Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Instalacja Jest Poprawna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

na zdjęciu widać rury od c.o (po lewej) i od podłogówki (po prawej), za wymiennikiem płytowym.

U dołu zdjęcia widać, że obie instalacje są ze sobą połączone na powrocie do wymiennika.

Pytanie brzmi: czy to jest poprawne?

Moje wątpliwości wzbudził fakt, że powrót podłogówki (na rozdzielaczu i poniżej mostka) jest zimny, natomiast na zaworze 3d od strony powrotu podłogówki (czyli powyżej mostka) jest ciepło, tak jakby woda była zasysana z powrotu c.o. poprzez widoczny na zdjęciu mostek.

post-20503-1287519914_thumb.jpg

Załączam też schemat mojej instalacji.

post-20503-1287519940_thumb.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem jest to sytuacja prawidłowa. Jest jeszcze względnie ciepło tak więc wychłodzenie na podłogówce nie jest jeszcze zbyt duże przez co większość czynnika powracającego z podłogówki jest recyrkulowana przez zawór trójdrogowy, z drobnym tylko, dodatkiem wody dopływającej wymiennika.

p.s. To mój pierwszy post, witam, i chętnie usłyszę zdanie bardziej doświadczonych kolegów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

nie rozumiem istoty wymiennika płytowego?

wymiennik stosuje się przy łączeniu systemu otwartego z zamkniętym

a według mnie i tego schematu mogło być na otwartym

pod warunkiem odpowiedniej wys. naczynia wzbiorczego

lub całość na zamkniętym z zastosowaniem zaworu termostatyczno-schładzającego

post-17328-1288566979_thumb.jpg

Opublikowano

zastosowanie wymiennika pozwala na oddzielenie obiegu grzewczego od kotłowego , a taki układ może być zastosowany np. w przypadku braku możliwości zainstalowania naczynia wzbiorczego na odp. wysokości ,po za tym oddzielenie obiegu kotłowego +zawór mieszający chroni instalację przed ''zamulaniem'' i w tym konkretnym przyp. chroni kocioł bez konieczności zastosowania zaworu 3d. system schładzający wciąż ma więcej przeciwników niż zwolenników ,a podział (jak wyżej) zyskuje coraz więcej zwolenników (zwłaszcza przy podłogówce)-pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam wszystkich.Podepnę się do tematu,choć może trochę z innej strony.Trochę faktów.W ubiegłym roku przerobiłem instalację c.o.Z konieczności przeniosłem kotłownię do budynku gospodarczego/ok. 10m wykopu/.Zamontowałem nowy MODERATOR,2 wymienniki cwu /w sumie 380l /oraz zbiornik buforowy 1500l.Jako naczynie wzbiorcze wykorzystałem izolowany zbiornik 80l po podgrzewaczu LIKE.Przy piecu mam zawór podnoszący temperaturę TEPLOMIX 55st,całość poprzez zawór czterodrożny połączona rurami 1" z budynkim mieszkalnym.CWU również.W sezonie grzewczym niema problemu z cwu,latem w zasadzie też.Wykorzystuję kolektor własnej roboty,który w tym roku zamontowałem na obrotnicy /sam podąża za słońcem /,jest efektywniejszy.Jeśli z dnia na dzień jest słońce jest ok,ale bywają dni pochmurne i trzeba palić.Dlatego podjąłem decyzję o montażu kotła gazowego do grzania cwu i sporadycznie do dogrzewania,jeżeli nie zechce się palić w piecu w okresach przejściowych.Zrobiłem schematy obecnej i przyszłej instalacji,proszę fachowców o przyjrzenie się,czy tak będzie działać.Chodzi mi o schemat 2,to co jest na 1 działa bez zarzutu.Nie jestem hydraulikiem ale to co zrobiłem do tej pory działa.Jeszcze raz proszę o sprawdzenie i ewentualne korekty,odpowiem również na pytania na forum albo [email protected].

post-22550-0-49382200-1319212832_thumb.png

post-22550-0-60659000-1319212841_thumb.png