wodniksp Opublikowano 14 Października 2010 #1 Opublikowano 14 Października 2010 Witam , zmieniam lokalizację pieca CO na miał, i chciałbym nieco zmodyfikować aktualny sposób połączenia instalacji: Potrzeby: 1) ustawianie temperatury obiegu grzewczego( niezależnie od tem peratury kotła). 2) przygotowanie CWU o wyższej temperaturze niż temp. grzejników. 3) praca układu w obiegu grawitacyjnym przy braku zasilania Zapewni to zawór czterodrogowy i 2 pompy cyrkulacyjne: pierwsza zapewni cyrkulację wody w układzie CO za zaworem, natomiast druga wymusi przepływ wody poprzez wężownicę bojlera. Ale wpadł mi do głowy jeszcze inny pomysł z wykorzystaniem 1 pompy w załączeniu schemat (narysowany pospiesznie). uk_ad_z_pomp__na_powrocie.bmp Proszę o opinie dlaczego nie może to chodzić i ewentualne poprawki Cytuj
wikliraf Opublikowano 14 Października 2010 #2 Opublikowano 14 Października 2010 Witam Co się stanie jeśli całą wodę w bojlerze będziesz miał nagrzana?? Wydaje mi sie ze węzownica przepuści przez siebie całą cieplą wodę, a potem pójdzie ona na grzejniki. Poza tym pompa na powrocie większosć wody przeciągnie przez bojler - przynajmniej tak się dzieje u mnie. Ja mam bojler zainstalowany 1,5 metra od kotła, podłączony za zaworem 4D, ale również powrót mam za zaworem, pompa na powrocie i zeby mi grzały wszystkie grzejniki (2 kondygnacje wyżej) to musze zakręcać zawór do bojlera (pompa na 2 biegu). Zastanawiam się nad przełożeniem pompy na zasilanie, ale nie wiem, czy to coś da (pompa na powrocie przed zaworem 4D od strony kotła - błąd instalatora ma mi przełożyc, tylko uparł się że na powrocie czego ja nie chcę). Najlepiej zostaw bojler na grawitacji podłączony przed zaworem, tak jak pokazuje to większość schematów z zaworem 4D. Też będzie na jednej pompie. Pozdrawiam Cytuj
Mancio Opublikowano 14 Października 2010 #3 Opublikowano 14 Października 2010 Potrzeby:1) ustawianie temperatury obiegu grzewczego( niezależnie od tem peratury kotła). 2) przygotowanie CWU o wyższej temperaturze niż temp. grzejników. 3) praca układu w obiegu grawitacyjnym przy braku zasilania Piszesz o potrzebie układu z obiegiem grawitacyjnym przy braku zasilania, niestety Twój układ chyba sobie nie poradzi. Wklejam zdjęcie od kolegów z forum z układem który spełni Twoje oczekiwania [ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi