Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec ogniwo bioduo wygasza sie i rozpala kilka razy na dobe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Posiadam piec na pellet ogniwo bioduo 25kw. Czy ten piec pracuje tylko na zasadzie nagrzania sie do zadanej temperatury, wgaszenia wyczeszczenia palnika do zera a nastepnie znowu rozpalania. Jest w nim jakis tryb zeby sie caly czas palilo czy ten model tak poprostu ma ze za kaxdym razem sie rozpala przy pomocy grzalki?

Opublikowano

Mam eko pellet 25kw na początku był bez bufora i poustawiałem go tak że grzał na okrągło (od ropalenia do zagrzania grzejników pracował na max i później schodził z mocą w okolice 5/8kw)

Jeżeli Twój nie jest przewymiarowany to da się go tak ustawić 

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem bo ja narazie grzeje tylko podlogowka bo jestem jeszcze w trakcie budowy to pozniej dojda jeszcze grzejniki z piwnicy i bojler na wode. Narazie to on sie wlasnie nagrzewa spada temp znowu sie rozpala, co musialbym zmienic zeby sprobowac tak aby chodzil caly czas? Z buforem lepiej chodzi?

Edytowane przez voldimer
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy przy samej podłogówce też będzie można to ogarnąć, ale ja ustawiłem temp kotła na 65C moce palnika na 18 12 5 odpowiednie ilości wentylatora do każdej z tych mocy praca w PID i przede wszystkim przeważenie peletu (kalibracja podajnika).

Największą wadą było to że przy niskiej mocy było czarno w komorze spalania, teraz przy buforze używam tylko mocy 25kW w komorze jest siwo, grzeje z 1 do 2godz i jest przerwa na 3 do 6godz w zależności od tego jak jest zimno, ale gdyby nie to że mam bufor połączony z CWU i kolektorami to by nie było sensu go dokładać

Edytowane przez bioly
Opublikowano

No najlepiej jakby sam do tego doszedł co i jak mi też nikt gotowych ustawień nie podał sam musiałem poobserwować jak się zachowuje instalacja instrukcje też czytałem, a także podpatrywałem inne sterowniki na esterownik.pl

@voldimermasz sterownik online?

Opublikowano
W dniu 5.12.2025 o 08:27, voldimer napisał(a):

Rozumiem bo ja narazie grzeje tylko podlogowka bo jestem jeszcze w trakcie budowy to pozniej dojda jeszcze grzejniki z piwnicy i bojler na wode. Narazie to on sie wlasnie nagrzewa spada temp znowu sie rozpala, co musialbym zmienic zeby sprobowac tak aby chodzil caly czas? Z buforem lepiej chodzi?

Nowy budynek? napisz coś więcej o nim bo masz kocioł smok 🙂 . Nowy dom i 25kw to albo budynek powyżej 350m2 lub brak okien. Tam masz tryb podtrzymania w sterowniku. Kocioł będzie działać ciągle bez wyłączania się. Ale czy to zda egzamin, średnio chyba. Bufor uważam że to zawsze dobra opcja. Jedynie wielkość należy dopasować do budynku/kotła. Sterownik można tak ustawić że grzanie jest praktycznie na zasadzie, dosypania pelletu. Fajnie jak byś podłączył Internet do sterownika. Wtedy prościej było by ci pomóc. 

Opublikowano (edytowane)

Lepiej żeby się wygasił i rozpalił niż w podtrzymaniu godzinami robił za wędzarnię

Ogólnie to się nie da zrobić tak żeby kocioł palił cały czas, zawsze będą takie dni że jest na to za ciepło, zwłaszcza gdy kocioł sporej mocy. Nie ma co gonić tego króliczka bez sensu. No i o jakiej liczbie rozpaleń tu mowa, tak w ogóle? 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Pewnie tak, ale autor tematu pytał czy jest możliwość. Ja po ekogroszku idąc w pellet od razu założyłem bufor. By właśnie nie mieć problemu z ciągłym rozpalaniem, wędzeniem. Początki drogi z kotłem zawszę są trudne 😄 

Opublikowano

Co złego w tym ,że kocioł się rozpala 6-8 razy na dobę ,w końcu to kocioł na pelet ,nie latasz z gazetą żeby rozpalić.

No chyba ,że to jakaś "wędzarnia".

Opublikowano

Z tego co autor postu piszę to kocioł rozpala się, wygasza na okrągło. Więc zakładam że częściej niż 6 razy na dobę.

Opublikowano (edytowane)

Rozpalal sie do 2 razy na godzine. Zmienilem mu aktualnie troche histerezy bez zbytniego zaklocania temp to 1 raz na godzine obecnie

W domu mam 190m2 do grzania podłogówka dodatkowo 75m2 na grzejniki w piwnicy i jeden grzejnik w garazu przygotowany tam jest 45m2.

Aktualnie grzeje tylko podłogówke a dom z zewnatrz nie jest ocieplony.

Na przyszly sezon dojda wlasnie grzejniki i woda ciepla na bojler

To jest 25kw bo on ma opcje palenia tez drzewem po wyjeciu palnika.

Kocioł uzywa aktualnie moc max 20kw posrednia 15kw i minimalna 7kw

Edytowane przez voldimer
Opublikowano

Skoro chcesz palić w kotle drewnem to może warto pomyśleć o buforze?? Miałbyś dobrze a i ekonomiczniej a na pewno praktycznie.