Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,mam problem z ustawieniem pieca. Sterownik jak w tytule, palnik Kipi 10kw. Problem taki że płomień max 35% i to przez kilkanaście sekund po rozpaleniu. Nadmuch rozpalania 30% po rozpaleniu 27, na minimalnej mocy 24. Waga 1180g czyli 11.8kg/h . Dawka paliwa 100g do rozpalenia. Domyślne ustawienie mocy FL to minimalna 0% maksymalna 100% histereza pieca 5 stopni. Moce mam ustawione tak minimalna 5kw pośrednia 7kw i maksymalna 9 kw. Dodam że od rozpalenia do następnego mija może z min,piec nawet nie zdąży zacząć pracować z mocą minimalną.

Edytowane przez blochu88
Opublikowano

@blochu88             Od jak dawna masz ten palnik ? wcześniej rozpalało dobrze ?

Niedawno był podobny problem właśnie z rozpalaniem w kipim 10 kw .

Próbowałeś rozpalania na mniejszym nadmuchu ?

Ja mam palnik 20 kw nadmuch rozpalania mam 25% po rozpaleniu 25% czas nadmuchu po rozpaleniu 50s detekcja płomienia 5% czas rozgrzewania grzałki 12 s dawka 110 g czas rozpalania 5 minut , pali za 1 razem na tej samej grzałce od 10 lat .

Moc minimalna sobie zmniejsz bo może być za dużo sypnięte na co dopiero słabo rozpaloną dawkę .

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj właśnie manipulowalem tymi mocami nawiewu. Obecnie jest 29 rozpalanie,po rozpaleniu 25 i na minimalnej 23. Czas grzania grzałki nominalnie był ustawiony na 40 sekund. Dawkę mam na 100g . Jest poprawa ale płomień jest skaczący cały czas. Maksymalnie dobija do 55 raz do 60 ale to na chwilę i spada do 15-20 i nawet niżej. Palnik z piecem od października 2024. Przegląd był robiony na gwarancji w czerwcu zeszłego roku. Może to oczko od detekcji płomienia wypadało by sprawdzić ? 

Mam jeszcze włączony wyciąg bo jak jest wyłączony to kopci przy rozpaleniu i robią się cofki, że wybuchają spaliny. Procentowo mniej więcej tak jak nadmuch. Czy to dobre wartości?

Edytowane przez blochu88
Opublikowano

@blochu88             Moim zdaniem powinieneś zmienić modulacje minimalna 3 pośrednia 5 kw przy trudniejszym pelecie ma to wpływ na budowaniu płomienia , po prostu po rozpaleniu dając moc 5kw za dużo ,nagle sypie na tą dawkę rozpaloną co dopiero . 

Opublikowano

Spróbuję dziś zmienić te ustawienia zobaczymy jak będzie szło.A co do modulacji mocą wyciągu i nawiewu to powinny być tej samej mocy czy np wyciąg powinien być mocniejszy albo na odwrót?

Opublikowano

Tego CI nie powiem ,nie mam wyciągowego tak że nie wiem .

Opublikowano

To wszystkie parametry jakie mam ustawione,na chwilę obecną płomień maks 16% i spada więc piec nawet nie przechodzi w tryb pracy z mocą minimalną. Już nie mam pojęcia co jest 

IMG_20260120_171908.jpg

IMG_20260120_171902.jpg

IMG_20260120_171852.jpg

IMG_20260120_171848.jpg

IMG_20260120_171827.jpg

IMG_20260120_171837.jpg

IMG_20260120_171820.jpg

IMG_20260120_171812.jpg

Opublikowano

Masz nowszy sterownik i pełno głupich parametrów do ustawiania ,ja u siebie mam pół z tego .

Wiec nie wiem czy będę w stanie pomóc .

Co to jest ten Próg startu redukcji mocy ? 

Podejrzewam ze to redukuje moc, podawanie gdy płomień spadnie poniżej procentu jaki tam jest ustawiony .

I problemem jest że palnik jak się odpali procent nie rośnie zbyt wysoko i spada poniżej tego procentu , tego progu redukcji mocy który jest ustawiony na 15% .

Zatem musisz tak odpalić tę dawkę paliwa by płomieni bujną wyżej i dłużej trzymał % płomienia .

Może trzeba dawkę zwiększyć ? nie wiem nie widzę co tam jest w palniku zaraz po rozpaleniu , czy cała dawka się zajęła ogniem ?  może trzeba rozpalać z mniejszymi nadmuchami , może z większymi , musisz spróbować raz tak raz tak .

Jak ci się uda zwiększyć procent i wydłużyć to może potrzebne będzie skrócić czas nadmuchu po rozpaleniu ,nie wiem jaki masz? może .

Może też pomóc zmniejszenie tego procentu w parametrze próg startu redukcji mocy który masz ustawiony na 15%. albo go zjedz do zera na tymczasem ,.

Opublikowano

Pobawiłem się tymi dwoma parametrami odnośnie redukcji mocy startu i końca i udało że piec zaskoczył na moc minimalna potem chwilę na średnią ale cały proces trwał kilka minut i od nowa rozpalanie. I po rozpaleniu kilka minut na minimalnej mocy i np za drugim razem już na średnią nie zaskoczył. Coraz bardziej to wkurza bo chciałbym uzyskać efekt żeby piec pracował np z mocą średnią cały czas a jedynie żeby dosypywał pellet aby co chwilę nie było tego rozpalania. Wiadomo że jak osiągnie zadaną temperature to jest postój do obniżenia się o 5 stopni bo taka jest histereza,ale zaczym uzyska się to ,to jest z 8 rozpaleń.

Opublikowano

A jaki masz pellet ? prawdopodobnie zasypuje ci palnik , nie widząc tego co dzieje sie w środku paleniska działa sie po omacku , ale skoro rozpali i zacznie prace to już coś jest .

ROZPALANIE  zostaw ewentualnie zwiększ dawkę na 110 by więcej tego zaru było na start .

próbuj zwiększyć kaloryczność i za obserwuj  czy lepiej czy gorzej , zwiększ na 6 , więcej nic nie zmieniaj bo się pogubisz ,nie będzie wiadomo co pomogło a co zaszkodziło .

Jak masz ustawione rotacyjne czyszczenie co ile sekund i intensywność jaki procent ?

Od początku masz problemy czy na nowym pellecie ?

A instalator tego kotła nie pomoże ?

Opublikowano

Ogólnie pellet  6mm , zazwyczaj kupuje firmy 535 premium a1 drzewny.Po rozpaleniu jak otworzę palnik to jest pomarańczowy mocny ogień,nie ma spieków. Jeśli chodzi o parametry kaloryczności to gdzieś na forum czytałem że jak się ustawia większą to rzadziej dorzuca a jak poniżej 5 to częściej.