Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Solary Próżniowe Na Grawitacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od dłuższego czasu się zainteresowałem solarami i pierwotnie miale je sam robić ale jako zwykle panelowe. Ale jak to bywa inna robota w domu jest i czasu nie mam postanowiłem zakupić gotowe ale próżniowe bo maja lepsze działanie przez cały rok niż panelowka ;)

Pytanie czy ktoś montował próżniowe solary na grawitacji ? Chce to wykonać jak na schemacie post-8431-1284320544_thumb.jpg

Panel będzie pionowo do ściany przykręcony bo nie chce żadnych pompek i innych cudów, jedynie to jeszcze naczynie zbiórce otwarte będzie na 1. pietrze zamontowane :)

Ma być to tylko dla 2-3 osób :)

Znajomy ma jedna ale zwykła panelowke i jemu ta jedna wystarcza przez okres lata na 6 osob :)

Proszę o wasze sugestie :)

Opublikowano

No tym sposobem mógłbys zrezygnować z:

pompki, sterownika, zbiornika przeponowego, manometru, zaworu bezpieczeństwa, prądu.

Normalnie w instalacjach solarnych jest zalecane cisnienie rzędu 3 bar. Wtedy małe ilosci mocno nagrzanego płynu mozna szybko przetransportowac do wymiennika.

Na grawitacji zasada ta uległaby zmianie - obawiam sie, że grubsze rurki a przez to dużo więcej płynu transportującego. Ciekawe jakie przekroje ma wężownica (ważne przy grawitacji)

Generalnie mniejsza sprawnosć.

Jak dla mnie, to: mniej inwestujesz i nawet jesli zadziala, to potem na dystansie tracisz.

Przy próżniowych zrobiłbym standardowo.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Spróbowałbym na grawitacji.

Pompkę, sterownik zawsze można dołożyć.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
  • Autor

Wiec tak co do rurek to wężownica jest z 3/4" i z takiej średnicy bym tez ciągnął rurki solarne ;)

Mnie interesuje czy by zadziałało, bo nawet jak będzie działać źle lub za wolno zawsze można resztę dokupić i problemu nie widzę.

Jedynie to by się możne pompka w bardziej pochmurne dni przydała zęby szybciej wodę podgrzać. Bo generalnie w lecie to nawet jak by się miała pol dnia zagrzać wodę to już fajnie. Bo wody ciepłej rzadko w czasie lata w dzień używam. Największy pobór jest wieczorem.

Ten znajomy z tym panelem to ma przekroje 1/2" i mu śmiga jak hoho w grawitacji a firma która mu to zakładała mówiła ze da sobie rękę uciąć ze nie zadziała a jednak. :)

Dziękuje za odpowiedzi zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano

Witam.

Remi, zwróć uwagę, że znajomy ma płaską harfę lub meander gdzie jedna rura podłączona jest do dołu a druga do góry kolektora. Ty chcesz w ten sam sposób połączyć instalacje do rury zbiorczej kolektora próżniowego na rym samym poziomie. Ciepło w tym kolektorze jest odbierane z heat pipe po obydwu stronach kolektora i ciepło powędruje jedną i drugą rurą blokując się wzajemnie. Taki numer może i przeszedł by gdybyś na początku pracy kolektora wymusił wstępnie kierunek przepływu ale to rozważania teoretyczne.

pozdrawiam.

Witold

Opublikowano

No ciekawa uwaga i pole do popisu dla "grawiciarzy" ;)

Wydaje sie, że rurę powrotną trzeba skierować najpierw poniżej wpięcia do solara - zrobić takie "U".

Pozdrawiam.

Opublikowano
Proszę o wasze sugestie ;)

Ja mam układ tradycyjny z pompką, ale układ grawitacyjny naprawdę mi się podoba. W angielskojezycznym internecie jest sporo na ten temat. Szukaj hasła: Thermosyphon Systems.

W skrócie - zaletą układu grawitacyjnego jest prostota i niższe koszty budowy systemu. Główną wadą jest duża zależnośc układu od temperatury otoczenia, w temperaturze poniżej zera układ przestaje działac. Niektórzy producenci wyposażają swoje układy grawitacyjne w małe pompki, które działają tylko w temperaturach poniżej zera. Tylko w takim przypadku układ grawitacyjny będzie działał przez cały rok. Drugą wadą jest to, że zbiornik musi znajdowac się powyżej kolektora (w przeciwnym razie cyrkulacja zwrotna w nocy będzie oziębiac wodę w zbiorniku- można jednak zastosowac grawitacyjny zawór zwrotny), co wiąże się z większym obciażeniem stropów.

Opublikowano
  • Autor

@bachus ja wiem ze w płaskich jest to inaczej w Heat pipe masz jedna tylko szynę. Ale uważam ze i tak to powinno zadziałać ;) Czemu by się miało blokować jak jedna rura idzie zawsze wyżej do zbiornika i a druga niżej i ciepło pójdzie wyżej. W razie czego można cały stelaż o 90° zamontować i będzie zachowana droga przebiegu :)

@wmichale dziękuje za hasło poczytam trochę sobie na angielskich stronach :) Obciążenie na strop to raczej nie problem dobra szafa z ciuchami tez tyle wazy :P Ja planuje tylko 220l litrów podgrzewacz i nie więcej na razie bo takiego dużego zapotrzebowania nie ma na ciepła wodę :) A na 2 osoby to wystarczy.

Będę testował ale nie wiem czy w tym roku bo fundusz na kolektor poszedł niestety na inny cel remontów w domu <_<

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

@bachus ja wiem ze w płaskich jest to inaczej w Heat pipe masz jedna tylko szynę. Ale uważam ze i tak to powinno zadziałać :angry: Czemu by się miało blokować jak jedna rura idzie zawsze wyżej do zbiornika i a druga niżej i ciepło pójdzie wyżej. W razie czego można cały stelaż o 90° zamontować i będzie zachowana droga przebiegu :angry:

Tego przy heat pipe nie możesz zrobić ze względu na budowę wewnętrzną kolektora, jeżeli już to pochylić kolektor ze spadkiem 5% ale na dachu będzie to śmiesznie wyglądało, jakby instalator po pijaku montował kolektory.

pozdrawiam.

Witold

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Witam,

Od dłuższego czasu się zainteresowałem solarami i pierwotnie miale je sam robić ale jako zwykle panelowe. Ale jak to bywa inna robota w domu jest i czasu nie mam postanowiłem zakupić gotowe ale próżniowe bo maja lepsze działanie przez cały rok niż panelowka :o

Pytanie czy ktoś montował próżniowe solary na grawitacji ? Chce to wykonać jak na schemacie post-8431-1284320544_thumb.jpg

Panel będzie pionowo do ściany przykręcony bo nie chce żadnych pompek i innych cudów, jedynie to jeszcze naczynie zbiórce otwarte będzie na 1. pietrze zamontowane :P

Ma być to tylko dla 2-3 osób :o

Znajomy ma jedna ale zwykła panelowke i jemu ta jedna wystarcza przez okres lata na 6 osob :P

Proszę o wasze sugestie :P

oczywiście ze zadziała na grawitacji i w dodatku same zalety

-układ roznicowy do regulacji nie potrzebny bo dziła fizyka

-ekonomiczny brak zasilania

-rura przy 3 kolektorach standart 22mm i zadziała bez zastrzezeń

wada

brak mozliwości odśnieżania w przypadku kolektorów płaskich

mam taki ukłąd gdzie kolektory sa na dachu a kotłownia i całe dobrodziejstwo w najwyzszej lini dachu -poddaszu i działa a cyrkulacja glikolu zaczyna się juz od 7st róznicy miedzy zasobnikiem a kolektorem i zatrzymuje sie samo jak temp są zblizone

Opublikowano
  • Autor

Na razie mam braki funduszu ale może uda mi się przygotować w zimie wewnątrz na 1. pietrze zbiornik i orurowanie.

Dziękuje za dobra informacje. Projekt na pewno nie umrze :o