Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Projekt Instalacji C.o

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i proszę o radę :):lol:

Mam zrobioną nową kotłownie noi nadszedł czas aby zrobić centralne ogrzewanie i jest kilka pytań na które chciałbym zanać odpowieź z góry dziękuję :):) a wiec:

kocioł robiony na zamówienie ok 10 KW( opał na wszystko)

4 grzejniki (10 żeberek + 15 żeberek+ 10 żeberek + 10 żeberek ) i jedna drabinka w łazience

Podłogówka 2 pętle łazienka 30 m przedpokój 20 m

bojler 100L z podwójną wężownicą

naczynie wzbiorcze 15-20L

sterownik ST 28 + dmuchawa

na wyjściu z kotła rura miedź fi 28

odległość od pieca do ostatniego grzejnika to max 20 metrów grzejniki połączone miedzią fi 15 nitka główna fi 18 i oczywiście w lini prostej tylko trójnik do drabinki łazienkowej max 3m fi 15 zasilanie i powrót jest w posadzce.

Moje pytania czy :

2 pompy wystarczą ? jedna do c.s.w druga do grzejników i podłogówki czy muszę mieć jeszcze jedną do podłogówki?

zawory zwrotne za pompą czy lepiej przed?

czy stosować zawór 4D i czy do podłogówki stosować mieszacz jak tak to jaki czy może być z głowicą termostatyczną z kapilarą?

projekt poniżej i z góry dziękuję za rady i czekam na opinie -Pozdrawiam :)

Pomóżcie :)

post-20713-1287931102_thumb.jpg

Opublikowano

a jak mam zaistalować ten zawór 3d mógłbys mi narysować na moim schemacie? i twierdzisz że jedna pompa na grzejniki i podłogówkę wystarczy? i przed czy za pompami montować zawory zwrotne? bardzo proszę o odpowiedź i też innych forumowiczów

Opublikowano

a czy w ten sposób czyli pompka na pionie na zasilaniu nie będzie mi pchała więcej wody ciepłej do zbiornika wyrównawczego? nie mogą być dwie jedna od C.S.W i druga od C.O? bardzo bym prosił o schemat poprawnego podłączenia dwóch pomp i zbiornika wyrównawczego aby mi nie wyrzucało ciepłej wody do zbiornika tylko pchało do grzejników, czy tak jak ja narysowałem czyli pompy i zbiornik wyrównawczy są nie prawidłowo podpięte? bardzo proszę o opinie bo we wtorek będę podłanczał wszystko i chce to zrobić tak aby było ok

Opublikowano

a wymiennik w jakiej odległości będzie, że się uparłeś na tą drugą pompę. to nieduża instalacja robiłem taką z podłogówką z dwoma obiegami z zastosowaniem zwykłego zaworu rtl na powrocie rozdzielacza, około 60 żeberek , wymiennik 100l a pompa 40 i sobie radzi bez problemu.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

około 1,5 metra od pieca, bo mam sterownik ST-28 który steruję pompą C.S.W i C.O na przemian a latem nie będę musiał przystawiać grzejniki tylko wcisnę na sterowniku priorytet C.S.W i będzie mi tylko grzało bojler no chyba że kupić ST 24 co wy na to? czy może być tamten a działać będzie na jednej pompie?

Opublikowano
a wymiennik w jakiej odległości będzie, że się uparłeś na tą drugą pompę. to nieduża instalacja robiłem taką z podłogówką z dwoma obiegami z zastosowaniem zwykłego zaworu rtl na powrocie rozdzielacza, około 60 żeberek , wymiennik 100l a pompa 40 i sobie radzi bez problemu.

Pozdrawiam :)

25-60 mniej się męczy i będzie żywotniejsza

Opublikowano

Bardzo proszę aby mi ktoś narysował poprawne podłączenie zbiornika wyrównawczego tak aby mi ciepłej wody nie pchało do niego tylko na grzejniki i bojler ,zaznaczam że chce aby pracowały 2 pompy jedna do C.W.U i druga do C.O i podłogówki na sterowniku ST-28 proszę o schemat czy ten mój schemat jest niebezpieczny co w nim nie tak? bardzo proszę o opinie co w nim zmienić?