ENDRIU09 Opublikowano 24 Października 2010 #1 Opublikowano 24 Października 2010 Witam wszystkich i proszę o radę :):lol: Mam zrobioną nową kotłownie noi nadszedł czas aby zrobić centralne ogrzewanie i jest kilka pytań na które chciałbym zanać odpowieź z góry dziękuję :):) a wiec: kocioł robiony na zamówienie ok 10 KW( opał na wszystko) 4 grzejniki (10 żeberek + 15 żeberek+ 10 żeberek + 10 żeberek ) i jedna drabinka w łazience Podłogówka 2 pętle łazienka 30 m przedpokój 20 m bojler 100L z podwójną wężownicą naczynie wzbiorcze 15-20L sterownik ST 28 + dmuchawa na wyjściu z kotła rura miedź fi 28 odległość od pieca do ostatniego grzejnika to max 20 metrów grzejniki połączone miedzią fi 15 nitka główna fi 18 i oczywiście w lini prostej tylko trójnik do drabinki łazienkowej max 3m fi 15 zasilanie i powrót jest w posadzce. Moje pytania czy : 2 pompy wystarczą ? jedna do c.s.w druga do grzejników i podłogówki czy muszę mieć jeszcze jedną do podłogówki? zawory zwrotne za pompą czy lepiej przed? czy stosować zawór 4D i czy do podłogówki stosować mieszacz jak tak to jaki czy może być z głowicą termostatyczną z kapilarą? projekt poniżej i z góry dziękuję za rady i czekam na opinie -Pozdrawiam :) Pomóżcie :) Cytuj
krool2 Opublikowano 24 Października 2010 #2 Opublikowano 24 Października 2010 zawór 3d i jedna pompa 60-25 do grzejników i podłogi Pozdrawiam Cytuj
ENDRIU09 Opublikowano 24 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 24 Października 2010 a jak mam zaistalować ten zawór 3d mógłbys mi narysować na moim schemacie? i twierdzisz że jedna pompa na grzejniki i podłogówkę wystarczy? i przed czy za pompami montować zawory zwrotne? bardzo proszę o odpowiedź i też innych forumowiczów Cytuj
firmaremont Opublikowano 24 Października 2010 #4 Opublikowano 24 Października 2010 zawór 3d i jedna pompa 60-25 do grzejników i podłogiPozdrawiam A jest taka pompa ?? :) Cytuj
ptakoos Opublikowano 24 Października 2010 #5 Opublikowano 24 Października 2010 coś w tym stylu w uproszczeniu :) Cytuj
ENDRIU09 Opublikowano 24 Października 2010 Autor #6 Opublikowano 24 Października 2010 a czy w ten sposób czyli pompka na pionie na zasilaniu nie będzie mi pchała więcej wody ciepłej do zbiornika wyrównawczego? nie mogą być dwie jedna od C.S.W i druga od C.O? bardzo bym prosił o schemat poprawnego podłączenia dwóch pomp i zbiornika wyrównawczego aby mi nie wyrzucało ciepłej wody do zbiornika tylko pchało do grzejników, czy tak jak ja narysowałem czyli pompy i zbiornik wyrównawczy są nie prawidłowo podpięte? bardzo proszę o opinie bo we wtorek będę podłanczał wszystko i chce to zrobić tak aby było ok Cytuj
ptakoos Opublikowano 24 Października 2010 #7 Opublikowano 24 Października 2010 a wymiennik w jakiej odległości będzie, że się uparłeś na tą drugą pompę. to nieduża instalacja robiłem taką z podłogówką z dwoma obiegami z zastosowaniem zwykłego zaworu rtl na powrocie rozdzielacza, około 60 żeberek , wymiennik 100l a pompa 40 i sobie radzi bez problemu. Pozdrawiam :) Cytuj
ENDRIU09 Opublikowano 24 Października 2010 Autor #8 Opublikowano 24 Października 2010 około 1,5 metra od pieca, bo mam sterownik ST-28 który steruję pompą C.S.W i C.O na przemian a latem nie będę musiał przystawiać grzejniki tylko wcisnę na sterowniku priorytet C.S.W i będzie mi tylko grzało bojler no chyba że kupić ST 24 co wy na to? czy może być tamten a działać będzie na jednej pompie? Cytuj
ENDRIU09 Opublikowano 24 Października 2010 Autor #9 Opublikowano 24 Października 2010 pompa Omigena 25-40 Cytuj
krool2 Opublikowano 25 Października 2010 #10 Opublikowano 25 Października 2010 A jest taka pompa ?? :) 25-60 Cytuj
krool2 Opublikowano 25 Października 2010 #11 Opublikowano 25 Października 2010 a wymiennik w jakiej odległości będzie, że się uparłeś na tą drugą pompę. to nieduża instalacja robiłem taką z podłogówką z dwoma obiegami z zastosowaniem zwykłego zaworu rtl na powrocie rozdzielacza, około 60 żeberek , wymiennik 100l a pompa 40 i sobie radzi bez problemu.Pozdrawiam :) 25-60 mniej się męczy i będzie żywotniejsza Cytuj
ptakoos Opublikowano 25 Października 2010 #12 Opublikowano 25 Października 2010 może być 25-60 tylko na drugim biegu będzie wydajna i oszczędna Cytuj
ENDRIU09 Opublikowano 25 Października 2010 Autor #13 Opublikowano 25 Października 2010 Bardzo proszę aby mi ktoś narysował poprawne podłączenie zbiornika wyrównawczego tak aby mi ciepłej wody nie pchało do niego tylko na grzejniki i bojler ,zaznaczam że chce aby pracowały 2 pompy jedna do C.W.U i druga do C.O i podłogówki na sterowniku ST-28 proszę o schemat czy ten mój schemat jest niebezpieczny co w nim nie tak? bardzo proszę o opinie co w nim zmienić? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi