest nieaktualna od kilku lat...

a co do serwisu KLIMOSZ to ju偶 3 tygodnie czekam 偶eby kto艣 przyjecha艂 m贸j piszcz膮cy podajnik... i nie wiem ile jeszcze b臋d臋 czeka艂...

Opublikowano

"a co do serwisu KLIMOSZ to ju偶 3 tygodnie czekam 偶eby kto艣 przyjecha艂 m贸j piszcz膮cy podajnik... i nie wiem ile jeszcze b臋d臋 czeka艂..."

Witam

"OPIS OBS艁UGI ZG艁OSZENIA REKLAMACYJNEGO

1.Zg艂oszenia reklamacyjne nale偶y sk艂ada膰 w Biurze Obs艂ugi Klienta VCS Sp. z o.o w formie pisemnej, telefonicznej lub elektronicznej.

2.Zg艂oszenie musi zawiera膰:

dane i adres u偶ytkownika

nazw臋, typ i moc urz膮dzenia

nr. fabryczny urz膮dzenia

opis usterki

informacj臋 o pierwszym uruchomieniu i obowi膮zkowych przegl膮dach okresowych

kopi臋 lub skan rejestru us艂ug serwisowych

3.Zg艂oszenie reklamacyjne wraz z dokumentami jest rozpatrywane pod k膮tem s艂uszno艣ci roszcze艅 gwarancyjnych przez Viadrus Centrum Serwisowe.

4.Podczas weryfikacji dokument贸w reklamacyjnych sprawdza si臋 :

wpis z dat膮 i piecz膮tk膮 firmy uprawnionej do pierwszego uruchomienia

wpisy o obowi膮zkowych przegl膮dach okresowych

czy reklamowane urz膮dzenie lub cz臋艣膰 obejmuje gwarancja producenta

5.Rozpatrzenie reklamacji na podstawie zgromadzonych dokument贸w nast臋puje w ci膮gu 3 dni roboczych

6.Brak wpisu o uruchomieniu przez autoryzowany serwis lub brak wymaganego przegl膮du okresowego powoduje nie uznanie reklamacji gwarancyjnej.

7.O odrzuceniu reklamacji na podstawie dokumentacji lub jej braku, u偶ytkownik kot艂a i firma serwisowa, kt贸ra go obs艂uguje jest informowana pismem.

8.Informacja pisemna jest wysy艂ana emailem, faksem lub poczt膮

9.Po odrzuceniu reklamacji proponujemy odp艂atny serwis dealera, serwisu regionalnego lub fabrycznego VCS - o wyborze serwisanta decyduje u偶ytkownik urz膮dzenia

10.W przypadku uznania roszcze艅 u偶ytkownika z tytu艂u gwarancji , us艂ug臋 serwisow膮 wykonuje firma wyznaczona przez pracownik贸w Biura Obs艂ugi Klienta VCS Sp. z o.o.

11.W przypadku wyj膮tkowych pracownicy Biura Obs艂ugi Klienta mo偶e zaradza膰 przedstawienia dokumentacji fotograficznej zg艂aszanej usterki.

12.Niezgodno艣膰 stanu faktycznego urz膮dzenia, instalacji ze zgromadzon膮 dokumentacj膮 powoduje nie uznanie reklamacji jako gwarancyjnej, wtedy us艂uga serwisowa mo偶e by膰 wykonana odp艂atnie

13.Koszty nieuzasadnionego wezwania serwisu pokrywa zamawiaj膮cy - u偶ytkownik kot艂a

14.Po zako艅czeniu czynno艣ci serwisowych jest sporz膮dzany "Protok贸艂 Naprawczy", podpisany przez serwis i u偶ytkownika."

Prosz臋 zwr贸ci膰 uwag臋 na punkt pi膮ty.

Swoj膮 drog膮,czy kto艣 pr贸bowa艂 wyegzekwowa膰 przys艂uguj膮ce mu prawa gwarancyjne s膮downie?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.