Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

potrzebuję oceny projektu instalacji. Do chwili obecnej mam istalację, w ktorej poprzednik "fachowiec" popełnił masę błędów. Np wpiął naczynko wyrównawcze w powrót kotła. Czym takie działanie może skutkować? Odpowietrzenia zrobił w najniższych punktach! Planuję wymienić piec na nowocześniejszy na ekogroszek. Zamontować zawór 4D aby zabezpieczyć piec bo obecnie jego brakuje. W instalacji są dwa piece węglowy i gazowy podpięte w jeden obieg. Oczywiście odcięte od siebie zaworami. Równolegle wpiety jest zbiornik CWU . Za tym wszystkim planuje zamontować zawór 4D. Za zaworem jedną pompę. Pytanie czy lepiej zamontować pompę przed zaworem czy za zaworem 4D? Planuję zamontować jedną pompę, czy woda w CWU będzie samoczynnie krążyła? Wszystkie sugestie mile widziane.

PP

instalacja.doc

Opublikowano

witam ciekawi mnie jak w takiej instalacji równolegle działąją kocioł gazowy i węglowy ? naczynie wzbiorcze na powrocie może być ,tylko jeszcze rura bezpiecz. z kotła węgl. do góry naczynia ,kocioł gazowy do instalacji przez wymiennik a w sprawie zaworu 4d zapraszam do lektury -na forum temat szeroko opisywany

Opublikowano

Śledzę forum na bieżąco. Przeglądałem już sporo postów z przykładami instalacji. Wiadomo że chciałbym zrobić przeróbki jak najmniejszym kosztem i nakładem pracy. Obawiam się że może się nie udać.

Przyglądałem się mojej instalacji wiele razy i jest "skopana".

Przede wszystkim będę musiał zainstalować zawór 4D. Ponieważ temp na powrocie kotła mocno spada. Pytanie - czy montaż tego zaworu może obniżyć ilość zużywanego opału, bo teraz mi idzie sporo. Jakiej firmy zawór zastosować (chyba sterowany ręcznie) aby był solidny i stosunkowo nie drogi?

Kolejny temat to instalacja pompy CO. Zastanawiam się czy instalować ją za zaworem 4D czy przed?

Muszę przepiąć też rurę od naczynka wyrównawczego do wyjścia z pieca, lub zastosować jakiś zawór bezpieczeństwa na wyjściu pieca a wpięcie pionu pozostawić tak jak jest czyli na powrocie jeśli nie ma przeciwwskazań. No i jeśli zdecyduję się na pompę za zaworem 4D, będę musiał wymienić kilka rurek miedzianych na grubsze aby naturalna cyrkulacja była lepsza.

Co do pracy pieca gazowego i węglowego na jednym obwodzie to nie widzę wad. Jak dział gazowy to mam zakręcone zawory na węglowym, żeby woda niepotrzebnie nie krążyła. Gazowy ma już w sobie zawór zwrotny więc jak chodzi węglowy to nic nie zakręcam w gazowym.

Opublikowano

Mam pytanie w sprawie zaworu 4D. Czy warto montować zawór z siłownikiem czy sterowany manualnie? Gdzie zamontować pompę CO przed zaworem czy za zaworem? Które rozwiązanie jest lepsze. Jeśli zamontuję pompę za 4D (tak jak na przykładach podawanych przez użytkowników) czy na małym obiegu w który wpięty jest zbiornik CWU, woda w nim będzie mi się nagrzewała bez pompy?

PP

Opublikowano

Witam

Poszukaj na forum jest zdjęcie mojej kotłowni na 4D z CWU, i jedną pompą. Mieszkanie II poziomowe 140 mK. Pompa pracuje na II biegu nigdy nie było problemów z instalacją. Projekt własny wykonanie też pracuje od 3 lat.Jeśli kocioł będzie automatyczny to nie ma sensu siłownika. Czego nie ma to się nie popsuje. Chyba że ma być super oszczędnie ale to inna bajka. Pozdrawiam.