Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Posiadam drugi rok  kocioł Defro Calori ze sterownikiem APC K slim . Ostatnio zauważyłem, że mimo ustawienia temp. CWU na 42 stopnie , woda w bojlerze się przegrzewa - dochodzi do 55 stopni. Czujnik temperatury przy bojlerze jest okej, bo pokazuje mniej więcej tyle, ile termometr analogowy zamontowany na bojlerze. Na ekranie sterownika również nie widzę ikonki pracy pompy CWU. Zazwyczaj pracuje pompa CO. Jednak rura od osobnego obiegu CWU jest bardzo gorąca...  tak jakby cały czas występował obieg wody w  pętli CWU mimo, że wg sterownika pompa cwu nie pracuje. Jak przyłożę rękę do pompy to wydaje mi się, że faktycznie pompa nie pracuje... nie czuć drgań...

Co może być przyczyną tego stanu ?? Widziałem, że przed pompą CWU jest zawór zwrotny. Jakby on się zawiesił, to mimo wyłączonej pompy CWU, pompa CO pchała by wodę na obieg grzejący wodę użytkową ?? Myślałem, że te obiegi są odseparowane...

Gdzie mogę szukać problemu ?  Zeszłej zimy i w lato nie było z tym problemu 🙂

Pozdrawiam

Opublikowano

Może idzie to grawitacyjnie?

Poszukaj w Internecie tematów dotyczących pułapki cieplnej.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. 

Czy jeżeli zaciąłby się zawór zwrotny, który jest przed pompą CWU (taka kula) to byłby taki objaw ??

Jak sprawdzić taki zawór ewentualnie ?  Postukać w tą kulkę młotkiem ?? 🙂

Pozdrawiam

Opublikowano

No to tak zrobię, bo chyba nie możliwe, żeby sterownik nie wyświetlał "ikonki" pracy pompki , a pompka pompka pracowała. Przykładałem do niej rękę i ucho ale nic nie słychać ani nie czuć, więc raczej sterownik odpada...

Wcześniej przy pracy pompki słyszałem takie trzaski w jej obrębie, jakby była zapowietrzona. Odkręciłem więc śrubę na wirniku pompy (to taka starsza pmoa LFP z Leszna" ) i wypłynęła z niej woda bez żadnego syczenia. Zawór  odpowietrzający (automat) za pompą też profilaktycznie odkręcałem i też wylatuje woda i nie syczy...

Pozdrawiam

Opublikowano

Przepatrzyłem instalacje i w obiegu CWU nie widać żadnego zaworu zwrotnego. Jest tylko taki mosiężny filtr przed pompą. 
rura od zasilania cwu i z powrotu z bojlera do kotła jest tak samo gorąca. 
Tak jakby cały czas był obieg mimo wyłączonej pompki.

czy taki zawór może być sterowany elektronicznie przez sterownik i znajdować się pod obudową kotła??

dziwna rzecz…

Opublikowano

Weź ty kolego wrzuć zdjęcia tej instalacji bo to jak opisujesz problem to faktycznie tylko szklana kula może pomoc.

Opublikowano

Zdjęcia nie potrzebne, bo to prosta instalacja która działała do momentu kiedy odpowietrzyłem wreszcie pompę CWU bo zawsze podczas jej pracy było słychać trzaski… teraz odkąd nie słuchać trzasków, pojawił się ten problem z przegrzewaniem CWU…

Czy powietrze w układzie mogło wcześniej zapobiegać swobodnemu krążeniu wody ?? Bo odkąd się go pozbyłem z układu, to właśnie zaczęło się to ciągłe grzanie CWU.

zaworu zwrotnego w obiegu CWU nie ma na bank. Już zgłosiłem sprawę do instalatora, gdyż instalacja jeszcze na gwarancji:-)

zobaczymy co wyjdzie…

pozdrawiam. 

Opublikowano

No i sprawa rozwiązana, od tego trzeba bylo zacząć. 👍