Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Genus One System 24 nie działa ogrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kocioł  Genus One System 24 + MGM II  + Cube S Net (w moich wątkach opisane są wszystkie problemy). Od początku nigdy ten zestaw nie działał u mnie poprawnie. Obecnie mam problem z ogrzewaniem. Zasobnik dział ok (choć do wymiany mam elektronikę z sondą i czekam na serwisanta). Problem w tym, że w trybie ogrzewania kocioł co chwilę się odpala i gaśnie, następuje wybieg pompy. Niecały rok temu wymieniona pompa w kotle. Oświećcie mnie - czy sprzęgło hydrauliczne w MGM2 to zwykła "rura"? Rozumiem, że problem z przepływem wynika z kotła? Po odpaleniu zasilanie MGMII robi się gorące, ale powrót zimny. I tak w kółko. Następuje wybieg pompy (rozumiem, że "wychłodzenie" zasilania następuje przez zasobnik? W kotle oczywiście przy takiej akcji temperatury w stylu: T zasilania co 64, T powrotu CO 65. Realnie rurka zasilania gorąca, powrotu zimna. Co blokuje przepływ? Na powrocie mam zawór z filtrem na rurce, który wyczyściłem. Czy możliwe, że problem jest filtr powrotu w kotle? Ale aż tak, że zero przepływu? Jak dla mnie to od początku mam ten problem, czego bym nie ustawił zawsze był problem, a to z przegrzewami, a to z grzaniem grzejników. Nie jestem w stanie zmusić kotła, żeby np. grzał grzejniki na 50 stopni. Nigdy mi się to nie udało. 

Reasumując - po wymianie pompy w zeszłym sezonie tak naprawdę nie mogę potwierdzić, że działała 100% poprawnie (grzałem kominkiem). Ale zakładając, że działa (organoleptycznie wszystko na to wskazuje), co może powodować brak przepływu przez sprzęgło? W menu odczytałem coś, co mnie bardzo denerwuje: ilość cykli zapłonu ogrzewania 2308x10 a czas pracy ogrzewania 253x10 (na nowej płycie, która też oczywiście była już wymieniana). Kocioł taktuje jak głupi rozumiem. 

Nie wiem, czy doczekam się serwisanta, a grzać trzeba - ktoś podpowie jak sprawdzić filtr powrotu w kotle? Ale nie sądzę, żeby to był powód, jednak od czegoś trzeba zacząć.

Talk sobie myślę, skoro temperatury zasilania/powrotu stref podłogówki/grzejników odczytuję cały czas w okolicach 28/27 to by wskazywało, że rurka zasilania nagrzewa się konwekcyjnie i cały czas gaz idzie w komin bez sensu. Mam rekuperację, co pewnie zmniejsza wychłodzenie i pozwala na zachowanie jako takiej temperatury w domu. Ale na razie nie było mrozu. 

Opublikowano

Udało się, pomimo komplikacji (działałem po omacku) grożących zalaniem domu i uszkodzeniem elektroniki ostatecznie problemem był zapchany filtr na powrocie wewnątrz kotła. Dziwne, bo wcześniej mam zewnętrzny filtr dużo szczelniejszy, a kilka miesięcy temu była wymieniana pompa. Czy to oznacza konieczność czyszczenia więcej niż raz w roku? Zobaczymy. Teraz już przynajmniej wiem, gdzie w razie czego szukać problemu.