johny90 Opublikowano 13 Lipca 2025 #1 Opublikowano 13 Lipca 2025 Witam, proszę o poradę czy poniższy schemat ma prawo prawidłowo funkcjonować. Instalacja składa się z kominka z płaszczem wodnym 10kw, piecem na pellet 12kw i bufora higienicznego 500L. Tylko ogrzewanie podłogowe dom 120m2. Grupa pompowa z rozdzielaczem od podłogówki podpięta bezpośrednio pod bufor. Dodatkowo grzanie CWU przepływowo przez wężownice nierdzewna w buforze. Czy filtr zamontować przed zaworem 3D czy przed pompa, czy zawory zwrotne na powrocie do kominka i pieca na pellet wystarczą przed cofaniem ciepłej wody do kotłów i jej wychładzaniem? Cytuj
dawido Opublikowano 16 Lipca 2025 #2 Opublikowano 16 Lipca 2025 Kominek może pracować w układzie zamkniętym? Naczynia przeponowe źle wpięte, zarówno te od co jak i cwu. Dbv przy kominku, a przy kotle nie ma? Cytuj
johny90 Opublikowano 17 Lipca 2025 Autor #3 Opublikowano 17 Lipca 2025 Według DTR może pracować, należy tylko podpiąć wężownicę schładzająca, dodatkowo jest sterownik z przepustnica do kominka. Fakt zapomniałem o DBV przy kotle.. W jaki sposób powinny być wpięte naczynia przeponowe? Myślałem o wpięciu naczynia zaraz przed kotłem na powrocie, ale co wtedy z kominkiem? A co do CWU to nie mam pomysłu. Cytuj
dawido Opublikowano 19 Lipca 2025 #4 Opublikowano 19 Lipca 2025 Tak, na powrocie jak najbliżej kotła, bez żadnej armatury po drodze Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi