Mentos74 Opublikowano 3 Października 2010 #1 Opublikowano 3 Października 2010 Witam, mam następujący problem z bojlerem elektrycznym do podgrzewania wody w mieszkaniu o poj. 75 l. Po remoncie łazienki bojler wydaje dziwne "jęki" w czasie gdy nie nie pobieram z niego wody, tak jakby "oddychał". Z obserwacji wodomierza wynika, że zasysa on zimną wodę i za chwilę ją zwraca. Podejrzewam, że wynika to z wadliwego działania zaworu bezpieczestwa, który po remoncie nie został wymieniony. Zawór jest zamontowany oczywiście na zimnej wodzie, tóź przed bojlerem. Proszę o poradę i z góry dziękuję. Cytuj
sobon2000 Opublikowano 3 Października 2010 #2 Opublikowano 3 Października 2010 Hey ! Chyba sam sobie już odpowiedziałeś na pytanie. Jeśli jesteś pewny że woda się cofa to winny będzie zawór bezpieczeństwa, który pełni rolę również zaworu zwrotnego. Pozdrawiam! Cytuj
Mentos74 Opublikowano 7 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 7 Października 2010 Dzięki za potwierdzenie! Cytuj
adamasz Opublikowano 7 Października 2010 #4 Opublikowano 7 Października 2010 Wystarczy popatrzeć na taki zawór 'kombinowany' zwrotny z bezpieczeństwa jakie dają do bojlerów, aby nabrać wątpliwości - to są jakieś cieniaste atrapy :angry: nie zawory użytkowe na wiele lat. Ja wywaliłem to badziewie po pierwszych awariach (zacięcia osadem - woda twarda dosyć). Założyłem 3/4" mosiężny ZZ + markowy ZB 6Bar, no i bojlerek pracuje już parę latek bezproblemowo :angry: Pamiętaj Kolego, że przy sprawnym ZZ a niedrożnym ZB ciśnienie w układzie po nagrzaniu CWU wzrasta do kilkudziesięciu Bar i potrafi walnąć zbiornik, a jeśli rurki są tam PP-R, nawet stabi - to bankowo spuchną! PozdrA. Cytuj
stiff Opublikowano 17 Października 2010 #5 Opublikowano 17 Października 2010 Hey !Chyba sam sobie już odpowiedziałeś na pytanie. Jeśli jesteś pewny że woda się cofa to winny będzie zawór bezpieczeństwa, który pełni rolę również zaworu zwrotnego. Pozdrawiam! Witaj. Jeżeli zawór zwrotny będzie ci trochę puszczał to lepiej, zbiornik nie będzie miał częstych wahań ciśnienia i będziesz go miał kilka lat dłużej. Te urządzenia wydają różne odgłosy. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi