czaknoris Opublikowano 16 Sierpnia 2010 #1 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Proszę Państwa czy wykonanie całego c.o. w jednym przekroju rurki PEX16 się dobrze sprawdzi? chciałbym zrobić to tak: od pieca do rozdzielacza (9 obwodów) i z rozdzielacza na każdy obwód osobno. nadmieniam ze odległości od pieca są niewielkie (max 17m), kocioł kondensacyjny, bez podłogówki grzejniki płytowe.czy może wpakuję się w ten sposób w kłopoty? Cytuj
iryd56 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 #2 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 "całego CO w PEX 16" to oczywiście rozumiemy, że od rozdzielaczy do grzejników. Ja mam u siebie 8 obwodów na parterze i 6 obwodów na piętrze w PEX 16 - od rozdzielaczy. Pion z kotła do rozdzielaczy z rury 25mm. Całość hula, więc nie widzę problemu. Oczywiście układ zasilany pompą. Cytuj
czaknoris Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Autor #3 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 tak, chodziło mi szesnastki od rozdzielacza do grzejników, natomiast od kotła do rozdzielacza mam odległość 5m (po rurce) czyli powinienem dać na tym odcinku jednak większy przekrój? dziękuję za odpowiedzi Cytuj
Mecenas Opublikowano 17 Sierpnia 2010 #4 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Tak. Jakie będziesz miał moce grzejników ? Cytuj
dinopd Opublikowano 11 Września 2010 #5 Opublikowano 11 Września 2010 Witam. Ja również mam pytanie. Chcę wykonac nową instalację CO Chce piony wykonać z rurek miedzianych 28mm Pion odpowietrznika 28mm Odejścia z pionów do rozdzielaczy 15mm Podejścia do grzejników PEX16 Czy takie rozwiązania są dobre? Schemat w załaczniku Cytuj
Mecenas Opublikowano 11 Września 2010 #6 Opublikowano 11 Września 2010 Przy takiej mocy do rozdzielaczy musisz dojść Cu22mm (8kW) lub Cu28mm(12kW). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi