Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Konfiguracja kotłowni - Metal Fach Semax Basic Duo 20kW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim.
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu kotłowni. To co już mam to:
kocioł: METAL-FACH Semax Basic Duo 20kW (pellet + drewno)
bufor: 1000 l
zbiornik CWU: 140 l

Oraz poniższy rysunek - twórczość własna na podstawie samoedukacji z ostatniego miesiąca.
Do ogrzania jest nowy dom ok. 250m2
parter 554m podłogówki, drabinka w łazience i być może grzejnik w garażu, 
piętro 639m podłogówki, drabinka w łazience i być może 5 grzejników.
Czemu podłogówka oraz grzejniki? Pex nie jest drogi to zostawiłem sobie pole do późniejszych eksperymentów. To ile z tych grzejników finalnie będzie założonych to pieśń przyszłości.

Co do instalacji:
Teoretycznie zdecydowałem się na układ zamknięty - producent kotła w instrukcji zezwala na takie podłączenie pod warunkiem że jest zgodne z przepisami. Maksymalne ciśnienie kotła to 1,5bar. 
Pytanie nr.1: Czy takie zabezpieczenie za pomocą grupy bezpieczeństwa oraz zaworu schładzającego jest wystarczające w świetle przepisów oraz zdrowego rozsądku?
Nie upieram się przy układzie zamkniętym - po prostu coś musiałem w końcu wybrać.
Pytanie nr.2: Jakie wielkości naczynie wzbiorcze? W podłogówka ok. 140 l + CWU 140 l +  bufor 1000 l = 1280 l. No i jeszcze te grzejniki. Celować aż w 130 l - 150 l? 
Pytanie nr.3: W kotle oraz w buforze mam wejścia 1 ½ cala. Jakiej średnicy miedzianą rurę dobrać? 35mm? Jakiej średnicy kawałki do zabezpieczenia powrotu, naczynia wzbiorczego oraz zaworu schładzającego?
Pytanie nr.4: Zamierzam podłączyć zbiornik CWU oraz grzejniki z tego samego punktu w buforze. Czy rozgałęzienie musi być jak najbliżej bufora czy nie ma to znaczenia? Jeśli może być dalej od bufora to jakiej średnicy rurę dać?
Pytanie nr.5: Czy nie przesadzam z tym rozbiciem podłogówki na dwa układy? Może na oba rozdzielacze wystarczy jeden zawór i pompa?
Pytanie nr.6: NIe rysowałem żadnych zaworów zwrotnych. Proszę o podpowiedź czy jakieś są potrzebne i w którym miejscu.
Pytanie nr.7: Prośba o zasugerowanie odpowiednich zaworów oraz pomp. Jeśli nie konkretne modele to chociaż właściwe ich parametry.

Mile widziane wszystkie uwagi

2026-01-07_08-39.jpg

Edytowane przez krzysztof-w
Opublikowano

Naczynie wzbiorcze wpięte nie w tym miejscu, wyjścia z bufora na podłogówkę nie w tym miejscu. Montujesz duży bufor a chcesz korzystać z połowy jego pojemności. 

Opublikowano
Godzinę temu, Gonzo19 napisał(a):

Naczynie wzbiorcze wpięte nie w tym miejscu, wyjścia z bufora na podłogówkę nie w tym miejscu. Montujesz duży bufor a chcesz korzystać z połowy jego pojemności. 

Coś więcej o naczyniu wzbiorczym? Położenie względem pompy kotła wzięte z jakiegoś schematu producenta podłączenia grupy bezpieczeństwa z naczyniem. Zawór serwisowy i separator zanieczyszczeń potraktowałem jako nieistotne.

Z podłączaniem podłogówki do niższego przyłącza spotkałem się na wielu schematach. Nie wiem jak wygląda gradient temperatur w takim buforze, ale jeśli faktycznie mam na tym tracić to jak to podłączyć? Zasilić bufor z kotła przez wejście na jego "czubku"? A obie podłogówki do najwyższego miejsca z lewej strony?

Opublikowano

Naczynie w zbiorcze jak najbliżej kotła, tak aby między nim a kotlem nie było żadnej armatury.

4 minuty temu, krzysztof-w napisał(a):

Zasilić bufor z kotła przez wejście na jego "czubku"?

Nie, z tego czubka zasilanie na całą instalację a powroty najniżej jak się da czyli tam gdzie jest powrót z grzejników. 

Kocioł - bufor jest ok.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To muszę jeszcze skoczyć na budowę i zweryfikować czy na pewno mam na tym czubku otwór.

4 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

Nie, z tego czubka zasilanie na całą instalację a powroty najniżej jak się da czyli tam gdzie jest powrót z grzejników. 

Z tego jednego wyjścia mogę zasilić wszystko? Podłogówkę, grzejniki i CWU?

Opublikowano (edytowane)

Problemem będzie dobór naczynia wzbiorczego -może być potrzebne nawet 200l lub większe.

Separator wywal - po grzyba on -w tym układzie jednym separatorem jest bufor a drugim kocioł.

3 minuty temu, krzysztof-w napisał(a):

To muszę jeszcze skoczyć na budowę i zweryfikować czy na pewno mam na tym czubku otwór.

A  coś masz przeciwko temu?

Otwór na czubku musi być min 1"

Edytowane przez sambor
Opublikowano
2 minuty temu, krzysztof-w napisał(a):

Nie, tylko podłogówka i grzejniki.

CWU bezpośrednio z kotła,  mniej więcej tak jak ten zawór schladzajacy. Oczywiście po dodaniu zaworu zwrotnego na powrocie cwu ale przed podłączeniem do kotła 

Opublikowano
2 minuty temu, sambor napisał(a):

Problemem będzie dobór naczynia wzbiorczego -może być potrzebne nawet 200l lub większe.

Mówiąc szczerze naczynie zacząłem dopiero liczyć zakładając ten wątek. W kotłowni już jest ciasno i nie wiem czy wcisnę dwie bańki po 100l. Stryszek będzie ocieplony więc może lepiej żebym poszedł w układ otwarty.
Separator wywalam 🙂

Opublikowano

I zamiast tego separatora to daj ZZ.

Teraz, krzysztof-w napisał(a):

więc może lepiej żebym poszedł w układ otwarty.

Nie

Opublikowano
22 minuty temu, sambor napisał(a):

A  coś masz przeciwko temu?

Otwór na czubku musi być min 1"

Na przepływach i oporach w instalacji CO znam się tyle co nic. Stąd takie być może głupie pytania.

22 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

CWU bezpośrednio z kotła,  mniej więcej tak jak ten zawór schladzajacy. Oczywiście po dodaniu zaworu zwrotnego na powrocie cwu ale przed podłączeniem do kotła 

Trochę mi szkoda nie korzystać z bufora do grzania CWU. Zawsze to rzadziej musiałbym przepalać latem.

Usunąłem separator, przesunąłem naczynie wzbiorcze bliżej kotła i wszystkie odbiorniki do jednego wyjścia z bufora.image.thumb.png.72ce4f7653d23a700d49755ad3de1445.png

To gdzie dać te zawory zwrotne?

Opublikowano
27 minut temu, krzysztof-w napisał(a):

Trochę mi szkoda nie korzystać z bufora do grzania CWU. 

tez tak myślałem, ale tylko pierwsze kilka miesięcy. to była moja pierwsza przeróbka tzw. priorytetowa. Dzisiaj jestem sobie wdzięczny, ze porzuciłem ten pomysł i najszybciej to przerobiłem.  

35 minut temu, krzysztof-w napisał(a):

Zawsze to rzadziej musiałbym przepalać latem.

chyba, ze panelami bys nagrzewał bufor, w przeciwnym razie wręcz odwrotnie i może nie częściej ale sumarycznie dłużej.

I ja mam bufor tylko 500l a Ty aż 1000l. 

Opublikowano
13 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

tez tak myślałem, ale tylko pierwsze kilka miesięcy. to była moja pierwsza przeróbka tzw. priorytetowa. Dzisiaj jestem sobie wdzięczny, ze porzuciłem ten pomysł i najszybciej to przerobiłem.  

To jeszcze nad tym pomyślę. Niezależnie od wybranej opcji może postaram się tak to poukładać aby ewentualna przeróbka była prosta. Co mi szkodzi kiedyś poeksperymentować.
O kolektorach myślałem, ale finalnie nie dopłaciłem do bufora z dodatkową wężownicą.

A układ otwarty odradzasz z jakiegoś jeszcze powodu oprócz ubytków wody i korozji?

Opublikowano

No, ja zostawiłem oryginalne orurowanie bo tak łatwiej było mi przerobić. Przez ok 6,5lat od przeróbki chyba tylko raz, dla zabawy, przełączyłem na bufor. To mnie utwierdziło, że przeróbka była słuszna.

Opublikowano

Nad kotlem zrob pionowy odcinek o duzej srednicy, na samej gorze zrob grupe bezp. z odpowietrznikiem a w bok odejscie do instalacji. Latwo sie odpowietrza kociol.

Nad buforem zrob pionowy odcinek o duzej srednicy i nad nim grupe bezp. a w bok odejscie do instalacji.

Podzielilbym zbiornik przeponowy na dwa mniejsze: jeden przeliczony dla pojemnosci kotla i jego wewnetrzenego obiegu (maly), drugi dla bufora i instalacji (duzy). Gdybys kiedys wstawil inne zrodlo ciepla np. grzalke w buforze, kolektory, itd. to bedziesz mial to przygotowane.