Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Umieszczenie zaworu zwrotnego w na powrocie. Tworzę instalację CO - potrzebuję praktycznej opinii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, proszę o opinię w sprawie montażu zaworów zwrotnych w mojej instalacji CO.

Kocze skladanie calej armatury w kotlowni i właśnie na tym etapie stanąłem - nie jestem pewien, gdzie prawidłowo umieścić ZZ.

Układ otwarty. Kocioł na ekogroszek 30 kW, za kotłem pompa kotłowa oraz sprzęgło hydrauliczne SHE 40-OC 25/65 1' . Za sprzęgłem mam dwa bezpośrednie obiegi grzejnikowe, każdy z własną pompą. Dodatkowo jest obieg podłogówki.

Chodzi mi konkretnie o zawory zwrotne na dwóch bezpośrednich obiegach grzejnikowych.

Spotykam schematy dużych producentów, np. Afriso, Wilo czy Grundfos, gdzie przy grupach pompowych/obiegach bezpośrednich zawór zwrotny jest pokazany na powrocie obiegu, przed wejściem do sprzęgła, a nie na zasilaniu za pompą.

Jak uważacie - w takim układzie lepiej dać ZZ:

1. na powrocie każdego obiegu, przed sprzęgłem,

2. na zasilaniu, za pompą,

3. czy zarówno na powrocie, jak i za pompą?

Pompy obiegowe będą zawsze pracowały razem. Czy przy ZZ tylko na powrotach może wystąpić jakieś niepożądane przepływanie wody przez wyłączoną pompę albo inne problemy?

Zależy mi na praktycznej opinii osób, które mają podobny układ. Gdzie Wy byście dali ZZ i dlaczego?

Szczególnie interesuje mnie, dlaczego w gotowych rozwiązaniach dużych producentów zawór zwrotny często znajduje się właśnie na powrocie grupy bezpośredniej.