edde Opublikowano 29 Września 2010 #1 Opublikowano 29 Września 2010 pompy w układach c.o. zabezpiecza się skośnym filtrem siatkowym, a czy laddomat (który ma w sobie pompę) też? na żadnym schemacie z laddomatem nie widziałem tej pozycji a na zdrowy rozsądek wydaje się, ze być powinna... to jak to jest? Cytuj
LewandowskiJarek Opublikowano 29 Września 2010 #2 Opublikowano 29 Września 2010 Laddomat posiada swój wbudowany filtr. Urządzenie służy do ładowania zbiorników akumulacyjnych i powinno działać również w przypadku braku prądu. Dodatkowy filtr zakłóci pracę grawitacyjną i dlatego wg mnie nie wolno go instalować. Eksploatowałem Laddomat 2 sezony i filtr dodatkowy nie był potrzebny. Wystarczy czyścić ten wbudowany. Cytuj
edde Opublikowano 1 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 1 Października 2010 no to rozkręciłem dziś laddomat i niestety nie posiada on żadnego filtra a jedynie u dołu osadnik pod zaworem zwrotnym (jednak nie spełnia on żadnej roli ochronnej czy filtracyjnej pompy) tak więc filtr skośny 5/4" będzie zainstalowany, przy takiej średnicy dla czystego filtra opór jest niewyczuwalny Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi