Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Małe ogłoszenie:

Jako że forum, mimo konkurencji ze strony AI, sieci społecznościowych itp., wciąż się trzyma - musimy działać 🙂

IPB 4, na której stoi forum, kończy żywot - Invision zapowiedział: „Invision Community 4 will be discontinued on 31st December 2026, with security updates provided until then". Po tej dacie żadnych łatek, w tym bezpieczeństwa. Nie ma wyjścia - wykorzystując nasz „sezon ogórkowy" przechodzimy na IPB 5.

Konto, posty, załączniki i cała historia zostają bez zmian. Zmienia się głównie wygląd.

Co dojdzie:

@JanuszPL

• tryb ciemny — natywny, przełącza się też automatycznie razem z systemem - @JanuszPL, @gilal - w końcu :));
  • porządna wersja na telefon, projektowana od małego ekranu, a nie zwężana z desktopu;
  • nowy edytor postów: pasek narzędzi nie chowa przycisków na telefonie, zdjęcia skaluje się, chwytając za róg, doszły emotki i ~1700 ikon;
  • wyszukiwarka z filtrami dostępna z każdej strony, plus boczny panel ze skrótami do działów i aktywności;
  • szybciej — lżejszy kod i nowsze PHP, najbardziej widać na długich wątkach;
  • i jeszcze kilka innych ciekawych rzeczy, nad którymi pracujemy — będziemy ogłaszać oddzielnie.

Wymieniłem te najbardziej widoczne. Reszta to rzeczy pod maską: aktualne łatki bezpieczeństwa, nowsze PHP, poprawki dostępności i wygodniejsze narzędzia administracyjne.

Skoro na wstępie napomknąłem o AI - dwa słowa o tym. Będziemy z niego korzystać (mam kilka pomysłów), ale wyłącznie jako z narzędzia pomocniczego: streszczenia długich wątków (lepsza wyszukiwarka), sprawniejsze szukanie, podpowiadanie powiązanych tematów. Czego robić nie zamierzam: generować nim odpowiedzi na Wasze pytania. Wartość tego forum to doświadczenie ludzi, którzy naprawdę mają ten kocioł w piwnicy, a nie tekst wypluty przez model. Wszystko, co powstanie z udziałem AI, będzie wyraźnie oznaczone — żebyście zawsze wiedzieli, co napisał człowiek, a co maszyna. To tematy na przyszłość - jak wspomniałem zawsze będzie ogłoszone i oznaczone.

Czego się spodziewać: kilka godzin przerwy (termin podam wcześniej), inny układ przez pierwsze dni i pewnie parę dodatków, które trzeba będzie doszlifować po migracji. Napiszę w tym wątku wieczorem, że zaczyna się, a rano, że gotowe (chociaż pewnie zauważycie).

I uprzedzając klasyk „stare było lepsze": tak było przy przejściu na czwórkę w 2018 i przeżyliśmy. Tym razem też nie ma alternatywy — siedzenie na niewspieranym silniku to proszenie się o kłopoty i zgłoszenia do UODO, że coś wyciekło.

Pozdrawiam. Jakby były jakieś pytania związane z migracją - piszcie w tym wątku.

Poniżej kilka screenów z prac (oczywiście będzie 100% po polsku).

Mobilki:

image.pngimage.png

Desktop:

image.pngimage.png

• Lubię to 1
Opublikowano

Kilka lat temu prowadziłem duże forum na IPB .

Co zapamiętałem: świetne filtry na spamerów, duże możliwości modyfikacji skinów jak też gotowe skiny do pobrania. 

Nowa wersja powinna być lepsza, zobaczymy, Invisione zawsze coś nowego wymodzi. 

Jedyny chyba minus to to że skrypt jest płatny

Opublikowano

Skiny w piątce to teraz dwie osobne sprawy. Proste zmiany — kolory, logo, układ nagłówka — klikasz z panelu, bez grzebania w HTML-u i CSS-ie. Gotowców do pobrania jest za to jak na lekarstwo: Marketplace Invision zamknął w 2023, a autorzy dopiero przepisują motywy pod nową wersję i sprzedają je bezpośrednio u siebie. My i tak z tym nie szalejemy — małe poprawki pod nasze potrzeby.

Co do płatności za skrypt — jest to największy koszt. Serwer przy naszym obciążeniu kosztuje więcej. Invision od dawna pcha wszystkich na swój hosting i tam dopiero by się płaciło. Przy okazji część funkcji piątki (czwórki zresztą też) jest dostępna wyłącznie w ich chmurze — sprawdzałem w kodzie, u siebie tego po prostu nie odpalisz. Ale wolę mieć forum u siebie. Zmieniam, co chcę, a dopisanie jakiegoś lekkiego pluginu to nie rocket science.

Opublikowano (edytowane)

Czyli podobnie jak było kilka lat temu.

Ja nie pamiętam stron ale było kilka takich gdzie można było skiny bezpłatnie pobrać i nie tylko. 

Nawet była jedna ruska ale pewnie zablokowali, było też forum invisionise ale nie pamiętam adresów bo ten stary dysk mi się rozsypał a na nim było wszystko pozapisywane. 

Może uda mi się wykopać choć to mało prawdopodobne.

PS. Ale forum chodzi teraz jak rakieta!

Jeden adres mam:  https://forum.invisionize.pl/

https://ipbskins.ru/forums/

Edytowane przez Jozefg1