Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odpowietrznik w instalacji CWU - potrzebny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak już wspomniałem w innym wątku, modernizuję sobie instalację CO i CWU. O ile część grzewczą mam już praktycznie ukończoną, to mam małą zagwozdkę z CWU. Nie chodzi o obieg grzewczy z kotła do wężownicy zasobnika, tylko o nitkę użytkową ciepłej wody, łączącą baterię w łazience z wodociągiem poprzez zasobnik (Bosch WST120-50 z przyłączami u góry).

Instalacja wygląda tak, że rura zimnej wody z wodociągu biegnie w podłodze aż do kotłowni, następnie idzie w górę na wysokość 1,5 m gdzie zahacza o przepływowe naczynie przeponowe (tylko tam mogłem je zamontować), po czym schodzi 0,5 m w dół do przyłącza zasobnika, a następnie w samym zasobniku schodzi o kolejny 1 m w dół wewnętrzną rurką zasobnika, aby wlot zimnej wody był na dole. Rurki użyte w tej części instalacji to PEX 26, czyli 20 mm średnicy wewnętrznej.

Zastanawiam się, czy te 1,5 m różnicy wysokości między najwyższym punktem (naczynie przeponowe) i najniższym punktem (końcówka rury wewnętrznej zasobnika) nie będzie powodowało zapowietrzania się tego odcinka instalacji? Co prawda mówimy o wodzie wodociągowej, gdzie nie ma obiegu zamkniętego i jest wyższe ciśnienie niż w obwodzie grzewczym, ale zasobnik będzie zasilał tylko jedną baterię przy wannie i boję się, że nie wygeneruję na niej takiego przepływu ciepłej wody, żeby usunąć powietrze z tego newralgicznego odcinka.

Jest się czego obawiać? Może zamontować odpowietrznik gdzieś między naczyniem przeponowym i wlotem do zasobnika?