Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Auraton 2005 Steruje Kotłem Retorowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jako, że trzeba było uruchomić ogrzewanie w mojej nowej kotłowni, ustawiłem sobie dumny swojego Auratona 2005 na 22*C i poszedłem spać....

Rano zimno jak cholera, z w kranie zimna woda.... Okazało się, że auraton nie steruje jak miało być pompą, a trybem pracy i podtrzymania, oraz pompą...

Gdy w pomieszczeniu zostaje osiągnięta temperatura żądana, kocioł przechodzi w tryb podtrzymania... Zanim temperatura w pomieszczeniu znów spadnie spadnie kocioł ma już tylko np. 30*C, znów włącza się tryb pracy, podgrzeje pomieszczenie, kocioł w tym czasie osiągnie 45* i znów przechodzi w tryb podtrzymania....

Ponad to co pare minut załącza pompę CO (w trybie podtrzymania).

O co chodzi????? Myślałem, że kocioł cały czas będzie miał zadane 60*C, a auraton zasteruje tylko pompą....

Sterownik kotła to Key Rk 2006

Opublikowano

W instrukcji tego sterownika LINK DO INSTRUKCJI.Patrz punkt 6.1 jest opisany twój przypadek kocioł odłącza pompę CO i przechodzi

w stan podtrzymania palenie przy temp. minimalnej.Patrz tabela 2 parametry serwisowe, parametr termostatu temp.minimalna kotła o symbolu L .Ustawiany w zakresie od 30 do 69 stopni.Ustawienie producenta 40 stopni.

Nie jestem pewien czy to dla tego pokombinuj .

Opublikowano
  • Autor

No i mam nowy problem z regulatorem pokojowym..... Przesypywanie paliwa....

Temperatura minimalna 60*C

Temperatura zadana 65*C

I teraz sytuacja:

Styki regulatora pokojowego rozwarte (temperatura osiągnięta)

Kocioł ma 60*C

Spada temperatura CWU, uruchamia się pompa CWU

Temperatura kotła spada do 59*C, więc uruchamia się tryb pracy, więc włącza się podajnik paliwa.

Temperatura kotła rośnie do 60*C wiec sterownik przechodzi w tryb podtrzymania.

Pompa CWU nadal działa, więc kocioł zaraz spada do 59*C i podajnik znów podaje

Zaraz osiągnie 60*, zaraz 59*, zaraz 60* i tak przesypuje straszne ilości groszku na popielnik...

Co z tym zrobić?????????

Opublikowano

prawdopodobnie masz zbyt duże podawanie lub zbyt mało powietrza. Opał nie nadąża wypalać się w palniku. Czepił bym się również ustawień histerezy - 1*C troszkę mało, jeżeli możesz daj 2 (jeżeli masz możliwości sam przestawić). Spowoduje to opóźnienie w przejściu do trybu pracy, w następstwie czego dłuższą pracę a tym samym lepsze rozpalenie się węgla. Jeśli możesz włącz tryb przedmuchu przed podaniem 1 porcji opału przez podajnik.

Opublikowano

Z tą histerezą to od razu daj 5 stopni i zobacz efekt, jak bedzie dobrze, to przestaw na 3 i obserwuj.

Opublikowano
  • Autor

Histereza Pracy dotyczy spadku temperatury kotła od Temperatury Zadanej, czyli 65*C, a kocioł tej temperatury nigdy nie osiągnie, jeśli styki sterownika pokojowego są rozwarte... Nie ma czegoś takiego (chyba) jak Histereza Temperatury Minimalnej....

Na razie podniosłem temperaturę CWU o 5*C i ustawiłem Histereze CWU na 5, żeby grzanie CWU odbywało się żadziej... Jest to rozwiązanie prowiziryczne, ale jest...

Jak to jest u Was????

Opublikowano

Wiele moja odpowiedź nie wniesie do twojego problemu, napisze jednak gdyż mamy ten sam kocioł i sterownik. Odpowiedz sobie czy naprawdę potrzebujesz ten sterownik pokojowy? Nie lepiej w każdym pokoju zastosować regulacje temperatury za pomocą głowic termostatycznych przy grzejnikach/ podłogówkach, masz możliwość ustawienia w każdym pomieszczeniu innej temperatury, po co tyle komplikować?

Opublikowano
  • Autor

Oczywiście, że łatwiej sterować głowicami... tak nawet robie....

Ale głowicami nie ustawie 19*C gdy nie ma mnie w domu i 22*C gdy do niego wracam....;) Zmiana żądanej temepratury w zaleznosci od godzin przynosi oszczędność...

Ps.: Skoro masz ten sam kocioł i sterownik odezwij sie prosze w poście dotyczącym ustawień taszych Termiko/Dziubarczyk...???

Ps.: Z przesypywaniem już sobie poradziłem... Okazało się, że ilośc podawanego paliwa przy starcie można ustawić niezależnie od czasu podawania później w trybie pracy...... Ustawiłem podawanie na 2s. i już nie przesypuje....:)

Opublikowano

Co do moich ustawień to muszę sie na razie wstrzymać bo jeszcze nie palę więc nie ma sensu. Ja mam zamiar w przyszłości rozbudować swój sterownik o regulator pogodowy np. taki który będzie precyzyjnie sterował temp wody na instalacje co. Na razie przecierasz szlaki z tymi ustawieniami, ale dobrze że się z nimi dzielisz na forum. Popytaj kolegę o nicku dareklop który też ma ten sam piec i sterownik oraz pokojowy, na pewno dużo Ci podpowie.